της Ρούλας Σκουρογιάννη
Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος του προστάτη μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές και ο ανησυχητικός απολογισμός για τη χώρα μας των 1.800 περίπου ανθρώπων που χάνονται κάθε χρόνο από καρκίνο του προστάτη (ποσοστό 56,1% από τους περίπου 3.200 που διαγιγνώσκονται με τη νόσο) θα μπορούσε πολύ εύκολα να μειωθεί δραματικά, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του Διεθνούς Παρατηρητηρίου για την Έρευνα του Καρκίνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ο καρκίνος του προστάτη, είναι ένας καρκίνος που μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα και οι άνδρες ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών, που είναι η ομάδα αυξημένου κινδύνου για τη νόσο, πρέπει και μπορούν να ωφεληθούν από τον προληπτικό έλεγχο.
Ίαση της νόσου με ετήσιο έλεγχο από την ηλικία των 50 ετών
Για επιδημία του καρκίνου του προστάτη έκανε λόγο ο Ομότιμος (Καθηγητής Ουρολογίας Παν/μίου Κρήτης – Πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ), Φραγκίσκος Σοφράς, καθώς η νόσος εκδηλώνεται σε έναν στους επτά άνδρες κατά τη διάρκεια της ζωής του. «Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές! Αρκεί να αναφέρουμε ότι η 5ετής επιβίωση όταν η νόσος βρίσκεται στο αρχικό της στάδιο είναι 100% και η 10ετής 91%», επεσήμανε ο κ. Σοφράς. Όταν προκύψει καρκίνος του προστάτη και παραμείνει για πολύ καιρό χωρίς να έχει διαγνωστεί, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές εξελίξεις. «Σημαντικό –αν και κατά πολύ μικρότερο είναι το ποσοστό και στο μεταστατικό καρκίνο, που υπολογίζεται στο 30%», πρόσθεσε ο κ. Σοφράς.
Ασυμπτωματικά τα αρχικά στάδια της νόσου – απαραίτητος ο τακτικός έλεγχος
Καθώς η νόσος δε δίνει ιδιαίτερα συμπτώματα στα πρώτα στάδιά και ο ρυθμός εξέλιξής της είναι πολύ αργός, η διάγνωση σε αρχικό στάδιο και η άμεση θεραπεία έχουν άριστα αποτελέσματα. Για αυτό η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία προτρέπει όλους τους Έλληνες άνω των 50 ετών ή όσους είναι 40 ετών και είχαν συγγενή με καρκίνο του προστάτη, να μην αμελούν τον τακτικό ετήσιο έλεγχο που περιλαμβάνει εξέταση αίματος για το ειδικό προστατικό αντιγόνο (Prostate Specific Antigen / PSA) και τη δακτυλική εξέταση του ορθού.
Σημαντική είναι η επισήμανση του κ. Θεόδωρου Αναγνώστου, Επιμ. Α’ Ουρολογικής Κλινικής στον “ Άγιο Σάββα” & Γεν. Γραμματέα της ΕΟΕ, ότι «…η δυνατότητα ανεύρεσης του καρκίνου του προστάτη ανήλθε θεαματικά από τα χαμηλά ποσοστά της δεκαετίας του ’80, ενώ ακόμα καλύτερα διαγνωστικά αποτελέσματα δίνουν οι νέες εξελιγμένες μορφές εξέτασης του PSA».
Ο ελληνικός ανδρικός πληθυσμός δείχνει μια θετική στάση στον προσυμπτωματικό έλεγχο του προστατικού καρκίνου με τον προσδιορισμό του PSA, όπως έδειξε μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2014, στη χώρα μας και η οποία συμπεριέλαβε 4.453 άνδρες, ηλικίας από 37 έως 91 ετών, οι οποίοι υποβλήθηκαν οικειοθελώς σε δωρεάν προσδιορισμό του PSA αίματος.
Να μη συγχέεται η υπερτροφία και ο καρκίνος του προστάτη
Χαρακτηριστικό του προστάτη αδένα είναι ότι μετά την ηλικία των 40 ετών, αρχίζει να αλλάζει μέγεθος και να μεγαλώνει. Αυτή είναι μια φυσιολογική διαδικασία, η οποία όμως μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις όταν ο άνδρας περάσει τα 50-60 χρόνια, επειδή, καθώς ο αδένας υπερτρέφεται, σταδιακά συμπιέζει την ουρήθρα και δυσκολεύει την ούρηση. Κατά συνέπεια, η κύστη δεν αδειάζει εντελώς και παρατηρείται συχνουρία.
Χαρακτηριστικά συμπτώματα της υπερτροφίας του προστάτη
- συχνουρία, ειδικά το βράδυ όπου ο άνδρας μπορεί να σηκώνεται, ακόμη και κάθε δύο ώρες, για να επισκεφτεί την τουαλέτα
- επιτακτική ανάγκη ούρησης, αναγκάζεται να διακόψει κάποια κοινωνική δραστηριότητα, προκειμένου να ουρήσει
- πρωινή δυσκολία ούρησης, μπορεί να περιμένει αρκετά (π.χ. 2 λεπτά) μέχρι να ξεκινήσει η ροή των ούρων, το πρωί
Αυτά τα συμπτώματα παρουσιάζονται συνήθως μετά τα την ηλικία των 55 ετών. Δεν θα πρέπει να δημιουργήσουν υπόνοιες για ύπαρξη κακοήθειας, αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν φαρμακευτικά και πάντα με τις οδηγίες του ουρολόγου.