Το πρήξιμο στα πόδια (οίδημα) μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες, από πιο απλές έως σοβαρές. Εάν παρατηρήσετε έντονο πρήξιμο στα πόδια είναι πιθανό να οφείλεται σε κάποιους από τους παρακάτω παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι καλό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας έτσι ώστε να σας δώσει τις κατάλληλες εξετάσεις και την κατάλληλη αγωγή για να το αντιμετωπίσετε.

1. Καρδιακή Ανεπάρκεια

Η καρδιακή ανεπάρκεια συμβαίνει όταν η καρδιά δεν αντλεί αποτελεσματικά το αίμα, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση υγρών στο σώμα, ιδιαίτερα στα κάτω άκρα (πόδια, αστραγάλους). Το αίμα και τα υγρά δεν επιστρέφουν σωστά στην καρδιά, και έτσι προκαλείται οίδημα.

Εκτός από το πρήξιμο, μπορεί να υπάρχει δύσπνοια, κόπωση, πόνος στο στήθος και αυξημένη ανάγκη για ούρηση κατά τη νύχτα.

2. Νεφρική Δυσλειτουργία

Τα νεφρά ελέγχουν την απομάκρυνση των υγρών από το σώμα. Όταν τα νεφρά δεν λειτουργούν σωστά, δεν μπορούν να απομακρύνουν την περίσσεια υγρών, και έτσι αυτά συσσωρεύονται, οδηγώντας σε πρήξιμο στα πόδια και άλλα μέρη του σώματος.

Πρήξιμο στο πρόσωπο και τα χέρια, αυξημένη κόπωση, μεταβολές στην ούρηση και αίσθημα αδυναμίας, μπορεί να είναι κάποια συμπτώματα που συνδέονται με τη λειτουργία των νεφρών.

3. Ηπατική Νόσος (Κίρρωση)

Η κίρρωση είναι μια σοβαρή πάθηση του ήπατος που επηρεάζει την ικανότητά του να επεξεργάζεται αίμα και υγρά. Αυτό οδηγεί σε συσσώρευση υγρών στην κοιλιά (ασκίτης) και στα πόδια.

Εκτός από το πρήξιμο στα πόδια, μπορεί να υπάρχει κίτρινη χροιά στο δέρμα (ίκτερος), κόπωση και συσσώρευση υγρών στην κοιλιά.

4. Φλεβική Ανεπάρκεια

Η φλεβική ανεπάρκεια προκύπτει όταν οι βαλβίδες στις φλέβες των ποδιών δεν λειτουργούν σωστά και το αίμα δεν μπορεί να επιστρέψει αποτελεσματικά στην καρδιά. Αυτό οδηγεί στη συσσώρευση αίματος στις φλέβες των ποδιών, προκαλώντας πρήξιμο.

Πρήξιμο στους αστραγάλους και τις γάμπες, αίσθημα βάρους στα πόδια, κιρσοί (διαπλατυσμένες φλέβες), πόνος ή δυσφορία μετά από παρατεταμένη ορθοστασία ή καθιστική θέση μπορεί να είναι ένδειξη φλεβικής ανεπάρκειας.

5. Καθιστική Ζωή ή Παρατεταμένη Ορθοστασία

Όταν μένουμε καθιστοί ή όρθιοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, η κυκλοφορία του αίματος στα πόδια επιβραδύνεται, και το αίμα συγκεντρώνεται στα κάτω άκρα, προκαλώντας πρήξιμο.

Συνήθως το πρήξιμο είναι πιο έντονο στα τέλη της ημέρας και υποχωρεί με την ξεκούραση ή ανύψωση των ποδιών.

6. Εγκυμοσύνη

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα συγκρατεί περισσότερα υγρά, ενώ η αυξημένη πίεση στη μήτρα μπορεί να επιβραδύνει την κυκλοφορία του αίματος στις φλέβες των ποδιών, προκαλώντας πρήξιμο.

Το πρήξιμο είναι πιο έντονο στους αστραγάλους και τα πόδια και τείνει να αυξάνεται καθώς προχωρά η εγκυμοσύνη, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου.

7. Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα, όπως αντιυπερτασικά (π.χ., αναστολείς ασβεστίου), αντισυλληπτικά, στεροειδή και φάρμακα για τον διαβήτη, μπορούν να προκαλέσουν κατακράτηση υγρών, οδηγώντας σε πρήξιμο.

Το πρήξιμο εμφανίζεται κυρίως στα πόδια, αλλά μπορεί να επηρεάσει και άλλα σημεία του σώματος.

8. Λεμφοίδημα

Το λεμφικό σύστημα απομακρύνει τα περίσσεια υγρά από τους ιστούς. Όταν το λεμφικό σύστημα είναι διαταραγμένο (π.χ., μετά από χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία ή λόγω λοιμώξεων), τα υγρά μπορεί να συσσωρεύονται, προκαλώντας πρήξιμο στα πόδια.

Επίμονο πρήξιμο σε ένα ή και στα δύο πόδια, αίσθηση βάρους και σφίξιμο στο δέρμα, ενίοτε πόνος και περιορισμένη κίνηση, μπορεί να είναι κάποια από τα συμπτώματα.

9. Εν τω βάθει Φλεβική Θρόμβωση (DVT)

Ένας θρόμβος αίματος σε βαθιά φλέβα, συνήθως στο πόδι, μπορεί να παρεμποδίσει τη ροή του αίματος, προκαλώντας απότομο πρήξιμο. Η θρόμβωση αυτή είναι σοβαρή κατάσταση και μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

Και σε αυτή τα ην περίπτωση μπορεί να παρατηρηθεί έντονο πρήξιμο σε ένα πόδι, πόνος ή αίσθημα βάρους, ερυθρότητα και θερμότητα στο σημείο. Σε περίπτωση δυσκολίας στην αναπνοή, μπορεί να πρόκειται για πνευμονική εμβολή, μια επείγουσα κατάσταση που χρήζει νοσηλείας.

10. Υπερβολική Κατανάλωση Αλατιού

Το αλάτι προκαλεί κατακράτηση υγρών στο σώμα. Η υπερβολική κατανάλωση αλμυρών τροφών μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο στα πόδια και άλλα μέρη του σώματος.

Συνήθως το πρήξιμο εμφανίζεται στα κάτω άκρα και υποχωρεί με μείωση της πρόσληψης αλατιού και κατανάλωση περισσότερου νερού.

Πρησμένα πόδια; Πότε να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια

Εάν το πρήξιμο συνοδεύεται από τα ακόλουθα συμπτώματα, θα πρέπει να ζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια:

  • Πόνος στο στήθος
  • Δύσπνοια
  • Έντονος πόνος ή θερμότητα στο πόδι
  • Ξαφνικό και έντονο πρήξιμο μόνο σε ένα πόδι
  • Αλλαγές στο χρώμα του δέρματος (π.χ., ερυθρότητα ή μπλε απόχρωση)

Είναι σημαντικό να προσδιοριστεί η αιτία του πρηξίματος μέσω ιατρικής εξέτασης, που θα σας προτείνει ο γιατρός σας, ώστε να αντιμετωπιστεί κατάλληλα η κάθε περίπτωση ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς.

Exit mobile version