Η κίνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το πρωί της Παρασκευής 25 Οκτωβρίου να μπει σ’ ένα φαρμακείο της Αθήνας συνοδεία τηλεοπτικών καμερών για να προμηθευτεί ένα self-test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, δίνοντας πρώτος το παράδειγμα στους συμπολίτες του – δικαιούχους των δωρεάν υπηρεσιών πρόληψης του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» είχε ξεκάθαρα σκοπό να τονίσει τη σημασία της πρόληψης

Οι δηλώσεις του αυτό το μήνυμα πέρασαν: «Σε μια εποχή που δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση στην πρόληψη, η συνέχιση αυτού του προγράμματος και για άλλες ασθένειες έχει μεγάλη σημασία. Το τεστ αυτό για τον εντοπισμό συμπτωμάτων, που δείχνουν ότι κάποιος μπορεί να έχει καρκίνο στο παχύ έντερο, διατίθεται πια δωρεάν σε όλους τους συμπολίτες μας μεταξύ 50-69 ετών. Είναι μια πολύ εύκολη εξέταση. Οι συμπολίτες που ανήκουν σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα έχουν πάρει αυτό το μήνυμα». 

Η ίδια όμως η επίσκεψη του Πρωθυπουργό σ’ ένα φαρμακείο, με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα διεξάγεται και μέσα από τα φαρμακεία, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το κομμάτι της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου για το πρόγραμμα αλλά και της δωρεάν προμήθειας των τεστ, δείχνει τον κεντρικό ρόλο που έχει πλέον το φαρμακείο ή καλύτερα το τεράστιο δίκτυο των φαρμακείων που είναι απλωμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες και των πιο απομακρυσμένων χωριών σε ολόκληρη τη χώρα.  

«Η πρόληψη σώζει ζωές. Σας θέλουμε συμμάχους σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς την φαρμακοποιό που ήταν πίσω από τον πάγκο του φαρμακείου που επισκέφτηκε, τονίζοντας έτσι το πόσο πολύ υπολογίζει το ρόλο των φαρμακοποιών σε αυτήν την προσπάθεια που καταβάλλει ως επικεφαλής της Κυβέρνησης ώστε η χώρα μας να αποκτήσει επιτέλους ένα ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης.

Σ. Ζήκας: Μέχρι το 2019 ο ρόλος μας στην ΠΦΥ ήταν κρυμμένος σ’ ένα κενό περιεχομένου νόμο

Όπως ανέφερε ο Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και Πρόεδρος του Ινστιτούτου δια βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών κ. Σεραφείμ Ζήκας στη διάρκεια της πρόσφατης συνέντευξης Τύπου με θέμα την ενημέρωση για τον αντιγριπικό εμβολιασμό και το Πρόγραμμα «Πρόληψη για τον καρκίνο του παχέος εντέρου» κ. Σεραφείμ Ζήκας ο ρόλος των φαρμακοποιών στην πρόληψη έχει αναβαθμιστεί πολύ τα τελευταία χρόνια και αυτό είναι κάτι που και οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί το αντιμετωπίζουν με τη δέουσα σοβαρότητα, διεξάγοντας συνεχώς προγράμματα εκπαίδευσης ιδιαίτερα για τα θέματα εκείνα που επιδιώκουν να έχουν ένα σημαντικό ρόλο στην πρόληψή τους. Όπως είπε «μέχρι το 2019 ο φαρμακοποιός και ο ρόλος του στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ήταν κρυμμένος σ’ έναν νόμο του 2017, όπου απλώς έλεγε ότι ο φαρμακοποιός συμμετέχει στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ήταν δηλαδή κενό περιεχόμενου γράμμα που δεν μας έδινε, δεν είχαμε κανένα ρόλο.

Τότε αποφασίσαμε να ταράξουμε τα λιμνάζοντα νερά και να κάνουμε την επανάσταση του αυτονόητου. Ποιο ήταν αυτό; Ήταν αυτό που γινόταν, ως κεκτημένο σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, στα φαρμακεία. Ήταν αυτό που πρότεινε και παρότρυνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στα συστήματα υγείας. Ήταν αυτό που προέκυπτε μέσα από όλες τις μελέτες των ειδικών μέσα στην κοινωνία η οποία ζητούσε ο φαρμακοποιός να έχει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στην εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας και να παρέχει περισσότερες υπηρεσίες υγείας μέσα από το φαρμακείο. Και είναι αυτό που προέκυπε με βάση την εξέλιξη των επιστημών υγείας και με βάση τη νέα τεχνολογία φαρμάκων και που αύξανε συστηματικά το προσδόκιμο ζωής των πολιτών».

Με βάση τα σημερινά δεδομένα με βάση το γεγονός ότι προσδόκιμο ζωής για τους ανθρώπους της 3ης και της 4ης ηλικίας που είναι περίπου στο 30% του συνολικού πληθυσμού, αυξάνεται, υπολογίζεται, όπως είπε ο κ. Ζήκας, ότι το 2050, με τους ρυθμούς πάντα που υπάρχουν σήμερα και σε συνάρτηση με την υπογεννητικότητα, ο πληθυσμός της χώρας μας, στην καλύτερη περίπτωση, θα φτάνει τα 7,5 εκατομμύρια, εκ των οποίων το 60% θα είναι ηλικίας άνω των 60 ετών. Άρα μιλάμε για ένα εκρηκτικό μείγμα και θα πρέπει εκεί ο φαρμακοποιός να τρέξει για να μπορεί να προσφέρει και να καλύψει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες της κοινωνίας».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να πούμε «ναι στην πρόληψη», όπως είπε ο κ. Ζήκας τονίζοντας ότι ο φαρμακοποιός έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει ως κλάδος σε αυτήν την κατεύθυνση ανάπτυξης πολιτικών πρόληψης και διενέργειας προγραμμάτων όπως αυτό του τεστ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Για τον ίδιο ο δρόμος για το φαρμακείο έχει ανοίξει και ο κλάδος κινείται προς την ενίσχυση του επιστημονικού του ρόλου. «Ενισχύουμε την πρόληψη, ενισχύουμε τον εμβολιασμό, τα ενισχύουμε αίροντας κάθε επιφυλακτικότητα από την πλευρά της κοινωνίας για τους εμβολιασμούς.

Τους συμπολίτες μας που έχουν την επιφύλαξη για τους εμβολιασμούς πρέπει συστηματικά και βάσει πρωτοκόλλου να τους πείθουμε και επιπλέον, στηρίζοντας την πρόληψη, θα πρέπει να σπεύσουμε να διαχειριστούμε και τα χρόνια νοσήματα τα οποία συνεχώς αυξάνονται και θέλουν και έχουν ανάγκη την υποστήριξη του φαρμακείου. Άρα η στροφή του κλάδου προς την επιστημονικότητα ήταν αναγκαιότητα κι όχι ευκαιρία».

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στις επόμενες μέρες ή το πολύ εβδομάδες θα ξεκινήσει και ο εμβολιασμός COVID μέσα από τα φαρμακεία -έχουν μείνει κάποια διαδικαστικά ζητήματα να ρυθμιστούν- ενώ νέες υπηρεσίες υγείας μέσω των φαρμακείων δρομολογούνται το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως αναφέρθηκε και στο πρόσφατο φαρμακευτικό συνέδριο PharmaPoint στη Θεσσαλονίκης με τον κ. Βαλτά να μιλά για συμμετοχή των φαρμακοποιών σε δράσεις της πολιτείας με σκοπό την πρόληψη της παχυσαρκίας, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καπνίσματος, οι οποίες θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο το ρόλο του φαρμακείου ως πάροχο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Share.
Exit mobile version