Μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν αρθρίτιδα μετά τη μέση ηλικία διατρέχουν οι άνδρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, σύμφωνα με σουηδική έρευνα.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα  είναι μία χρόνια αυτοάνοση φλεγμονώδης πάθηση, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται εναντίον των ιστών του ιδίου του οργανισμού. Μπορεί να προσβάλει πολλούς ιστούς και όργανα, αλλά χαρακτηρίζεται κυρίως από φλεγμονή των αρθρώσεων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της κινητικότητας και της λειτουργικότητας του ασθενούς.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Annals of the Rheumatic Diseases τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που προσβάλλονται από αρθρίτιδα, έχουν χαμηλότερα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης. Ωστόσο, μέχρι πρότινος δεν είχε εξακριβωθεί αν υπάρχει συσχέτιση αιτίας – αποτελέσματος ανάμεσα στην έλλειψη τεστοστερόνης και την ασθένεια.

Η ερευνητική ομάδα βασίστηκε στα στοιχεία του Σουηδικού Ιατρικού Προγράμματος Πρόληψης Malmo (MPMP) που ξεκίνησε το 1974 και παρακολούθησε περισσότερους από 33.000 ανθρώπους που γεννήθηκαν μεταξύ του 1921 και του 1949. Από τα αρχεία του προγράμματος υπήρχαν διαθέσιμα δείγματα αίματος από 104 άνδρες που είχαν εκδηλώσει ρευματοειδή αρθρίτιδα και από 174 τους άνδρες ίδιας ηλικίας που δεν είχαν νοσήσει.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που δεν προσβλήθηκαν από την ασθένεια, οι 104 ήταν εκείνοι που κατά τη διάρκειά της είχαν παρουσιάσει τα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης. Οι ερευνητές, αφού έλαβαν υπόψη τους όλους τους πιθανούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας, όπως το κάπνισμα και την παχυσαρκία, διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με τα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης ήταν πιο πιθανό να νοσήσουν. Διαπίστωσαν επίσης ότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς είχαν και σημαντικά υψηλότερες τιμές της ορμόνης FSH, μια ορμόνη που συμμετέχει στην διαφοροποίηση των σπερματοκυττάρων και συμβάλλει στην παραγωγή μιας πρωτεΐνης που δεσμεύει την τεστοστερόνη.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα υποδεικνύουν, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι οι ορμονικές αλλαγές όπως η χαμηλή τεστοστερόνη και η υψηλή FSH προηγούνται της έναρξης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και πιθανότατα επηρεάζουν την βαρύτητα της νόσου.

Share.
Exit mobile version