Η νυχτερινή ενούρηση είναι μια από τις πιο συχνές διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος των παιδιών. Η κατάσταση αυτή  επηρεάζει το 15% των παιδιών ηλικίας 5-7 ετών, και συμβαίνει 2 φορές συχνότερα στα αγόρια.

Οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της νυχτερινής ενούρησης. Σύμφωνα με τους ειδικούς,  περίπου το 25% των περιπτώσεων νυχτερινής ενούρησης αντιμετωπίζεται επιτυχώς με την τήρηση συγκεκριμένων κανόνων υγιεινής και διατροφής.

Ποιες διατροφικές συνήθειες όμως «ενοχοποιούνται» για τα προβλήματα νυχτερινής ενούρησης στα παιδιά;  Μας απαντά η Βασιλική Νεστορή, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Η ενούρηση είναι η αδυναμία του ελέγχου της ουροδόχου κύστεως με αποτέλεσμα την χωρίς κανέναν έλεγχο ακούσια αποβολή των ούρων. Όταν αυτό συμβαίνει την νύχτα, μιλάμε για νυχτερινή ενούρηση.

Στην νυχτερινή ενούρηση, το παιδί μπορεί να βρέχεται περισσότερες από 1 φορές κατά την διάρκεια της νύχτας ενώ δεν είναι σπάνια τέτοια επεισόδια και κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, πριν την αφύπνιση. Η διατροφή και η ψυχολογία των παιδιών, παίζουν σημαντικό ρόλο στην νυχτερινή ενούρηση.

Ειδικότερα, ορισμένες τροφές καθώς και διατροφικές συνήθειες έχουν ενοχοποιηθεί για τα προβλήματα νυχτερινής ενούρησης στα παιδιά. Αυτές είναι:

-Η κατανάλωση νερού και υγρών 2-3 ώρες πριν τον ύπνο.

-Η κατανάλωση καφεϊνούχων αναψυκτικών τύπου cola ή τσάι που περιέχουν καφεΐνη 2-3 ώρες πριν τον ύπνο γιατί η καφεΐνη έχει διουρητικές ιδιότητες.

-Η κατανάλωση σοκολάτας 2-3 ώρες πριν τον ύπνο, γιατί το κακάο επίσης περιέχει κάποιο ποσοστό καφεΐνης.

-Η κατανάλωση εσπεριδοειδών και φρούτων με μεγάλη περιεκτικότητα νερού 2-3 ώρες πριν τον ύπνο όπως το καρπούζι και το πεπόνι.

-Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας γάλακτος ακριβώς πριν τον ύπνο.

-Η κατανάλωση τροφών με υψηλά επίπεδα χρωστικών και γλυκαντικών ουσιών 2-3 ώρες πριν τον ύπνο, καθώς οι ουσίες αυτές έχουν διουρητική δράση.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές

-Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών πριν τον ύπνο δεν πρέπει να υποτιμάται, γιατί μπορεί να δώσει σε πολλές περιπτώσεις ουσιαστική λύση.

-Ένα παιδί μπορεί να σταματήσει τα επεισόδια νυχτερινής ενούρησης για μεγάλο χρονικό διάστημα, όμως η ψυχολογική πίεση ή το έντονο stress μπορεί να το οδηγήσουν να τα επαναλάβει, χωρίς να το θέλει.

-Το παιδί αισθάνεται ντροπή και ενόχληση όσο και ο ενήλικας γονιός, ίσως και περισσότερο.

-Επιβάλλεται η αναγνώριση της αιτίας του άγχους των παιδιών που παρουσιάζουν νυχτερινή ενούρηση, ειδικά εφόσον δεν συνυπάρχει άλλος παθολογικός παράγοντας που να δικαιολογεί το πρόβλημα τους.

-Συχνά όμως συνυπάρχουν οι προαναφερόμενοι παθολογικοί παράγοντες ΜΑΖΙ με τους ψυχολογικούς, οπότε και η λύση στο πρόβλημα είναι συνδυαστική.

-Η πρόσβαση στην τουαλέτα για τα παιδιά πρέπει να είναι ελεύθερη από εμπόδια και να έχει επαρκή φωτισμό ώστε να απομακρύνει τον φόβο των παιδιών να επισκεφθούν την τουαλέτα μόνα τους το βράδυ.

-Το παιδί πρέπει να επισκέπτεται την τουαλέτα αμέσως πριν τον ύπνο ως μια ρουτίνα ή συνήθεια. Όπως και το να ενθαρρύνεται να επισκέπτεται την τουαλέτα ανά πάσα στιγμή μόνο του.

-Το μάλωμα και οι φωνές δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος γιατί αυξάνουν σημαντικά το stess και τα αισθήματα ανασφάλειας των παιδιών. Ο καθησυχασμός, η υπομονή και η στήριξη λειτουργούν πάντα υποστηρικτικά.

Share.
Exit mobile version