Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ερωτική ζωή των εμμηνοπαυσιακών γυναικών.
Τα προβλήματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας στην εμμηνόπαυση είναι μια κοινή ανησυχία για πολλές γυναίκες. Η σεξουαλική δυσλειτουργία στην εμμηνόπαυση εκδηλώνεται συνήθως με αναστολή της σεξουαλικής επιθυμίας, με αδυναμία διέγερσης, με έλλειψη οργασμού (ανοργασμία) και με επώδυνη συνουσία.
Μια νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου McMaster, στο Οντάριο του Καναδά, υποστηρίζει ότι η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία, μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές ψυχοθεραπείας, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα προβλήματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι, η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματική για τις εξάψεις και για άλλα συμπτώματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση.
Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) τεκμηριώθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1960, από τον Αμερικανό ψυχίατρο Aaron Beck. Αυτή η μορφή ψυχοθεραπείας έχει σαν βασικό στόχο ο θεραπευόμενος να αναπτύξει δεξιότητες ώστε να αλλάξει την δυσλειτουργική του συμπεριφορά και κυρίως να μάθει να τροποποιεί τις αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σε θετικές ώστε να μην δυσφορεί. Η θεραπεία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να βοηθήσει τον καθένα, ανεξάρτητα από σωματική ικανότητα, πολιτισμική καταγωγή, φυλή, φύλο ή σεξουαλική προτίμηση.
Στην μελέτη συμμετείχαν 30 γυναίκες που βρίσκονταν στο στάδιο της περιεμμηνόπαυσης και την εμμηνόπαυσης, ηλικίας από 40 έως 60 ετών. Οι συμμετέχουσες πήραν μέρος σε τέσσερις συνεδρίες γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας με κλινικό ψυχολόγο, διάρκειας 90 λεπτών και ειδικά προσαρμοσμένες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σεξουαλικής δυσλειτουργίας που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η συγκεκριμένη μορφή ψυχοθεραπείας βελτιώνει σημαντικά την μειωμένη ερωτική επιθυμία και την ερωτική ζωή των εμμηνοπαυσιακών γυναικών. Όλες οι γυναίκες ανέφεραν ότι, μετά τις συνεδρίες είχαν σημαντική μείωση στις σεξουαλικές ανησυχίες τους και σημαντική βελτίωση στην ποιότητα της ερωτικής τους ζωής, στην εικόνα που είχαν για το σώμα τους και στην ψυχολογία τους.
«Είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει την αποτελεσματικότητα της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας στη βελτίωση των σεξουαλικών ανησυχιών που βιώνουν οι γυναίκες πριν και μετά την εμμηνόπαυση. Ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη θα αποτελέσει τη βάση για μεγαλύτερες τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές στο μέλλον », δήλωσε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr Sheryl Green, καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικών Νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο McMaster.
Τα ευρήματα της μελέτης θα παρουσιαστούν στην Ετήσια Συνάντηση 2024 της Εταιρείας για την Εμμηνόπαυση (The Menopause Society), από τις 10 – 14 Σεπτεμβρίου, στο Σικάγο.
Πηγή: The Menopause Society