Παγώνουν σε αυτή τη φάση τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία
Σχεδόν ένα χρόνο μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία παίρνουν σάρκα και οστά με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, αυτή την εβδομάδα, αρχής γενομένης την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου. Ο προγραμματισμός είναι να γίνουν 37.000 επεμβάσεις μέσα στον επόμενο χρόνο, με το σύνολο του έργου να ανέρχεται σε 53 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων όπως έχει προβλεφθεί στο Τεχνικό Δελτίο, τα 38,5 εκατομμύρια θα κατευθυνθούν στο ΕΣΥ, και τα 9 στον ιδιωτικό τομέα. «Ήδη έχουν προγραμματιστεί 1.500 χειρουργεία για τις επόμενες δύο εβδομάδες, νούμερο που θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες», δήλωσε χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για άτομα που περιμένουν πάνω από ένα χρόνο και είναι και στις 7 υγειονομικές περιφέρειες. Όπως έχει εξηγήσει σε ραδιοφωνική του συνέντευξη την περασμένη Παρασκευή, προηγούνται τα περιστατικά με την μεγαλύτερη αναμονή. «Απελευθερώνουμε από πίσω προς τα εμπρός, δηλαδή από τη μεγαλύτερη αναμονή προς τη μικρότερη, ανά 20άδα ασθενών που αναμένουν ανά κλινική. Για να προχωρήσει η κλινική στην επόμενη 20άδα πρέπει να έχει τελειώσει την εκκρεμότητα με την προηγούμενη 20άδα. Εμείς έχουμε περίπου 100.000 αναμονές και περίπου 40.000 είναι πάνω από χρόνο. Τις θεωρώ μεγάλες αυτές τις αναμονές, θέλω να τις πάω κάτω από τις 60.000. Αν το πρόγραμμα λειτουργήσει, σε ένα χρόνο η μέση αναμονή στην Ελλάδα θα είναι μικρότερη των 6 μηνών, που είναι ο καλός Ευρωπαϊκός μέσος όρος».
Από το Μάρτιο έχουν γίνει 6000 επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία
Όσον αφορά τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, από τον περασμένο Μάρτιο έχουν διενεργηθεί 6000 επεμβάσεις σε όλη την Επικράτεια. Όπως δηλώνει στο DailyPharmaNews η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλλιαν Βενετία Βιλδιρίδη, σε αυτή τη φάση δεν θα δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να κάνουν επί πληρωμή απογευματινό χειρουργείο, γιατί κάθε νοσοκομείο θα πρέπει πρώτα να τελειώνει με τη λίστα των δωρεάν απογευματινών, προκειμένου να μπορεί να εκτελεί τα επί πληρωμή απογευματινά. «Στο πρόγραμμα των απογευματινών χειρουργείων μπαίνουν τα δημόσια νοσοκομεία που έχουν λίστα αναμονής από 4 μήνες και πάνω και τα ιδιωτικά που θα δηλώσουν ενδιαφέρον στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που θα εκδώσει ο ΕΟΠΥΥ και θα είναι σε θέση να διενεργήσουν τις αντίστοιχες επεμβάσεις».
Ο πολίτης περιθάλπεται εντελώς δωρεάν στα ιδιωτικά νοσοκομεία
Πώς θα αμοίβονται τα ιδιωτικά νοσοκομεία, ερωτάται η πρόεδρος της Επιτροπής για την εκτέλεση του έργου των απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία της χώρας. «Η πληρωμή ορίζεται με σαφήνεια στην ΚΥΑ, (η οποία θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες) με τη αξία του ΚΕΝ της επέμβασης προσαυξημένο, καθώς θα περιλαμβάνει και τις αμοιβές των γιατρών, ώστε ο πολίτης να μην πληρώσει απολύτως τίποτα». Όσον αφορά το διαδικαστικό κομμάτι η κ. Βιλδιρίδη εξηγεί: «To νοσοκομείο επικοινωνεί με τους πολίτες της λίστας του και προγραμματίζει το ραντεβού το επόμενο διάστημα, ανάλογα με την διαθεσιμότητα των απογευματινών χειρουργείων. Όπου παρατηρηθεί δυσκολία στην υλοποίηση, θα υπάρχει παρέμβαση από τον διαχειριστή του έργου (που είναι η ΕΚΑΠΥ) και προώθηση των περιστατικών στις δηλωθείσες μονάδες που έχουν διαθεσιμότητα». Το μεγαλύτερο πρόβλημα πάντως στις αναμονές των ψυχρών χειρουργείων εντοπίζεται στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε κάποια μεμονωμένα νοσοκομεία σε άλλες περιοχές, για τα οποία η ηγεσία της Αριστοτέλους ευελπιστεί μέσα από την υλοποίηση του έργου των απογευματινών χειρουργείων να το επιλύσει στο μέγιστο βαθμό. Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους άλλωστε την περασμένη εβδομάδα σε δημόσια τοποθέτηση του από το συνέδριο της Ένωσης Ασθενών, ανέφερε ότι η μείωση των αναμονών αναμένεται να πέσει στους 4 μήνες μετά από ένα έτος. Σημασία τόνισε ο υφυπουργός, δεν έχει αν θα γίνουν 33, 37 ή 55.000 χειρουργεία, αλλά αν στο τέλος του προγράμματος έχουν μειωθεί σημαντικά οι αναμονές.
Κλειστό το 35% των χειρουργικών αιθουσών σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ
Tην ίδια ώρα σύμφωνα με στοιχεία της ΟΕΝΓΕ το 35% των χειρουργικών αιθουσών στην Επικράτεια είναι κλειστές. Μάλιστα στην ναυαρχίδα του ΕΣΥ, στον Ευαγγελισμό σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων Γιώργο Φερεντίνο εδώ και 10 χρόνια είναι κλειστές 8 χειρουργικές αίθουσες, οι οποίες όπως δηλώνει στο DailyPharmaNews θα μπορούσαν να καλύπτουν τουλάχιστον 300 χειρουργεία το μήνα, όταν τα επί πληρωμή απογευματινά από το Μάρτιο που ξεκίνησαν έως τώρα, είναι συνολικά 200. « Και μέχρι σήμερα δεν παρατηρείται μείωση στις αναμονές. Οι αναμονές για μικρά χειρουργεία είναι γύρω στους 6-8 μήνες, ενώ για τα μεγάλα μπορεί να αγγίζουν και τον ενάμιση χρόνο». Για να λειτουργήσουν αυτές οι 8 κλειστές αίθουσες χρειάζονται τουλάχιστον 50 άτομα σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, για να δουλεύει σε κυκλικές βάρδιες, επισημαίνει ο εκπρόσωπος εργαζομένων του Ευαγγελισμού, Γιώργος Φερεντίνος.
Συστηματική η ενίσχυση του προσωπικού βάσει αναγκών
Η ενίσχυση σε προσωπικό είναι συστηματική βάσει των αναγκών των νοσοκομείων τονίζει από την πλευρά της η ΓΓ Υπηρεσιών Υγείας και αναφέρει αναλυτικά; «Το Δεκέμβριο του 2023 προκηρύχθηκαν 246 θέσεις ιατρών. Το Μάρτιο του 2024 προκηρύχθηκαν επιπλέον 726 θέσεις ιατρών. Τον Οκτώβριο του 2024 εκδόθηκε προκήρυξη για την κάλυψη 56 θέσεων Συντονιστών Διευθυντών. Τον ίδιο μήνα προκηρύχθηκαν 298 θέσεις ιατρών για τα νοσοκομεία της χώρας, αλλά και το Ε.Κ.Α.Β, με τα νέα αυξημένα κίνητρα για τα νοσοκομεία που βρίσκονται σε χαρακτηρισμένες άγονες περιοχές». Όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, όπως λέει η κ. Βιλδιρίδη, θα ενισχυθεί με 2145 θέσεις, ενώ αναμένεται έκδοση προκήρυξης από το ΑΣΕΠ για πλήρωση 1138 θέσεων λοιπού προσωπικού. «Σύμφωνα με τον προγραμματισμό για το 2025 αναμένεται να προκηρυχθούν συνολικά ακόμη 4000 θέσεις, που θα κατανεμηθούν σύμφωνα με τις ανάγκες σε θέσεις για ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό».