Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ανοίγεται και επιδιώκει μία καλή συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τους άλλους Δήμους της πόλης

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Για πρώτη φορά από τότε που ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ξεκίνησε να εορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού (25 Σεπτεμβρίου), θα υπάρξει φωταγώγηση του ιστορικού μνημείου – συμβόλου της πόλης,  σηματοδοτώντας την έναρξη μίας βαθύτερης και συστηματικότερης συνεργασίας των φαρμακοποιών που έχουν αναγνωριστεί ως εκείνοι οι επαγγελματίες υγείας που βρίσκονται πιο κοντά στον πολίτη με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Μιλώντας στο DailyPharmaNews ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Διονύσης Ευγενίδης για το φετινό εορτασμό, στάθηκε στη φωταγώγηση του Λευκού Πύργου που θα γίνει την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου: «Είναι η πρώτη χρονιά που ο Λευκός Πύργος θα φωταγωγηθεί στα πράσινα προς τιμή των φαρμακοποιών της Ελλάδας.

Η απόφαση αυτή έρχεται ύστερα από αίτημα του Συλλόγου μας στο Δήμο Θεσσαλονίκης που έγινε δεκτό και στο οποίο συναίνεσε και η Εφορία Αρχαιοτήτων της πόλης. Με τη νέα διοίκηση του Δήμου που εξελέγη από τις τελευταίες εκλογές, χτίζουμε σχέσεις συνεργασίας που πιστεύουμε ότι θα προχωρήσουν και θα έχουν πάρα πολύ καλά αποτελέσματα και για τις δύο πλευρές.

Εμείς έχουμε όλη τη διάθεση να συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο κεντρικός Δήμος όπως και των περιφερειακών Δήμων της πόλης μας, που θα δείξουν ενδιαφέρον στο κομμάτι που μας αφορά ως επαγγελματίες υγείας, σε δράσεις που έχουν να κάνουν με κοινωνικά θέματα. Η συμμετοχή μας αυτή μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα με μία ομάδα μελών του Συλλόγου που θα μπορούσε να πάει σε μία δράση καθαρισμού του δάσους του Σέιχ – Σου.

Η επιθυμία μας αυτή είναι δεδομένη γιατί αγαπάμε την πόλη που ζούμε αλλά κι επειδή έχουμε ανεπτυγμένο αυτό το αίσθημα αλληλεγγύης και βοήθειας ως φαρμακοποιοί. Μην ξεχνάτε ότι ο κόσμος αναφέρεται σε εμάς ως “ο φαρμακοποιός της γειτονιάς” κι επομένως στη συνείδηση του κόσμου είμαστε απόλυτα συνυφασμένοι με τη λειτουργία της πόλης, της γειτονιάς».

Μάλιστα ο κ. Ευγενίδης αναφέρει ότι «πέρα από τις δράσεις που ο Δήμος θα μας πρότεινε να συμμετέχουμε, είμαστε έτοιμοι κι εμείς να προτείνουμε δράσεις, όπως το να κάνουμε ενημερώσεις -σε μαθητές της μέσης εκπαίδευσης για παράδειγμα- πάνω σε θέματα που αφορούν την υγεία και το φάρμακο» ή να προσφέρουμε φαρμακευτικό υλικό στα σχολεία που ανήκουν στα διοικητικά όρια του Δήμου μας».

Αυτή την περίοδο ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε επαφές με το Δήμο Θεσσαλονίκης για το θέμα του Σταυρού στα φαρμακεία –έχει προγραμματιστεί μάλιστα συνάντηση για το εν λόγω θέμα την ερχόμενη εβδομάδα- με τον κ. Ευγενίδη να δηλώνει την αισιοδοξία του ότι ύστερα από δύο δεκαετίες επιτέλους θα βρεθεί λύση.

Όπως εξηγεί «το θέμα των Σταυρών των φαρμακείων έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο Νομοθέτης έχει επιτρέψει στα φαρμακεία να έχουν τον Σταυρό κάθετο στην πρόσοψη του καταστήματος και είναι τα μόνα καταστήματα που επιτρέπεται να έχουν κάθετη επιγραφή ούτως ώστε να μπορεί να είναι ευκρινής σε όλους τις ώρες που ένα φαρμακείο εφημερεύει και να μπορεί να το βρίσκει εύκολα ο πολίτης και ειδικά τα ηλικιωμένα άτομα με προβλήματα όρασης κτλ. Όταν όμως βλέπουμε ότι με τη συγκεκριμένη νομοθεσία σε κάποιες περιπτώσεις ο Σταυρός δεν φαίνεται και δεν ικανοποιεί το πνεύμα του νομοθέτη που είναι να είναι εύκολα ορατός, συζητάμε –το να έχουμε έναν συμβουλευτικό ρόλο κάνοντας μία πρόταση- να υπάρχει μία πρόβλεψη να μπαίνει σε κάποιο σημείο ο Σταυρός που και να μην ενοχλεί αλλά και να είναι ευδιάκριτος για τον κόσμο. Δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις με όλες τις προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου από το 2000 και μετά, είδαμε μία αντιμετώπιση που είχε τη λογική ενός μέτρου καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα, με την επιβολή προστίμων.

Είμαι πεπεισμένος πως με την παρούσα διοίκηση θα μπορέσουμε να βρούμε μία λύση η οποία θα είναι και σε όφελος των συμπολιτών μας που θα βρίσκουν εύκολα τα φαρμακεία αλλά και που θα προσβάλλει την αισθητική της πόλης με τεράστιους Σταυρούς σε σημεία που δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα».

Δωρεάν self tests για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και άλλων υπηρεσιών φαρμακευτικής φροντίδας

Από τις 10 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα της Κυριακής 22 Σεπτεμβρίου, στο χώρο μπροστά από το Βασιλικό θέατρο, στην παραλία της Θεσσαλονίκης, θα λειτουργήσει ένα εικονικό φαρμακείο.

Εκεί οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από εθελοντές φαρμακοποιούς-μέλη του ΦΣΘ για υπηρεσίες φαρμακευτικής φροντίδας, όπως η δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία των self tests για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, οι εμβολιασμοί ενηλίκων, η ορθή χρήση των αντιβιοτικών και ο ρόλος της σωματικής άσκησης και της διατροφής στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη.

Ταυτόχρονα θα υπάρχουν ενημερωτικά σταντ εταιρειών για προϊόντα που διανέμονται μέσω των φαρμακείων, ενώ θα δίνεται στους πολίτες και ενημερωτικό έντυπο με ενδιαφέρουσα και επίκαιρη θεματολογία υγείας.

Η εκδήλωση υποστηρίζεται από δυναμική καμπάνια σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και τα social media.

Ο κ. Ευγενίδης δηλώνει πολύ αισιόδοξος για τη συμμετοχή του κόσμου, με τη λογική πάντα ότι θα είναι σύμμαχος και ο καιρός. Πέρσι την εκδήλωση είχε επισκεφτεί πλήθος κόσμου, πάνω από 8.000 άνθρωποι.

Ψηλά στην εκτίμηση του κόσμου το Φαρμακευτικό Μουσείο

Όμως η αγάπη και το ενδιαφέρον του κόσμου για τον φαρμακοποιό φαίνεται και από κάπου άλλου: Το φαρμακευτικό Μουσείο είναι σημείο αναφοράς για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρει ο κ. Ευγενίδης «το Φαρμακευτικό Μουσείο του Συλλόγου μας που είναι το μοναδικό Φαρμακευτικό Μουσείο στη χώρα μας ίσως και σε ολόκληρα τα Βαλκάνια και αποτελεί ένα πραγματικό κόσμημα για την πόλη μας το οποίο στεγάζεται στα γραφεία του Συλλόγου και λειτουργεί καθημερινά από τις 8 το πρωί μέχρι τις 3 το απόγευμα με τη δυνατότητα πρόσβασης σε όποιον θέλει να το επισκεφτεί και να ξεναγηθεί, χωρίς εισιτήριο. Έχει πάρα πολλούς επισκέπτες και είναι πολύ ψηλά στην εκτίμησή τους καθώς βρίσκεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ όλων των μουσείων της πόλης μας σε όλους τους τουριστικούς οδηγούς».

Το κεντρικό σύνθημα του φετινού εορτασμού

Το κεντρικό μήνυμα του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας είναι «Φαρμακοποιοί: ικανοποιώντας τις ανάγκες υγείας παγκοσμίως», αναδεικνύοντας ότι οι φαρμακοποιοί σε κάθε γωνιά του πλανήτη αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, συμβάλλοντας με την επιστημονική κατάρτιση, τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους στην ενίσχυση των εθνικών συστημάτων υγείας.

Share.
Exit mobile version