Μια μικρή δοκιμή ενός πειραματικού εμβολίου έδειξε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα για ασθενείς με τον πιο επιθετικό τύπο καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη (14/11), στο Genome Medicine.
Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη
Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού (TNBC) είναι μια ιδιαίτερα επιθετική μορφή καρκίνου που δεν εκφράζει υποδοχείς για οιστρογόνα, προγεστερόνη ή το HER2, γεγονός που τον καθιστά ανθεκτικό στις συνήθεις θεραπείες ορμονοθεραπείας και στοχευμένων θεραπειών. Για τον TNBC, οι επιλογές συχνά περιορίζονται στη χημειοθεραπεία, αλλά η έρευνα για νέες θεραπευτικές στρατηγικές είναι εντατική, και πρόσφατα υπάρχει πρόοδος σε εμβόλια κατά του TNBC.
Η μελέτη με το πειραματικό εμβόλιο
Δεκαοκτώ ασθενείς με πρόσφατη διάγνωση για τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού, που δεν είχε ακόμη εξαπλωθεί σε άλλα όργανα, έλαβαν τρεις δόσεις του εξατομικευμένου εμβολίου, αφού υποβλήθηκαν σε τυπική χημειοθεραπεία και χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου.
Τρία χρόνια αργότερα, 16 ασθενείς παρέμειναν χωρίς καρκίνο. Η μελέτη δεν περιελάμβανε ομάδα ελέγχου, αλλά οι ερευνητές σημειώνουν ότι μόνο με την τυπική φροντίδα, περίπου οι μισοί από τους ασθενείς αναμένεται να είναι απαλλαγμένοι από καρκίνο σε τρία χρόνια.
Πώς λειτουργεί το εμβόλιο
Το εμβόλιο για τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού έχει σχεδιαστεί για να στοχεύει βασικές γονιδιακές μεταλλάξεις στον όγκο του ασθενούς που ονομάζονται νεοαντιγόνα, νέες πρωτεΐνες, που έχουν σχηματιστεί σε καρκινικά κύτταρα, λόγω μεταλλάξεων στο DNA του όγκου.
Τα εμβόλια έχουν, επίσης, σχεδιαστεί για να εκπαιδεύουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος των ασθενών να αναγνωρίζουν και να επιτίθενται σε κύτταρα που φέρουν αυτές τις μεταλλάξεις.
Όπως αναφέρεται σε ξεχωριστό άρθρο στο ίδιο περιοδικό, οι ερευνητές δημιούργησαν λογισμικό για τον εντοπισμό των νεοαντιγόνων που είναι πιο πιθανό να πυροδοτήσουν μια ισχυρή ανοσολογική απόκριση.
Μικρές, πρώιμες μελέτες, όπως αυτή, έχουν σχεδιαστεί για να ελέγξουν την ασφάλεια και όχι την αποτελεσματικότητα. Ωστόσο, τα αποτελέσματα «ήταν καλύτερα από ό,τι περιμέναμε», δήλωσε ο Δρ. Γουίλιαμ Γκίλαντερς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, ο οποίος ήταν επικεφαλής της δοκιμής, σε δήλωση.
«Συνεχίζουμε να ακολουθούμε αυτήν τη στρατηγική εμβολίων και έχουμε συνεχείς τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές που κάνουν μια άμεση σύγκριση μεταξύ του προτύπου περίθαλψης συν ενός εμβολίου, έναντι του προτύπου φροντίδας μόνο. Είμαστε ενθαρρυμένοι από αυτό που βλέπουμε με αυτούς τους ασθενείς, μέχρι στιγμής».