Το καλοκαίρι είναι μια εποχή του χρόνου που δεν διαφέρει σημαντικά από τις άλλες. Παρόλα αυτά επειδή οι γυναίκες προσπαθούν να μην χαλάσουν τα μπάνια τους δημιουργούνται διάφορα ερωτήματα σε σχέση με την περίοδο, το σεξ, τις λοιμώξεις και την αντισύλληψη.

Γράφει ο Χάρης Χηνιάδης, εξειδικευμένος Γυναικολόγος Αναπαραγωγής.

Για την παραλία:

Το Ταμπόν

Κατ’αρχήν είναι ασφαλής η χρήση του ταμπόν. Είναι παρά πολύ χρήσιμο και εκτός από περιπτώσεις πάρα πολύ έντονης αιμορραγίας είναι πολύ αποτελεσματικό στη θάλασσα και την πισίνα. Η πιθανότητα να υπάρξει ενδομήτρια λοίμωξη είναι ελάχιστη και σχετίζεται με λανθασμένη χρήση του και αμέλεια.

Το Αντισυλληπτικό Χαπι

Ένας άλλος τρόπος για αποφυγή της εμμήνου ρύσης στις διακοπές είναι η συνεχόμενη χρήση του αντισυλληπτικού χαπιού, που τις περισσότερες φορές μπορεί γίνει για όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού χωρίς κανένα πρόβλημα απαλλάσσοντάς σας από την περίοδο. Πρέπει όμως να συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας.

Μύθοι του νερού:

Κρύωμα της θάλασσας

Θεωρίες του τύπου «κρύωσαν οι ωοθήκες μου» δεν ισχύουν και αποτελούν μύθο. Ουσιαστικά αν υπάρχει πόνος στις ωοθήκες και δεν οφείλεται σε ωορρηξία πρέπει να επισκεφθείτε το γυναικολόγο σας γιατί μπορεί να υπάρχει γυναικολογική λοίμωξη ή και κύστη. Το δροσερό νερό της θάλασσας και της πισίνας δεν φταίνε σε τίποτε.

Κολπίτιδες της πισίνας

Είναι μύθος ότι η πισίνα ή η θάλασσα προκαλούν κολπίτιδες. Εάν το νερό είναι καθαρό, η αιτία του προβλήματος είναι η υγρασία που παραμένει μετά το μπάνιο στο αιδοίο. Ο κύριος παράγοντας που ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων είναι η υγρασία στην ευαίσθητη περιοχή.

Προσοχή στην προφύλαξη:

Μυκητίαση

Η συχνότερη λοίμωξη που ταλαιπωρεί τις γυναίκες –όλες τις εποχές του χρόνου- είναι η μυκητίαση – αιδοιοκολπίτιδα. Η προφύλαξη είναι εύκολη:

  • Αλλαγή του μαγιό αμέσως μετά το μπάνιο
  • Σιδέρωμα των εσωρούχων
  • Αποφυγή αρωμάτων

Ουρολοίμωξη

Η ουρολοίμωξη επίσης ταλαιπωρεί πολύ τις γυναίκες το καλοκαίρι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αποφεύγουν να ουρήσουν το βράδυ, ιδιαίτερα μετά από κατανάλωση αλκοόλ ή τη σεξουαλική επαφή. Η λύση είναι απλή: ουρούμε τακτικά, με καλές συνθήκες υγιεινής και δεν καταπιέζουμε τον εαυτό μας.

Κονδυλώματα

Τα οξύτενη κονδυλώματα, παρότι είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, εμφανίζουν έξαρση μετά τις καλοκαιρινές διακοπές γιατί πολλοί αλλάζουν ερωτικούς συντρόφους ή παίρνουν χαλαρά μέτρα προφύλαξης. Ακόμα και εάν το προφυλακτικό δεν προστατεύει 100%, είναι απαραίτητη η χρήση του σε περίπτωση μη μόνιμης σχέσης. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε την λοίμωξη με τον ιό HPV και τις μετέπειτα θεραπείες με laser, διαθερμία κλπ.

Άλλα Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα

Το καλοκαίρι λόγω των καινούριων ερωτικών συντρόφων παρατηρείται αύξηση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων: έρπης, χλαμύδια, κλπ. Είναι περιττό να πούμε πως η χρήση προφυλακτικού είναι η φθηνότερη και καλύτερη μέθοδος αντισύλληψης και πρόληψης που θα σας προφυλάξει από άγχος, θεραπείες και στεναχώρια.

Το ίδιο ισχύει φυσικά με πιο σπάνιες λοιμώξεις όπως η Σύφιλη, η Βλεννόρροια, η Γονόρροια, το HIV( AIDS) και η Ηπατίτιδα Β & C. Κάποια απ’ αυτά, ενδεχομένως να μην εμφανιστούν άμεσα, αλλά οποιαδήποτε άλλη στιγμή στο σώμα μας.

Ωστόσο νοσήματα όπως η γονόρροια και τα χλαμύδια μπορεί να επηρεάσουν ακόμα και τη γονιμότητα της γυναίκας.

Γενικά το καλοκαίρι δεν παύει να είναι σαν τις άλλες εποχές του χρόνου όσον αφορά τα μέτρα προφύλαξης που λαμβάνουμε. Η διαφορά είναι ότι λόγω της ανεμελιάς, των καινούριων συντρόφων, των περιστασιακών σχέσεων και επαφών, αλλά και λόγω της χρήσης αλκοόλ, πολλοί από τους κανόνες που με ευλάβεια ακολουθούν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου χρόνου ξεχνιούνται και παραμελούνται. Χρειάζεται λοιπόν λίγο παραπάνω προσοχή.

Share.
Exit mobile version