του Χαράλαμπου Πετρόχειλου

Η AstraZeneca ξεκίνησε δύο νέες κλινικές δοκιμές με τον αναστολέα της  SGLT-2 dapagliflozin διερευνώντας τις δυνατότητές που έχει πέρα από την ένδειξη που ήδη έχει λάβει ως αντιδιαβητικό φάρμακο.

Ο αγγλο-σουηδικός φαρμακευτικός γίγαντας ξεκίνησε δύο τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο Φάσης IIIb μελέτες για την αξιολόγηση του dapagliflozin  στην αντιμετώπιση της χρόνιας νεφρικής νόσου και της χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας, σε άτομα με και χωρίς σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Είναι η πρώτη φορά που μία σημαντική μελέτη θα αξιολογήσει την επίδραση ενός αναστολέα SGLT-2 στη χρόνια νεφρική νόσο, για την οποία υπάρχουν σήμερα λίγες επιλογές θεραπείας και επομένως αποτελεί μια σημαντική ιατρική ανάγκη, όπως σημείωσε η εταιρεία. Η AstraZeneca ανέφερε ότι έχει επίσης ξεκινήσει μια σειρά νέων δοκιμών που έχουν σχεδιαστεί για να κατανοήσουν επιστημονικά την πιθανή προστατευτική δράση της κατηγορίας  των αναστολέων της SGLT-2 στο καρδιαγγειακό και στα νεφρά.

«Η μετεξελικτική κλινική έρευνά μας έχει ως στόχο την αντιμετώπιση των πολλαπλών παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή νοσηρότητα και θνησιμότητα, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, της χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας και της χρόνιας νεφρική νόσου. Ακολουθώντας την επιστήμη, επιδιώκουμε τη βελτίωση των αποτελεσμάτων για εκατομμύρια ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο ανά τον κόσμο», δήλωσε η Elisabeth Björk, επικεφαλής του Τμήματος Παγκόσμιας Ανάπτυξη Φαρμάκων για τις καρδιαγγειακές και μεταβολικές ασθένειες.

 

Share.
Exit mobile version