Πρόσφατα, το PhARMA Innovation Forum Greece (PIF) σε μία εκδήλωσή του για το ανεκτίμητο αποτύπωμα της καινοτομίας για τους ασθενείς, την Οικονομία και την κοινωνία στην Ελλάδα, την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, παρουσία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του Γενικού Διευθυντή του Forum, αναφέρθηκε σε όλα όσα συνιστούν τη φαρμακευτική καινοτομία στη χώρα, παρουσιάζοντας το αθροιστικό αποτύπωμα των 26 εταιρειών – μελών του PIF κατά την περίοδο 2019-2021.
Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη
Ακούστηκαν εντυπωσιακά στοιχεία για τις θέσεις απασχόλησης, τα προγράμματα υποστήριξης για χιλιάδες ασθενείς, τις κλινικές μελέτες που δίνουν πρώιμη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, αλλά και τα 87 καινοτόμα φάρμακα που που αναμένονται τα προσεχή χρόνια στην Ελλάδα και πολλά άλλα.
Το «Ανεκτίμητο Αποτύπωμα Υγείας» μέσα από τα μάτια του ασθενή
Την ανθρώπινη διάσταση της καινοτομίας την ανέδειξε, στο πλαίσιο συζήτησης ανάμεσα στον Γενικό Διευθυντή του Forum, Ιωάννη Κωτσιόπουλο και τους προσκεκλημένους ομιλητές, ο Υπεύθυνος τομέα ψηφιακής υγείας της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Δημήτρης Κοντοπίδης, European Lung Foundation Chair, ο οποίος έδωσε το ψυχολογικό στίγμα του ασθενή που βιώνει την ανατροπή προς το θετικό της προοπτικής της ζωής του λόγω των καινοτόμων θεραπειών:
«Αν με ρωτούσε κάποιος, θα έλεγα πως καινοτομία είναι περισσότερες ποιοτικές μέρες ζωής, αποφυγή ταλαιπωρίας, αποφυγή πόνου και επιβίωση. Χάρη στην καινοτομία σήμερα είμαι ζωντανός και είμαι μπροστά σας. Αν πάω λίγο πίσω, το προσδόκιμο ζωής για ένα παιδί με κυστική ίνωση τη δεκαετία του ’80 ήταν στα 20 έτη. Αν δώσεις σε ένα παιδί, σε έναν έφηβο αυτήν την πληροφορία, μάλλον θα έχει άρνηση για τα πάντα και κάπως έτσι ήμουνα κι εγώ. Και κάπως έτσι ήταν όλοι οι ασθενείς με κυστική ίνωση ή σπάνιες παθήσεις γιατί στις σπάνιες παθήσεις οι περισσότεροι ασθενείς είναι παιδιά καθώς έχουμε έλλειψη σε καινοτόμες θεραπείες.
Καινοτομία τότε λοιπόν σήμαινε, για την περίπτωση της κυστικής ίνωσης, να γίνει η ενδοφλέβια αντιβίωση εισπνεόμενη αντιβίωση. Άρα η καινοτομία τότε μας προσέφερε λιγότερο πόνο και λιγότερη ταλαιπωρία στο νοσοκομείο.
Λίγο αργότερα η καινοτομία σήμαινε τα εισπνεόμενα αντιβιωτικά να είναι στην τσέπη μας. Παρόλα αυτά, οι προγνώσεις για τους ασθενείς δεν ήταν καλές και το 2012 είχαμε μετρήσει ότι χάναμε έναν ασθενή το μήνα και σε πολύ νεαρές ηλικίες.
Το 2019 κυκλοφόρησε μια επαναστατική καινοτόμα θεραπεία η οποία είχε πολλαπλάσια εκθετική απόδοση στα οφέλη για τους ασθενείς. Μια καινοτομία που μας προσέφερε τη δυνατότητα να ονειρευόμαστε, να κάνουμε οικογένειες, να εργαζόμαστε συμμετέχοντας στο ΑΕΠ της χώρας, να γλιτώνουμε κόστη από τα νοσοκομεία και το κράτος. Άρα η επένδυση στην καινοτομία για εμάς είναι πλούτος, είναι μέρες ζωής και ευχαριστούμε τις φαρμακευτικές εταιρείες που τολμούν και ρισκάρουν για να φέρουν κάτι καινοτόμο και δεν παραμένουμε στις υπάρχουσες λύσεις.
Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν κυκλοφορήσει αν θυμάμαι καλά πάνω από 450 νέες, καινοτόμες θεραπείες συνολικά και θέλουμε να υπάρχει χώρος και για τις άλλες παθήσεις.
Συχνά, στο δημόσιο διάλογο κυριαρχεί η συζήτηση για το ποιο είναι το κόστος, αλλά σε αυτήν τη συζήτηση δεν συνυπολογίζεται το γεγονός ότι με τις καινοτόμες θεραπείες γλιτώνεις νοσηλείες, γλιτώνεις κόστος προσωπικού, ενώ οι ασθενείς είναι πλέον λειτουργικοί».