Κ. Νούσια: Φρένο στην εκτίναξη των καισαρικών θα βάλουν τα Κέντρα Φυσικού Τοκετού

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

Μία καλή προσπάθεια να μπει φρένο στις αναίτιες καισαρικές, που στη χώρα μας φτάνουν το 62%, αποτελεί η πρόσφατη θεσμοθέτηση Κέντρων Φυσικού Τοκετού, δηλώνει στο DailyPharmaNews η αντιπρόεδρος Πειθαρχικού Συμβουλίου Συλλόγου Μαιών/των Πάτρας, πρώην πρόεδρος Παρατηρητηρίου Μαιευτικής Βίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Θηλασμού, Κωνσταντίνα Νούσια.

Επισημαίνει μάλιστα ότι ο τοκετός σε αυτά τα Κέντρα εμφανίζει χαμηλότερα ποσοστά αναίτιων παρεμβάσεων, χαμηλό κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς απαιτεί τα ελάχιστα των υλικών και του χρόνου νοσηλείας (η λεχωίδα μπορεί να πάρει εξιτήριο σε 6 ώρες, σύμφωνα με τα Αγγλικά πρωτόκολλα), ενώ καταγράφεται μεγαλύτερη ικανοποίηση των οικογενειών.

Σύμφωνα με την κυρία Νούσια, Κέντρα Φυσικού Τοκετού λειτουργούν στην Ευρώπη και στην Αμερική δεκαετίες τώρα, όπου έχουν διενεργηθεί μεγάλες έρευνες, οι οποίες καταδεικνύουν το χαμηλό ποσοστό αναγκαιότητας για καισαρική τομή και παρεμβάσεων, που δεν έχουν ιατρική ωφέλεια τόσο για την επίτοκο όσο και για το νεογνό. «Τα Κέντρα Φυσικού Τοκετού σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Κέντρων Φυσικού Τοκετού – (American Association of Birth Centers), αποτελούν δομές υγείας στις οποίες διενεργείται ο φυσικός τοκετός και ακολουθεί το μαιοκεντρικό μοντέλο παρακολούθησης, τόσο στην κύηση, όσο και στον τοκετό. Επίσης μπορεί να είναι ανεξάρτητες δομές και όχι απαραίτητα νοσοκομειακές. Ωστόσο είναι ενσωματωμένες στο εθνικό σύστημα υγείας και ακολουθούν τις επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας».

Ασφαλέστεροι τοκετοί στα Κέντρα Φυσικού Τοκετoύ

Οι δομές αυτές, εξηγεί η κ. Νούσια, έχουν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και στόχο την πρόληψη από αναίτιες παρεμβάσεις, παρέχοντας υπηρεσίες στις επιτόκους με δέουσα ευαισθησία, υψηλού επιπέδου ασφάλεια, ορθή χρήση των κατάλληλων μαιευτικών πρακτικών, ενώ παράγουν την βέλτιστη αναλογία χαμηλού κόστους στις παρεχόμενες υπηρεσίες, τόσο στην προγεννητική περίοδο, αλλά και στον τοκετό. «Σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς υγείας τα νοσοκομεία δεν είναι η πιο ασφαλής επιλογή για τους τοκετούς χαμηλού κινδύνου. Μάλιστα, αναφέρεται ότι για το 40% των τοκετών που λαμβάνουν χώρα σε κλινικές δομές, θα ήταν ασφαλέστερο αν είχαν γίνει σε κέντρο Φυσικού Τοκετoύ. Σε μεγάλη έρευνα στην οποία συμμετείχαν 79 Κέντρα Φυσικού Τοκετού, και 15,574 γυναίκες, δεν υπήρχε κανένας θάνατος μητέρας. Η νεογνική θνησιμότητα ανήλθε σε ποσοστό 0,40/1000 και δεν διαφέρει από το αντίστοιχο ποσοστό που εμφανίζεται εντός νοσοκομείου».

Η Ελλάδα κατέχει την θλιβερή πρωτιά δυστυχώς σε αναίτιες καισαρικές τομές, οι οποίες καταδεικνύονται σε οικονομικό βαμπίρ για τα ασφαλιστικά μας ταμεία και συμβάλουν στην μείωση των επιθυμητών γεννήσεων παιδιών που πιθανότατα έχει ένα ζευγάρι, αναφέρει η ειδικός. «Χαρακτηριστικό είναι ότι σε νοσοκομείο της επαρχίας το 2023 διενεργήθηκαν 445 τοκετοί, εκ των οποίων 284 ήταν με καισαρική τομή και μόλις 161 με φυσιολογικό τοκετό, την στιγμή που ο Π.Ο.Υ αναφέρει ότι 15% θα πρέπει να είναι το ποσοστό καισαρικών μιας χώρας».
Η κ. Νούσια αναφέρει ακόμη ότι υπάρχει η αναγκαιότητα δημιουργίας κέντρων ημέρας μητέρας- παιδιού. «Η γνώση που θα παρέχεται από επαγγελματίες υγείας θα δίνει δύναμη στο ζευγάρι να στηριχτεί στον γονεϊκό του ρόλο και πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά το καυτό Εθνικό μας πρόβλημα που είναι το δημογραφικό. Σε αυτά τα κέντρα που σε χώρες του εξωτερικού λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία, παρέχονται οι εξής υπηρεσίες:

  1. Πριν την κύηση (συμβουλευτική σε θέματα γυναικείας υγείας, οικογενειακός προγραμματισμός)
  2. Κατά τη διάρκεια της κύησης (μαιοκεντρική παρακολούθηση κύησης, προετοιμασία τοκετού και μητρότητας)
  3. Μεταγεννητική παρακολούθηση λεχωίδας (θηλασμός, συμβουλευτική στην φροντίδα του νεογνού, ψυχολογική στήριξη μητέρας και ζεύγους)»

Κέντρα Φυσικού Τοκετού στην Ελλάδα

Τους όρους και τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία και τις προδιαγραφές για την ίδρυση και λειτουργία Κέντρων Φυσικού Τοκετού που θα δημιουργηθούν σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές, προσδιορίστηκαν με κοινή Απόφαση των Υπουργών Υγείας και Εσωτερικών πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Τα Κέντρα Φυσικού Τοκετού σύμφωνα με την ΚΥΑ, θα μπορούν να λειτουργήσουν μέσα σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ και σε ιδιωτικές Κλινικές (Ιδιωτικά Κέντρα Φυσικού Τοκετού) αλλά και του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου» (Δημόσια Κέντρα Φυσικού Τοκετού). Προϋπόθεση για τη λειτουργία τους αποτελεί η ύπαρξη Μαιευτικού – Γυναικολογικού Τμήματος, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν Τμήμα Μαιευτικών Επεμβάσεων. Υπηρεσίες μη παρεμβατικού τοκετού θα μπορούν να παρέχονται και από ιδιωτικούς φορείς (Ανεξάρτητα Κέντρα Φυσικού Τοκετού), ως φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και θα εποπτεύονται από την κατά τόπον αρμόδια Περιφέρεια και θα διασυνδέονται με τα δημόσια νοσοκομεία ή ιδιωτικές κλινικές.

Στα Κέντρα Φυσικού Τοκετού θα παρέχονται ολοκληρωμένες υπηρεσίες προγεννητικής και περιγεννητικής φροντίδας σε υγιείς εγκύους (άνω των 18 ετών και κάτω των 40 κατά την ολοκλήρωση της κύησης), κατηγορίας χαμηλού και πιθανού κινδύνου, επιτόκους, λεχώνες καθώς και σε νεογνά.

Τα Κέντρα θα λειτουργούν με βάση το Μαιοκεντρικό Μοντέλο Φροντίδας, για τον φυσικό, μη παρεμβατικό τοκετό.

Share.
Exit mobile version