Το 65% των εφήβων ηλικίας 12 έως 15 ετών εμφανίζουν κάποια μορφή γυναικομαστίας στον έναν ή και στους δύο μαστούς. Ποια είναι τα αίτια της εφηβικής γυναικομαστίας, πότε υποχωρεί και σε ποιες περιπτώσεις είναι αναγκαίος ο ενδελεχής ιατρικός έλεγχος;

Μας απαντά η Δρ. Λυδία Ιωαννίδου – Μουζάκα, Χειρουργός – Γυναικολόγος, Ειδικός Μαστολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας.

Η γυναικομαστία είναι η ομόκεντρη διόγκωση του μαστού, με υπερπλασία του μαζικού αδένα στον έφηβο ή τον ενήλικα άνδρα, η οποία δημιουργείται από το ορμονικό ανισοζύγιο μεταξύ οιστρογόνων και τεστοστερόνης. Θα πρέπει να διαφορο-διαγιγνώσκεται από την λιπομαστία ή την ψευδή γυναικομαστία, κατάσταση όπου έχουμε μόνο εναπόθεση λίπους.

Η γυναικομαστία των εφήβων ή της ήβης είναι μία παροδική φυσιολογική κατάσταση, που συμβαίνει στο 60-70% των αρρένων ηλικίας 12-15 ετών. Συνήθως εμφανίζεται 1 χρόνο μετά την αύξηση του μεγέθους των όρχεων.

Έχει κατά βάση αμφοτερόπλευρη εντόπιση, σπανιότερα ετερόπλευρη, διαρκεί 12-24 μήνες και στη συνέχεια εξαφανίζεται αυτόματα. Εκδηλώνεται με ευαισθησία έως ελαφρό πόνο των μαστών και δημιουργεί αισθητική και ψυχολογική ανησυχία σε έφηβους και γονείς, για το αν θα είναι παροδική ή μόνιμη. Γι’ αυτό σημαντικό ρόλο παίζει η διαβεβαίωση του ειδικού για την παροδικότητα της κατάστασης.

Πότε απαιτείται ενδελεχής ιατρικός έλεγχος

Σε ένα μικρό ποσοστό η γυναικομαστία μπορεί να συνυπάρχει με κάποιο νεόπλασμα, με κάποιο σύνδρομο ή με τη χρήση κάποιων φαρμάκων. Όλες οι περιπτώσεις θα πρέπει να ελέγχονται με τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού από τον νεαρό ή τον ενήλικα άνδρα, την προσεκτική κλινική εξέταση και τον εργαστηριακό έλεγχο.

Εάν υπάρξει πάχυνση ή διήθηση του δέρματος, έκκεντρη ψηλαφητή μάζα ή ψηλαφητοί λεμφαδένες στη μασχάλη, η παρουσία τους θέτει υπόνοια ύπαρξης καρκίνου του μαστού.

Εάν υπάρξει διόγκωση των όρχεων μαζί με τη γυναικομαστία τότε γίνεται αμέσως – ορμονικός έλεγχος (HCG, TSH, LH, τεστοστερόνη, οιστραδιόλη) και υπερηχογράφημα όρχεων. Εάν τα ανωτέρω βρεθούν φυσιολογικά, τότε ελέγχονται τα επινεφρίδια με αξονική τομογραφία για τον αποκλεισμό ύπαρξηςκακοήθων νεοπλασμάτων.

Η εφηβική γυναικομαστία που επιμένει και στη μετεφηβική ηλικία, πρέπει να παρακολουθείται στενά και να διερευνάται ενδελεχώς, πριν χαρακτηρισθεί ως ιδιοπαθής, καθώς μπορεί να υποκρύπτει κάποια σοβαρή υποκείμενη νόσο.

Share.
Exit mobile version