Η Σκωληκοειδίτιδα ή αλλιώς Φλεγμονή της Σκωληκοειδούς Απόφυσης, είναι η πιο συνηθισμένη αιτία για κοιλιακή επέμβαση κατά την παιδική ηλικία και ιδιαίτερα κατά τη δεύτερη δεκαετία ζωής. Εμφανίζεται όταν η σκωληκοειδής απόφυση, μια επέκταση του παχέος εντέρου, γίνεται φλεγμονώδης και μολυνθεί. Το 70% των παιδιών έχει οικογενειακό ιστορικό σκωληκοειδίτιδας. Η διάγνωσή της συχνά καθυστερεί λόγω άτυπης κλινικής προβολής, με αποτέλεσμα 1 στους 3 ασθενείς να έχουν ήδη ρήξη της σκωληκοειδούς και περιτονίτιδα όταν επισκέπτονται τον ιατρό.
Αίτια
Η σκωληκοειδίτιδα είναι κατά κύριο λόγο το αποτέλεσμα της απόφραξης του αυλού της απόφυσης από υπολείμματα κοπράνων, η οποία προκαλεί υπέρμετρη δραστηριότητα των μικροβίων που υπάρχουν εκεί. Μπορεί επίσης να δημιουργηθεί από συγγενή στένωση, από κάποιο ξένο σώμα που έχει καταπιεί το παιδί, από εντερικά παράσιτα, από φλεγμονές του εντέρου και από τη παχυσαρκία.
Συμπτώματα
Το κυρίως σύμπτωμα της σκωληκοειδίτιδας είναι ο πόνος, αρχικά γύρω από τον ομφαλό και στη συνέχεια στην περιοχή μεταξύ του ομφαλού και του κοκάλου της λεκάνης στα δεξιά. Ο πόνος αυτός δεν υποχωρεί καθόλου αλλά αντίθετα με την πάροδο του χρόνου επιδεινώνεται. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να συνοδεύουν την παρουσία σκωληκοειδίτιδας είναι:
Ναυτία και εμετός
Απώλεια της όρεξης
Χαμηλός πυρετός ο οποίος, σε περίπτωση περιτονίτιδας, αυξάνει ταχύτατα
Διάρροια, συνήθως μετά από αρκετές ημέρες
Αύξηση της ούρησης
Διάγνωση
Εάν υποψιάζεστε σκωληκοειδίτιδα, αποφύγετε τη λήψη τροφής ή παυσίπονων, καθώς επίσης και τα ζεστά επιθέματα στην κοιλιά και αναζητείστε άμεσα ιατρική συμβουλή.
Ο χειρουργός ιατρός θα ζητήσει απεικόνιση της κοιλιακή χώρας με υπερηχογράφημα ή / και αξονική τομογραφία (CT). Μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν εξετάσεις αίματος και εξέταση ούρων.
Η διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας δεν είναι πάντα εύκολη για το ιατρό. Κανένα εύρημα δεν μπορεί να επιβεβαιώσει απόλυτα τη διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας. Ο χειρουργός θα συγκεντρώσει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στον πόνο και στην ευαισθησία που εντοπίζονται στην περιοχή της κοιλιάς. Μια καλή διαγνωστική μέθοδος που εφαρμόζουν συνήθως οι γιατροί είναι να ελέγξουν αν υπάρχει «rebound ευαισθησία». Ο γιατρός, πιέζοντας την κοιλιά του ασθενούς, προκαλείται πόνος. Όταν σταματά να την πιέζει ο πόνος, αντί να υποχωρεί, γίνεται πιο έντονος. Αυτό συνήθως αποτελεί μια καλή ένδειξη ότι πιθανώς η σκωληκοειδής απόφυση να έχει μολυνθεί.
Θεραπεία
Η θεραπεία της σκωληκοειδίτιδας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επείγουσα χειρουργική κατάσταση καθώς θα πρέπει άμεσα να αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση το προσβεβλημένο τμήμα. Στις περιπτώσεις όπου η απόφυση έχει ήδη σπάσει, η χειρουργική επέμβαση γίνεται αφού προηγηθεί θεραπεία με αντιβιοτικά.
Αν η σκωληκοειδής απόφυση δεν απομακρυνθεί έγκαιρα και σπάσει, το μολυσματικό υλικό που θα χυθεί μέσα στην κοιλιά θα προκαλέσει περιτονίτιδα, μια δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση.
Η επέμβαση, εάν δεν υπάρξουν επιπλοκές, είναι σχετικά απλή. Υπό γενική νάρκωση, θα γίνει μια μικρή τομή στην κάτω δεξιά περιοχή της κοιλιάς. Η επέμβαση διαρκεί λιγότερο από μία ώρα και 2-3 μέρες μετά το παιδί ή ο ενήλικας μπορούν να επιστρέψουν σπίτι. Σε περίπτωση ρήξης σκωληκοειδίτιδας, η παραμονή στο νοσοκομείο είναι 5 έως 7 ημέρες.