Η σωστή διατροφή δεν συμβάλλει μόνο στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, αλλά έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει θετικά και τις νοητικές μας λειτουργίες.

Με ποια διατροφή μπορούμε, όχι μόνο να προστατεύσουμε αλλά και να ενισχύσουμε την μνήμη μας; Μας απαντά ο Γιάννης Χρύσου, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Μήπως προσπαθείς να διαβάσεις μία πληροφορία και δεν μπορείς να την συγκρατήσεις; Έχει αποδειχθεί ότι μεγαλώνοντας δεν είναι εύκολο να διαβάσουμε και να συγκρατήσουμε τις πληροφορίες. Δεν συμβαίνει όμως σε όλους. Σίγουρα δεν συμβαίνει στον ίδιο βαθμό. Αν κατατάσσεις τον εαυτό σου σε εκείνους που δεν μπορούν να θυμηθούν ή να μάθουν, τότε πρέπει να αξιολογήσεις το βάρος σου και την διατροφή σου, τα οποία επηρεάζουν άμεσα την λειτουργία του ιππόκαμπου στον εγκέφαλο σου.

Το ⅓ των ανθρώπων του δυτικού κόσμου είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Το αυξημένο ποσοστό λίπους στο σώμα, όπως και μία διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, φαίνεται να οδηγεί σε εγκεφαλικές αντιδράσεις που σχετίζονται με την μειωμένη γνωσιακή ικανότητα.

Άλλη μία πληροφορία που πρέπει να προσπαθήσεις να θυμάσαι είναι ότι η διαδικασία αυτή ξεκινάει από την βρεφική ή και την εμβρυϊκή ηλικία. Δηλαδή, η κακή διατροφή και το αυξημένο βάρος δεν επηρεάζει μόνο εσένα. Επηρεάζει και το παιδί σου! Στην εποχή όπου η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής με σκοπό την βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας ανθεί, η προσπάθεια ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων για την βελτίωση της διατροφής και την αντιμετώπιση του υπερβάλλοντος βάρους είναι πολύ μικρή.

Σύμφωνα με μελέτες, για την ενίσχυση της γνωσιακής ικανότητας, απαιτείται η επαρκής πρόσληψη φολικού οξέος και βιταμίνης D. Σε έρευνα που έγινε σε γυναίκες ηλικίας 25-45 ετών, η αναπλήρωση των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D στον οργανισμό οδήγησε στην βελτίωση όλων των δεικτών γνωσιακής ικανότητας.

Το φολικό οξύ, με την σειρά του, συμβάλει στην μείωση των επιπέδων ομοκυστεΐνης. Οι υψηλές τιμές ομοκυστεΐνης έχουν συσχετισθεί ισχυρά με τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και γνωσιακής έκπτωσης. Η επαρκής πρόσληψη φολικού οξέος ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία, αντιμετωπίζει την αυπνία, την ευερεθιστότητα και τον περιορισμό της μνημονικής ικανότητας.

Τελευταία και σημαντικότερη αφήνω την αναφορά για τον σίδηρο και το ιώδιο. Τα μειωμένα επίπεδα σιδήρου και ιωδίου στον οργανισμό σχετίζονται άμεσα με τον περιορισμό της γνωσιακής ικανότητας αλλά και με αλλαγές στην συμπεριφορά. Πρέπει να αναφερθεί ότι επισήμως, στην Ευρώπη, το 6% των παιδιών έχει χαμηλά επίπεδα σιδήρου. Οι μελέτες δείχνουν ότι δεν χρειάζεται να φτάσει σε επίπεδα που ορίζουν την σιδηροπενική αναιμία. Έστω και μέτρια έλλειψη σιδήρου, μπορεί να έχει επιπτώσεις στην μνήμη και την γνωσιακή ικανότητα. Σε όλα τα παραπάνω, να προστεθεί και ο αναντικατάστατος ρόλος των ω-3 λιπαρών οξέων στην  εγκεφαλική λειτουργία.

Η ιδανική διατροφή για την μνήμη

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι η σωστή διατροφή ορίζει την εγκεφαλική λειτουργία και την μνήμη σε εμάς και τα παιδιά μας. Η πρώτη σκέψη όλων που λαμβάνουν τις παραπάνω πληροφορίες είναι να ξεκινήσουν την τακτική κατανάλωση κρέατος. Ξαναλέω, στόχος είναι η σωστή διατροφή! Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;

-Μέτρια κατανάλωση κρέατος, 1 -2 φορές την εβδομάδα, κοτόπουλο, ψάρι σαν άλιπες πηγές σιδήρου.

-Αυγό και γαλακτοκομικά ως πηγή βιταμίνης D.

-Ποικιλία πράσινων λαχανικών αλλά και φρούτων  για την κάλυψη των αναγκών σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κυρίως φολικού οξέος.

-Εκμεταλλευτείτε και τα εμπλουτισμένα προϊόντα. Στα ράφια των supermarkets θα βρείτε ψωμί του τοστ με σίδηρο, φολικό οξύ, ασβέστιο και βιταμίνη D. Το ψωμί αποτελεί μέρος της καθημερινής διατροφής και μπορεί να συμβάλλει στην συμπλήρωση αναγκών. Ομοίως θα βρείτε γαλακτοκομικά και μαργαρίνη εμπλουτισμένα σε βιταμίνη D.

-Ελέγξτε τα επίπεδα με τακτικές αιματολογικές εξετάσεις και θέστε τους στόχους σας. Εμπλουτίστε την διατροφή σας και κατευθυνθείτε προς την υγιεινή πλευρά διατροφής και άσκησης.

Οργανώνοντας και προγραμματίζοντας τα γεύματα σας σε ελεγχόμενες ποσότητες, η απώλεια βάρους θα προκύψει αβίαστα. Μαζί με το σώμα και ο νους θα είναι πιο υγιής και λειτουργικός. Η μνήμη θα βελτιωθεί και εσύ θα είσαι έτοιμος/η για το επόμενο …πτυχίο!

Share.
Exit mobile version