Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του  Πανεπιστημίου του Stanford, στην Καλιφόρνια, συνέδεσαν την ελκώδη κολίτιδα με την απουσία ενός συγκεκριμένου βακτηρίου από το εντερικό μικροβίωμα. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell Host & Microbe, τα βακτήρια που κατοικούν στο έντερο των υγιών ανθρώπων και οι αντιφλεγμονώδεις μεταβολίτες που παράγουν αυτά τα βακτήρια δεν εντοπίστηκαν σε ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα.

Οι ερευνητές συνέκριναν δύο ομάδες ασθενών, η μία ομάδα ασθενών έπασχε από ελκώδη κολίτιδα και η άλλη ομάδα ασθενών έπασχε από μη φλεγμονώδη κατάσταση του παχέος εντέρου. Οι συμμετέχοντες και από τις δύο ομάδες  είχαν υποβληθεί στην ίδια διορθωτική χειρουργική επέμβαση του εντέρου. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι στους ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα δεν βρέθηκε μια συγκεκριμένη οικογένεια μικροβίων που ονομάζεται  Ruminococcaceae. Αυτοί οι ασθενείς είχαν επίσης έλλειψη σε δευτερογενή χολικά οξέα, ένας αντιφλεγμονώδης μεταβολίτης που παράγεται από τα συγκεκριμένα βακτήρια που κατοικούν στο έντερο. Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι τα επίπεδα των δύο πιο σημαντικών δευτερογενών χολικών οξέων, του δεοξυχολικού οξέος και του λιθοχολικού οξέος, ήταν πολύ χαμηλότερα σε δείγματα κοπράνων που ελήφθησαν από ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα σε σχέση με τους ασθενείς με μη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Σύμφωνα με την δρα Aida Habtezion, καθηγήτρια Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας στο Πανεπιστήμιο του Stanford, «όλοι οι υγιείς άνθρωποι έχουν Ruminococcaceae στα έντερά τους. Η χορήγηση δευτερογενών χολικών οξέων στο έντερο ασθενών με ελκώδη κολίτιδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως θεραπεία για την συγκεκριμένη νόσο αλλά και για την νόσο του Crohn. Ένα ακόμη θετικό της προσέγγισης αυτής είναι ότι η θεραπεία θα χρησιμοποιεί βακτήρια ή μεταβολίτες που βρίσκονται φυσιολογικά σε ένα υγιές έντερο ».

Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια σοβαρή φλεγμονώδης νόσος του εντέρου που προκαλεί φλεγμονή και έλκη στο πεπτικό σύστημαΑν και υπάρχουν διάφορες θεραπείες για τον περιορισμό των συμπτωμάτων, δεν υπάρχει οριστική θεραπεία. Υπολογίζεται ότι 1 στους 5 ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα χρειάζεται τελικά χειρουργική αντιμετώπιση κατά την οποία αφαιρούνται τμήματα του παχέος εντέρου και του ορθού.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας ίσως αποτελέσουν τη βάση για νέες και πιο αποτελεσματικές θεραπείες της σοβαρής αυτής νόσου. Η διαθέσιμη θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας είναι συνήθως φαρμακευτική, αλλά στην περίπτωση που τα φάρμακα δεν μπορούν να κρατήσουν υπό έλεγχο τα συμπτώματά ή αν παρουσιαστούν σοβαρές παρενέργειες, μπορεί να κριθεί απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση. Επομένως, η εύρεση μιας «φυσικής» θεραπείας χωρίς παρενέργειες για τους ασθενείς θα σήμαινε ένα σημαντικό βήμα για την αποτελεσματική θεραπεία της σοβαρής αυτής νόσου.

Share.
Exit mobile version