Με βάση τα πρόσφατα δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) παρουσίασαν

Με βάση τα πρόσφατα δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) παρουσίασαν σημαντική αύξηση σε όλη την Ευρώπη το 2022, με τα καταγεγραμμένα κρούσματα γονόρροιας να έχουν σχεδόν διπλασιαστεί.

Στη χώρα μας, όπως αποτυπώνεται από τις Ετήσιες Επιδημιολογικές Εκθέσεις του Τμήματος ΣΜΝ του ΕΟΔΥ, στο χρονικό διάστημα 2020-2022, έχει καταγραφεί αύξηση της τάξης του 120,73% για τα κρούσματα γονόρροιας, με 3,45 νέες διαγνώσεις γονόρροιας ανά 100.000 πληθυσμού.

Το 95,86% των κρουσμάτων ήταν άνδρες, ηλικίας κυρίως μεταξύ 25-44 ετών, ενώ ο τρόπος μετάδοσης φαίνεται να μοιράστηκε ανάμεσα στις σεξουαλικές επαφές ανδρών με άλλους άνδρες (47,24%) και με γυναίκες (46,41%).

Η γονόρροια, μαζί με την σύφιλη, αποτελούν αξιόπιστους δείκτες της τάσης και των υπόλοιπων ΣΜΝ, καθώς και των σεξουαλικών συμπεριφορών του πληθυσμού.

Η Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) μας ενημερώνει για την γονόρροια και δίνει χρήσιμες συμβουλές πρόληψης και προστασίας από την λοίμωξη.

Η γονόρροια είναι ένα σεξουαλικώς µεταδιδόµενο νόσηµα. . Προκαλείται από ένα βακτήριο που ονοµάζεται Neisseria gonorrhoeae (γονόκοκκος). Εάν η γονόρροια µείνει αθεράπευτη ή δεν θεραπευτεί σωστά, µπορεί να προκαλέσει στο µέλλον σοβαρά προβλήµατα υγείας.

Η γονόρροια µεταδίδεται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής µε άτοµο που έχει τη λοίµωξη. Η επαφή µπορεί να είναι κολπική, στοµατογεννητική ή πρωκτική. Η λοίµωξη είναι πιο συχνή σε νεαρά άτοµα, άντρες που κάνουν σεξ µε άντρες, άτοµα µε πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους και άτοµα που δεν χρησιµοποιούν προφυλακτικό. Ακόµα και εάν είχατε γονόρροια στο παρελθόν, µπορείτε να κολλήσετε εκ νέου.

Τα συµπτώµατα της γονόρροιας

Περισσότεροι από το 50% των γυναικών και το 10% των ανδρών µε γονόρροια δεν παρουσιάζουν συµπτώµατα όταν προσβληθούν. Η λοίµωξη σε πρωκτό και φάρυγγα συνήθως δεν παρουσιάζει συµπτώµατα.

Τα πιο συχνά συµπτώµατα στις γυναίκες είναι:

  • αλλαγή στο χρώµα, την οσµή ή στην ποσότητα του κολπικού εκκρίµατος
  • αιµορραγία ανάµεσα στις έµµηνες ρύσεις ή εντονότερες έµµηνες ρύσεις
  • αίσθηµα καύσου κατά την ούρηση
  • άλγος ή δυσφορία στο υπογάστριο

Τα πιο συχνά συµπτώµατα στους άνδρες είναι:

  • αίσθηµα καύσου κατά την ούρηση
  • ουρηθρικό έκκριµα
  • πόνος ή ενόχληση στους όρχεις.

Διάγνωση της γονόρροιας

Ένα δείγµα από τη γεννητική περιοχή είναι απαραίτητο για τη διάγνωση. Σε ορισµένες περιπτώσεις µπορεί να είναι χρήσιµη µία εξέταση ούρων. Πιθανό επίσης να χρειάζονται εξετάσεις από τον φάρυγγα και τον πρωκτό.

Εάν πιστεύετε ότι έχετε έρθει σε επαφή µε γονόρροια ή άλλες λοιµώξεις, ή έχετε συµπτώµατα, τα οποία θα µπορούσαν να είναι γονόρροια, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον δερµατολόγο-αφροδισιολόγο σας. Ο ιατρός ή η εξειδικευµένη νοσηλεύτρια θα πάρει δείγµα από την ουρήθρα ή τον τράχηλο της µήτρας και το δείγµα θα σταλεί στο εργαστήριο για αναζήτηση του βακτηρίου που προκαλεί τη γονόρροια.

Εάν είχατε στοµατογεννητική ή πρωκτκή επαφή, θα πρέπει να ενηµερώσετε τον ιατρό σας σχετικά µε αυτό, για να κρίνει εάν πρέπει να λάβει δείγµα από τον φάρυγγα και τον πρωκτό. Εάν έχετε γονόρροια, πρέπει να ελεγχθείτε και για άλλα σεξουαλικώς µεταδιδόµενα νοσήµατα, εφόσον είναι πιθανό να έχετε περισσότερες της µιας λοίµωξης.

Θεραπεύεται η γονόρροια; 

Η γονόρροια θεραπεύεται µε αντιβίωση. Είναι σηµαντικό να λάβετε θεραπεία το συντοµότερο δυνατό, καθώς εάν η λοίμωξη παραµείνει αθεράπευτη, µπορεί να διασπαρεί σε άλλα όργανα και να προκαλέσει σοβαρά προβλήµατα υγείας.

Πρέπει να αποφύγετε κάθε είδους σεξουαλική επαφή, ακόµα και µε τη χρήση προφυλακτικού, έως ότου και εσείς και ο/η σύντροφός σας ολοκληρώσετε την θεραπεία και εξαφανιστούν τα συµπτώµατα.

Γονόρροια και κύηση

Εάν είστε έγκυος, η γονόρροια µπορεί να µεταδοθεί στο µωρό κατά τη διάρκεια του τοκετού. Αυτό θα µπορούσε να οδηγήσει σε λοίµωξη των οφθαλµών, η οποία µπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση εάν δεν αντιµετωπισθεί.

Πρέπει να ενηµερώσω τον σύντροφό µου;

Εάν έχετε γονόρροια, είναι σηµαντικό να ενηµερωθεί ο τωρινός σας σύντροφος, αλλά και όλοι οι σύντροφοι των τελευταίων 2 µηνών, ώστε να κάνουν εξέταση και να λάβουν θεραπεία. Αυτό θα βοηθήσει στο να µην επαναµολυνθείτε, αλλά και οι σύντροφοί σας να µην αποκτήσουν επιπλοκές της νόσου.

Share.
Exit mobile version