Η Λεύκη είναι μια διαταραχή του χρώματος του δέρματος που οφείλεται σε καταστροφή των κυττάρων που παράγουν την μελανίνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση λευκών κηλίδων σε διάφορα σημεία του σώματος. Σε μερικούς ασθενείς προσβάλλονται και οι τρίχες (λευκοτριχία).

Η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) δίνει χρήσιμες πληροφορίες αλλά και συμβουλές διαχείρισης της νόσου.

-Η Λεύκη είναι μια χρόνια νόσος που δεν κάνει διακρίσεις. Εμφανίζεται περίπου σε ίδια συχνότητα, σε ανθρώπους όλων των χρωμάτων του δέρματος και των φυλών.

-Συνήθως εμφανίζεται σε άτομα από 5 έως 30 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε μεγαλύτερα ή νεότερα άτομα. Το 50% των ατόμων με Λεύκη εμφανίζουν την νόσο πριν τα 20 τους χρόνια.

-Η νόσος εμφανίζει κληρονομικό υπόβαθρο σε κάποιο βαθμό, καθώς το 20-30% των ασθενών αναφέρουν προσβολή από τη νόσο και άλλου μέλους της οικογένειάς τους.

-Η εξέλιξη της νόσου είναι απρόβλεπτη. Ορισμένες κηλίδες σταθεροποιούνται, ενώ άλλες εξαφανίζονται. Ακριβής τρόπος πρόβλεψης για την εξέλιξη της λεύκης δεν υπάρχει.

-Τα αίτια που προκαλούν την Λεύκη παραμένουν άγνωστα. Η πλέον διαδεδομένη θεωρία για την αιτία της λεύκης, είναι αυτή, η οποία διατυπώνει την άποψη ότι η Λεύκη είναι αυτοάνοση νόσος, δηλαδή ο ίδιος ο οργανισμός θεωρεί τα μελανοκύτταρα του ξένα, στρέφεται κατά αυτών και τα καταστρέφει.

-Η νόσος παρουσιάζεται σε μεγαλύτερη συχνότητα σε άτομα με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως γυροειδή αλωπεκία, κάποιες θυρεοειδοπάθειες, και άλλα, χωρίς να είναι γνωστός ο λόγος αυτής της συνύπαρξης.

-Η Λεύκη δεν είναι μεταδοτική, δεν είναι επώδυνη και δεν έχει σημαντικές συνέπειες για την υγεία, ωστόσο, μπορεί να έχει συναισθηματικές και ψυχολογικές συνέπειες.

-Οι ασθενείς με Λεύκη πρέπει να προστατεύουν το Δέρμα τους από τον ήλιο, καθώς ένα πιθανό έγκαυμα μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Συνίσταται η χρήση αντηλιακών με υψηλό δείκτη προστασίας και οι βλάβες μπορούν να καλυφθούν με ειδικές χρωστικές. Πρέπει επίσης να αποφεύγεται το solarium και οι αντίστοιχοι ηλιακοί λαμπτήρες.

-Οι ασθενείς με Λεύκη δεν πρέπει να κάνουν τατουάζ, διότι αργότερα μπορεί να εμφανίσουν Λεύκη στο συγκεκριμένο σημείο.

-Δεν υπάρχει θεραπευτική αγωγή που να οδηγεί σε ίαση όλους τους ασθενείς. Με τις υπάρχουσες αγωγές, οι ασθενείς επιτυγχάνουν την αποκατάσταση του χρώματος των βλαβών σε ικανοποιητικό ποσοστό, αλλά η λεύκη μπορεί να επανεμφανιστεί είτε στα ίδια είτε σε άλλα σημεία του σώματος.

-Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις είναι συνήθως μακροχρόνιες και η επιλογή του είδους της θεραπείας, εξαρτάται από τον αριθμό των βλαβών, το μέγεθος τους και την εντόπιση τους. Οι θεραπείες μπορεί να είναι τοπικές, συστηματικές, διάφορες μορφές φωτοθεραπείας και σε κάποιες περιπτώσεις, χειρουργική παρέμβαση.

Share.
Exit mobile version