Στο παρελθόν, αν μια γυναίκα υποβάλλονταν σε καισαρική τομή, δεν μπορούσε στο μέλλον να γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό, καθώς επικρατούσε η αντίληψη  “μια φορά καισαρική, για πάντα καισαρική”. Σήμερα όμως, χάρη στις εξελίξεις των χειρουργικών τεχνικών και στην εμπειρία των γιατρών, αυτό είναι εφικτό στις περισσότερες  περιπτώσεις.

Με ποιες προϋποθέσεις μπορεί μια γυναίκα που έχει γεννήσει με καισαρική να έχει φυσιολογικό τοκετό και ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές; Μας απαντά ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Παναγιώτης Σκλαβούνος.

Εάν απογοητευτήκατε που το τελευταίο σας μωρό γεννήθηκε με καισαρική τομή, ένας φυσιολογικός τοκετός θα μπορούσε να είναι μια αίσθηση ολοκλήρωσης για εσάς. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του κολπικού τοκετού μετά από μια καισαρική τομή είναι ότι αποφεύγετε τους κινδύνους μιας χειρουργικής επέμβασης. Έχετε πολύ λιγότερο πόνο μετά τον τοκετό και η παραμονή στο νοσοκομείο είναι μικρότερη. Επιπρόσθετα το μωρό σας είναι πιθανό να έχει λιγότερες αναπνευστικές δυσκολίες μετά τη γέννηση, αν και μόνο λίγα μωρά έχουν αυτό το πρόβλημα μετά από καισαρική τομή.

Περίπου 3 στις 4 γυναίκες (70-75%) με ανεπίπλοκη εγκυμοσύνη που μπαίνουν σε τοκετό θα μπορέσουν να γεννήσουν κολπικά μετά από μία καισαρική τομή. Αν μάλιστα, υπάρχει ιστορικό κολπικού τοκετού, πριν ή μετά από την καισαρική τομή, τότε έως 9 στις 10 γυναίκες (90%) θα γεννήσουν κολπικά. Σύγχρονες μελέτες δείχνουν ότι ακόμα και μετά από δύο καισαρικές τομές μπορεί να επιτευχθεί φυσιολογικός τοκετός μέχρι και στο 68% των περιπτώσεων.

Οι παράγοντες που δεν ευνοούν έναν πετυχημένο κολπικό τοκετό μετά από καισαρική τομή

Αν δεν έχετε γεννήσει ποτέ κολπικά, τότε οι πιθανότητες επιτυχίας ενός κολπικού τοκετού μετά από καισαρική τομή μειώνονται σημαντικά. Επιπλέον, στους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την πιθανότητα επίτευξης φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική τομή θα πρέπει να προσμετρηθούν η μαιευτική ανάγκη για πρόκληση τοκετού ή το αυξημένο σωματικό βάρος (δείκτης μάζας σώματος >30 στην αρχή της εγκυμοσύνης).

Οι πιθανές επιπλοκές ενός φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική τομή

-Ενδεχόμενο επείγουσας καισαρικής τομής.

-Ρήξη τομής καισαρικής. Ο κίνδυνος να ανοίξει η τομή της προηγηθείσας καισαρικής τομής σε αυτόματη έναρξη τοκετού είναι 0.5% (2-8 στις 1000 γυναίκες). Αν υπάρχουν σημάδια ρήξης μήτρας κατά τον τοκετό το μωρό θα γεννηθεί με επείγουσα καισαρική τομή εντός λιγότερων των 20 λεπτών.

-Ρήξη περινέου με έντονα συμπτώματα πόνου και πιθανής ακράτειας ούρων ή κοπράνων.

Αντενδείξεις για κολπικό τοκετό μετά από καισαρική τομή

Αν έχετε περισσότερες από 2 καισαρικές τομές, ιστορικό ρήξης μήτρας, αν η τομή στη μήτρα κατά την προηγούμενη καισαρική τομή ήταν επιμήκης ή αν υπάρχουν άλλες αντενδείξεις από την παρούσα εγκυμοσύνη (π.χ. προδρομικός πλακούντας), τότε συστήνεται η αποφυγή δοκιμής ενός κολπικού τοκετού και ο τερματισμός της κύησης εκ νέου με καισαρική τομή.

Πάντα το άγνωστο μας φοβίζει και ίσως νιώσουμε ανασφαλείς. Αυτή είναι η πρώτη αντίδραση του ανθρώπου, αλλά μην απορρίψετε την ιδέα επειδή σκέφτεστε πως μια ακόμα καισαρική θα είναι μια ευκολότερη απόφαση για εσάς. Με τη σωστή προετοιμασία κι οργάνωση οι πιθανότητες μιας επιτυχούς έκβασης ενός κολπικού τοκετού μετά από καισαρική τομή αυξάνονται εκθετικά. Ζητήστε πληροφορίες έγκυρες και επιστημονικά τεκμηριωμένες.

Η γέννηση ενός παιδιού με κολπικό τοκετό μετά από καισαρική τομή βασίζεται κατά κύριο λόγο στην αυτοπεποίθηση και τη σιγουριά της μητέρας, που ενισχύεται και συμπληρώνεται από την καθοδήγηση και την γνώση του έμπειρου Μαιευτήρα- Γυναικολόγου σας.

Share.
Exit mobile version