Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.
Η 10η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου, μιας ασθένειας που πλήττει 5 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
-Ο Λύκος είναι ένα αυτοάνοσο ρευματικό νόσημα, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα τα οποία στοχεύουν σε υγιείς ιστούς και όργανα.
-Η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και πόνο σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, συχνότερα όμως επηρεάζει το δέρμα, τα νεφρά, τον εγκέφαλο, τα κύτταρα του αίματος, τους πνεύμονες, την καρδιά και τις αρθρώσεις.
-Η χρόνια φλεγμονή που προκαλεί η νόσος αυξάνει κατά 10 φορές τον κίνδυνο ζωτικής βλάβης στα όργανα –στόχους, ενώ δεκαπλασιάζεται και το ενδεχόμενο πρόωρης θνητότητας σε ορισμένες ομάδες ασθενών.
-Στην Ευρώπη περίπου 500.000 άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με λύκο. Στην Ελλάδα οι ασθενείς με λύκο ξεπερνούν τα 5.000 άτομα.
-Το 90% των ασθενών είναι γυναίκες και το 80% των διαγνώσεων γίνεται μεταξύ των ηλικιών 15-45 ετών.
-Παρότι ο λύκος είναι πιο συχνός όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, μόνο 3 στα 100 παιδιά γονέων με λύκο εμφανίζουν συμπτώματα λύκου.
-Ο λύκος ΔΕΝ μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
-Η πρώτη διάγνωση της νόσου χρονολογείται από τον Μεσαίωνα. Πήρε το όνομα «Λύκος» από τις δερματικές αλλοιώσεις που προκαλεί οι οποίες μοιάζουν με δάγκωμα του λύκου.
-Ο λύκος εκδηλώνεται διαφορετικά σε κάθε ασθενή, τόσο από πλευράς σοβαρότητας όσο και από πλευράς συμπτωμάτων.
-Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της νόσου είναι το εξάνθημα στο πρόσωπο που μοιάζει με τα φτερά μιας πεταλούδας. Άλλα συμπτώματα είναι η δυσκολία στην αναπνοή, ο επίμονος πόνος στο στήθος, ο πόνος στις αρθρώσεις, το πρήξιμο, η δυσκαμψία, ο πυρετός, η κούραση, οι πονοκέφαλοι, η σύγχυση και η απώλεια μνήμης.
-Η διάγνωση του λύκου είναι συχνά δύσκολη καθώς τα συμπτώματά του μιμούνται εκείνα άλλων κοινών παθήσεων.
-Υπάρχουν δύο βασικές μορφές λύκου, ο Δερματικός που προκαλεί εξανθήματα στο δέρμα και ο Συστηματικός Ερυθηματώδης που προσβάλλει δέρμα και αρθρώσεις, ενώ συχνά επηρεάζει και εσωτερικά όργανα.
-Λιγότερο συχνές μορφές λύκου είναι ο Φαρμακευτικός, που προκαλείται από τη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων και ο Νεογνικός που εμφανίζεται σε νεογέννητα των οποίων οι μητέρες πάσχουν από Λύκο ή κάποιο άλλο αυτοάνοσο νόσημα.
-Για την αντιμετώπισή του λύκου πρωτεύοντα ρόλο παίζει είναι η έγκαιρη διάγνωση, η οποία γίνεται κυρίως από το ρευματολόγο.
-Δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για τον λύκο, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει τεράστια πρόοδος στην έγκαιρη διάγνωση, στον επιτυχή και αποτελεσματικό έλεγχο της νόσου και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών.