Το καλοκαίρι για πολλούς από εμάς είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου, όχι όμως και για εκείνους που υποφέρουν από συγκεκριμένα αυτοάνοσα νοσήματα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αυτοάνοσα νοσήματα εξαρτώνται και επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Ο Δημήτριος Π. Μπόγδανος, Καθηγητής Παθολογίας και Αυτοάνοσων Νοσημάτων, Διευθυντής στον Τομέα Παθολογίας στο Τμήμα Ιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΠΘ. εξηγεί τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Για πολλούς από εμάς στην Ελλάδα που δουλεύουμε πολλές ώρες στα γραφεία και σε κλειστούς χώρους, το καλοκαίρι είναι η καλύτερη ευκαιρία να χαρούμε τον ήλιο, είτε κάνουμε διακοπές στη θάλασσα είτε στο βουνό.

Ο ήλιος είναι η μεγαλύτερη πηγή βιταμίνης D, μια βιταμίνη που είναι απαραίτητη για την ισορροπία και οιμοιοστασία του ανοσοποιητικού και σε πολλούς ασθενείς με αυτοάνοσα όπως κατά πλάκας σκλήρυνση, ΣΕΛ και σκληρόδερμα είναι ελαττωμένη.

Ωστόσο, για τα  άτομα που ζουν με ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες, το καλοκαίρι μπορεί να είναι μια εξαιρετικά δυσάρεστη εποχή του χρόνου. Οι αυξημένες θερμοκρασίες και ο έντονος ήλιος αποτελούν σοβαρούς κινδύνους για τέτοια άτομα. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να διαχειριστείτε κατάλληλα το πρόγραμμά σας ώστε να επωφεληθείτε από την ευεργετική δράση του καλοκαιριού, χωρίς οι αλλαγές στις καθημερινές ρουτίνες σας να είναι δύσκολες.

 «Νίκησε» τον ήλιο με καλή διαχείριση

Η προστασία από τον ήλιο είναι απαραίτητη για όλους – αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντική για όσους ζουν με αυτοάνοσες ασθένειες.

-Εάν βρίσκεστε έξω στον ήλιο, αποφύγετε την έκθεση σε αυτόν με μεγάλα καπέλα και ένδυση που σας καλύπτει. Ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες όπως ο λύκος, η δερματομυοσίτιδα και το σκληρόδερμα προκαλούν φωτοευαισθησία στο φως του ήλιου. Η φωτοευαισθησία μπορεί επίσης να είναι μια παρενέργεια αντιβιοτικών ή αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, που συνήθως λαμβάνονται από ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα ή άλλα αυτοάνοσα νοσήματα.

-Μπορείτε να διατηρήσετε δροσερό το σώμα σας φορώντας προστατευτικά ρούχα – το βαμβάκι, τα λινά είναι μερικά από τα καλύτερα υφάσματα

-Εάν έχετε έντονη φωτοευαισθησία, ίσως θελήσετε να επενδύσετε σε ρούχα προστασίας από τον ήλιο, τα οποία στην πραγματικότητα εμποδίζουν τις ακτίνες UVA και UVB.

-Εφαρμόστε ξανά και ξανά αντηλιακό υψηλής προστασίας (50+) κάθε δύο ώρες εάν είστε εκτεθειμένοι στον ήλιο. Ένα κουταλάκι του γλυκού για το πρόσωπο και δύο κουταλιές της σούπας συνολική ποσότητα αντιηλιακού την φορά είναι αρκετά για εκτεθειμένα μέρη του σώματός σας.

-Προσοχή! Διατηρήστε το αντηλιακό σας αποθηκευμένο στο ψυγείο για να κρυώσει κάθε φορά. Πολλές φορές αυτό δρα ευεργετικά!

-Εάν σας αρέσει να περπατάτε στις αγορές ή να παρακολουθείτε υπαίθρια δρώμενα, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μια ομπρέλα για επιπλέον κάλυψη από τον ήλιο.

-Τοποθετήστε μια διαφανή, ανθεκτική στην UVA ταινία στα παράθυρα του αυτοκινήτου σας για να αποφύγετε τις επιβλαβείς ακτίνες.

-Η υπερθέρμανση σε μια καυτή ημέρα μπορεί να προκαλέσει στους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας και λύκο προσωρινή επιδείνωση των συμπτωμάτων τους. Εξετάστε το ενδεχόμενο να μείνετε μέσα στις πιο καυτές ώρες της ημέρας, και βγείτε συχνά αργά το απόγευμα.

-Εάν βρίσκεστε εν κινήσει και έξω οι θερμοκρασίες είναι εξαιρετικά μεγάλες, φέρετε μαζί παγοκύστες και μπουκάλια spritzer γεμάτα με παγωμένο νερό για να το διατηρήσετε δροσερό.

-Αν έχετε προγραμματίσει ένα οδικό ταξίδι ή μια ημερήσια εκδρομή με την οικογένειά σας, κάντε πολλαπλές στάσεις και δροσιστείτε. Αποφύγετε όσον το δυνατόν περισσότερο τον κλιματισμό στο σπίτι και στο αυτοκίνητο, μπορεί να είναι τόσο βλαπτικό όσο και ο ήλιος.

ην ξεχνάτε να έχετε πάντα μαζί σας στο πορτοφόλι σας ενημερωτικά σημειώματα και έντυπες πληροφορίες για την ασθένεια σας, τα φάρμακά σας και το σύνολο των ιατρικών σας πληροφοριών.

-Προγραμματίστε δραστηριότητες για καλές και κακές ημέρες πόνου. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να προβλέψετε έναν διασκεδαστικό χρόνο ακόμα και όταν δεν αισθάνεστε καλύτερα.

Γενική συμβουλή για τους ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα

Ζητήστε πάντα την συμβουλή του ιατρού σας πριν κάνετε ταξίδια!

Share.
Exit mobile version