Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

-Η 12η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας» το 1996, από τη Διεθνή Ένωση Ρευματολογίας και Αρθρίτιδας.

-Η αρθρίτιδα είναι η φλεγμονή των αρθρώσεων που εκδηλώνεται με πόνο, δυσκαμψία, οίδημα, ερυθρότητα, διόγκωση μαλακών μορίων, υπερτροφία του αρθρικού θύλακα, αύξηση των αρθρικού υγρού και περιορισμό της κινητικότητας. καθώς και περιορισμό της κινητικότητας σε μια ή περισσότερες αρθρώσεις.

-Περισσότερες από 200 είναι οι ρευματικές παθήσεις και πλήττουν άτομα όλων των ηλικιών και των δύο φύλων.

-Οι αρθρίτιδες διαχωρίζονται σε εκφυλιστικές, φλεγμονώδεις (ανοσολογικές) και μεταβολικές (από κρυστάλλους).

-Υπολογίζεται ότι η αρθρίτιδα προσβάλλει το 1/4 του πληθυσμού των αναπτυγμένων χωρών σε κάποια στιγμή της ζωής τους.

-Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα άτομα με Ρευματικές – Μυοσκελετικές Παθήσεις ανέρχονται σε 120.000.000.

-Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι περίπου το 27% του πληθυσμού πάσχει από κάποια ρευματική-μυοσκελετική πάθηση, συμπεριλαμβανομένης της οσφυαλγίας, του πόνου στον αυχένα, των διαταραχών των άνω άκρων και των φλεγμονών των αρθρώσεων.

– Οι γυναίκες προσβάλλονται πιο συχνά από αρθρίτιδα και συχνά παρουσιάζουν σοβαρότερα συμπτώματα.

-Το 1/3 των ασθενών με αρθρίτιδες, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, πάσχουν από κατάθλιψη, άγχος, φοβίες και κρίσεις πανικού, που συνδέονται με την πάθησή τους, δεδομένης της τεράστιας επιβάρυνσης στην ποιότητα της ζωής τους.

-Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, στην Ελλάδα ζουν περίπου 100.000 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα με το 25% από αυτούς να σταματά να εργάζεται σε διάστημα 5 ετών. Επίσης υπάρχουν 25.000 ασθενείς, στην πλειοψηφία τους νεαροί άνδρες, με αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα ενώ περισσότερα από 2.000.000 άτομα της τρίτης ηλικίας υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα.

-Έρευνες δείχνουν ότι έως και 30% των ατόμων με αρθρίτιδες διστάζουν να αναφέρουν την πάθησή τους στους συναδέλφους και στους εργοδότες τους από το φόβο της διάκρισης και της απώλειας της εργασίας.

-Η έγκαιρη και ακριβής διάγνωση της παθήσεως από ειδικό Ρευματολόγο και η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση αποτελούν προϋπόθεση για την καλή ποιότητα ζωής των ασθενών και την παραμονή τους στην εργασία.

Share.
Exit mobile version