ΑΡΡΥΘΜΙΕΣ

Φυσιολογικά ο σφυγμός σας θα πρέπει να χτυπά ρυθμικά, σαν το χτύπο του ρολογιού. Αρρυθμίες παρουσιάζονται όταν χάνεται η ρυθμικότητα και ο σφυγμός διακόπτεται, καθυστερεί ή χτυπά άτακτα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ώστε να καθοριστεί το είδος της αρρυθμίας. Οι αρρυθμίες μπορεί να είναι αθώες ή μη ιδιαίτερα επικίνδυνες, αλλά υπάρχουν και οι επικίνδυνες αρρυθμίες που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Σε κάθε περίπτωση η αρρυθμία θα πρέπει να εξετάζεται ιατρικά.
Συμπτώματα
Μερικές φορές οι αρρυθμίες μπορεί να μην προκαλούν συμπτώματα και να βρεθούν σε τυχαία ιατρική εξέταση. Συνήθως όμως οι αρρυθμίες προκαλούν αίσθημα παλμών. Ο ασθενής μπορεί να νιώθει στιγμιαίες διακοπές στον καρδιακό ρυθμό ή κάποιους παλμούς να γίνονται αισθητοί πιο έντονα ή ριπές ταχυκαρδίας που κρατούν για λίγα δευτερόλεπτα και επαναλαμβάνονται.
Πώς γίνεται η διάγνωση
Για την διάγνωση των αρρυθμιών χρησιμοποιούνται σε πρώτη φάση ηλεκτροκαρδιογράφημα και holter ρυθμού. Πρόκειται για μια συσκευή που παρακολουθεί και καταγράφει σε 2ωρο βάση το ρυθμό της καρδιάς σας. Κατόπιν μπορεί ο γιατρός να σας συστήσει δοκιμασία κοπώσεως, υπερηχογράφημα και άλλες απεικονιστικές εξετάσεις καρδίας.
Θεραπεία
Η θεραπευτική αντιμετώπιση των αρρυθμιών εξαρτάται από τον τύπο και τη σοβαρότητα τους. Συχνά όταν δεν υφίσταται κίνδυνος και τα συμπτώματα είναι ανεκτά μπορεί να μην απαιτείται καμία θεραπεία. Σε άλλες περιπτώσεις οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή ή επεμβατικές μεθόδους π.χ. τοποθέτηση βημαοδότη.

Φυσιολογικά ο σφυγμός σας θα πρέπει να χτυπά ρυθμικά, σαν το χτύπο του ρολογιού. Αρρυθμίες παρουσιάζονται όταν χάνεται η ρυθμικότητα…