Η μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος είναι η κύρια αιτία ηπατικών παθήσεων τελικού σταδίου παγκοσμίως.

Το Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας “ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ” του ΕΚΠΑ, σε συνέχεια των δράσεων για την προστασία και αξιοποίηση της Διανοητικής Ιδιοκτησίας νέων καινοτόμων τεχνολογιών των ερευνητών του ΕΚΠΑ, ανακοίνωσε μία ακόμα εφεύρεση για την οποία έχει κατατεθεί διεθνής αίτηση PCT στο European Patent Office, με τίτλο “Methods of treating and diagnosing fatty liver disease” σε συνεργασία με το Cedars-Sinai Medical Center των ΗΠΑ .

Πρόκειται για μια νέα καινοτόμα θεραπευτική προσέγγιση για την μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος που επιτυγχάνει στοχευμένη διάγνωση σε ανθρώπινα υγρά και στοχευμένη θεραπεία με ρύθμιση του μικροβιώματος του δωδεκαδακτύλου.

Συγκεκριμένα, η εφεύρεση αυτή αφορά την ανακάλυψη μικροοργανισμών στον εντερικό σωλήνα που προκαλούν ή συμβάλλουν στην εμφάνιση  ηπατικών διαταραχών, όπως η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) και η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH). Η στοχευμένη διάγνωση της NAFLD με την αναγνώριση της παρουσίας αυτών των μικροοργανισμών είναι εξαιρετικά σημαντική. Επιπλέον, με παρέμβαση σε αυτούς τους μικροοργανισμούς ή στις μεταβολικές οδούς τους, μπορεί να υπάρξει όφελος στη μείωση του ηπατικού λίπους, της φλεγμονής του ήπατος και της ηπατικής βλάβης.

Η συγκεκριμένη εφεύρεση συν αναπτύχθηκε από τον Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνο Τριανταφύλλου και τους Professor Mark Pimentel, Dr Ruchi Mathur, Dr Ali Rezaie and Mrs Gabriela Guimaraes Sousa Leite από το Cedars-Sinai Medical Center, LA, CA, USA.

Όπως εξηγεί ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου, «τα δεδομένα μας δίνουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα διαγνωστικής προσέγγισης αλλά και στοχευμένης θεραπευτικής παρέμβασης για το ηπατικό νόσημα «μάστιγα» του 21ου αιώνα μέσω λήψης υγρού από το δωδεκαδάκτυλο κατά τη διάρκεια μιας απλής γαστροσκόπησης.

Για πρώτη φορά στρεφόμαστε πέραν από το ξενιστή, στο σύνολο των μικροοργανισμών που φιλοξενούμε στον εντερικό μας σωλήνα, απομονώνουμε δυνητικά παθογόνους παράγοντες και σχεδιάζουμε παρεμβάσεις που θα τους περιορίσουν ή θα αναστείλουν τα μεταβολικά τους μονοπάτια που οδηγούν στο λιπώδες ήπαρ». 

Τι είναι η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος

Η Μη Αλκοολική Λιπώδης Νόσος του Ήπατος (NAFLD) χαρακτηρίζεται από την παθολογική εναπόθεση λίπους εντός του ηπατικού παρεγχύματος, η οποία δεν οφείλεται σε υπερκατανάλωση αλκοόλ αλλά σε άλλους παράγοντες, όπως παχυσαρκία, υπερλιπιδαιμία, σακχαρώδης διαβήτης, υποθυρεοειδισμός κ.α..

Αποτελεί πλέον την πιο συχνή ηπατική βλάβη παγκοσμίως με επίπτωση 30% και με ποσοστά εμφάνισης διαρκώς αυξανόμενα, ως αποτέλεσμα της κακής ποιότητας διατροφής και της καθιστικής ζωής.

Η NAFLD είναι η κύρια αιτία ηπατικών παθήσεων τελικού σταδίου παγκοσμίως. Είναι ήδη η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αιτία ηπατοκυτταρικού καρκινώματος στις ΗΠΑ, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού εκτιμάται ότι έχει NAFLD και η συχνότητα της μη αλκοολικής στεατοηπατίτιδας (NASH) προβλέπεται να αυξηθεί έως και 56% τα επόμενα 10 χρόνια.

Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου, κυρίως στους ασθενείς που παρουσιάζουν ίνωση, είναι καίριας σημασίας καθώς μπορεί να αποτρέψει σοβαρές επιπλοκές όπως κίρρωση του ήπατος, ορισμένους τύπους καρκίνους και προβλήματα και βλάβες στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Δεν υπάρχουν ειδικές θεραπείες για την αντιμετώπιση την μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η υγιεινή διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, λίπος, ζάχαρη, και κρέας, η απώλεια βάρους και η σωματική άσκηση παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο ή στην υποχώρηση των συμπτωμάτων.

Exit mobile version