Ερευνητές εντόπισαν περισσότερα από 100 γονίδια που συνδέονται με τις αγχώδεις διαταραχές.

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Το άγχος είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε στρεσογόνα γεγονότα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Όταν όμως το άγχος γίνεται υπερβολικό και επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα τότε πιθανότατα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις αγχώδεις διαταραχές.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι αγχώδεις διαταραχές αποτελούν τη συνηθέστερη μορφή ψυχικής διαταραχής παγκοσμίως και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά, το συναίσθημα, τη σκέψη, τη σωματική υγεία και την ποιότητα ζωής του ατόμου.

Μια νέα γενετική μελέτη* μεγάλης κλίμακας αποκαλύπτει ότι, περισσότερα από 100 γονίδια που δρουν σε διαφορετικές δομές του εγκεφάλου συνδέονται με την εμφάνιση των αγχωδών διαταραχών.

Ερευνητές από το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Yale διερεύνησαν τα γενετικά προφίλ από περισσότερους από 1 εκατομμύριο συμμετέχοντες. Ενσωματώνοντας γενετικές πληροφορίες με άλλα μοριακά χαρακτηριστικά, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως περισσότερα από 100 γονίδια που δρουν σε διαφορετικές δομές του εγκεφάλου αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αγχωδών διαταραχών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι, ορισμένα γονίδια που σχετίζονται με το άγχος μπορούν επίσης να προδιαθέτουν και για άλλες ψυχικές ασθένειες, όπως η κατάθλιψη, η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή.

«Η προσπάθεια μας αυτή υπογραμμίζει τη δύναμη που έχει μιας μεγάλης κλίμακας γενετική μελέτη στη διερεύνηση της περίπλοκης παθογένεσης του άγχους, αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά πώς, πολλαπλά γονίδια που δρουν σε διαφορετικές λειτουργίες του εγκεφάλου συμβάλλουν στον καθορισμό του ατομικού γενετικού κινδύνου. Τα ευρήματα αυτά ανοίγουν νέες δυνατότητες για την κατανόηση της μοριακής βάσης της ψυχοπαθολογίας και την αξιολόγηση των μηχανισμών που ευθύνονται για τη συννοσηρότητα μεταξύ του άγχους και άλλων αρνητικών αποτελεσμάτων για την υγεία», δήλωσε ο Renato Polimanti, PhD, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και καθηγητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Yale.

Όπως τονίζουν οι ερευνητές, οι αγχώδεις διαταραχές επηρεάζουν την καθημερινότητα πολλών ατόμων, με αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής τους. Η κατανόηση της γενετικής τους προδιάθεσης θα συμβάλλει στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών θεραπειών για τη μείωση των επιβλαβών συνεπειών του άγχους.

Πηγή: Nature Genetics

*https://www.nature.com/articles/s41588-024-01908-2

Share.
Exit mobile version