Η θυρεοειδίτιδα είναι το πρήξιμο του θυρεοειδούς αδένα σας. Επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες από την πρώιμη ενηλικίωση έως τη μέση ηλικία, αλλά ο καθένας μπορεί να εμφανίσει την πάθηση αυτή.
Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας στο μπροστινό μέρος του λαιμού σας, ο οποίος ελέγχει το μεταβολισμό σας, δημιουργώντας ορμόνες που επηρεάζουν πόσο γρήγορα ή αργά λειτουργούν η καρδιά, ο εγκέφαλος και άλλα μέρη του σώματός σας.
Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι θυρεοειδίτιδας, ενώ όλοι προκαλούν φλεγμονή και πρήξιμο του θυρεοειδούς σας. Ουσιαστικά, τον κάνουν να παράγει πάρα πολλές ή όχι αρκετές ορμόνες. Στην πρώτη περίπτωση, μπορεί να αισθανθείτε νευρικοί, ενώ στη δεύτερη περίπτωση ενδέχεται να αισθάνεστε κουρασμένοι ή θλιμμένοι.
Η θυρεοειδίτιδα μπορεί να είναι μια σοβαρή ασθένεια, ενώ η θεραπεία θα εξαρτηθεί από τον τύπο της πάθησης και τα συμπτώματα που έχουν εμφανιστεί.
Φάσεις θυρεοειδίτιδας
Η θυρεοειδίτιδα έχει τρεις φάσεις:
- Θυρεοτοξική φάση. Όταν ο θυρεοειδής είναι πρησμένος και απελευθερώνει πάρα πολλές ορμόνες.
- Υποθυρεοειδική φάση. Μετά από μερικές εβδομάδες ή μήνες, απελευθερώνεται πάρα πολύ από την ορμόνη του θυρεοειδούς και οδηγεί σε υποθυρεοειδισμό.
- Φάση ευθυρεοειδούς. Σε αυτή τη φάση, τα επίπεδα του θυρεοειδούς είναι φυσιολογικά, ενώ μπορεί να συμβεί μεταξύ των δύο πρώτων φάσεων ή στο τέλος, αφού έχει μειωθεί το πρήξιμο.
Συμπτώματα θυρεοειδίτιδας
Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, πρήξιμο του λαιμού σας και μερικές φορές πόνο στο μπροστινό μέρος του λαιμού.
Ωστόσο, άλλα συμπτώματα ποικίλλουν, ανάλογα με το αν ο θυρεοειδής σας είναι ανενεργός (υποθυρεοειδισμός) ή «υπερενεργητικός» (υπερθυρεοειδισμός).
Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Κόπωση
- Κατάθλιψη
- Αύξηση βάρους
- Ξηροδερμία
- Δυσκοιλιότητα
- Μυϊκοί πόνοι
- Δυσανεξία στο κρύο
- Τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Άγχος
- Απώλεια βάρους
- Αϋπνία
- Αίσθημα παλμών της καρδιάς
- Μυϊκή αδυναμία
- Δυσανεξία στη θερμότητα
Αιτίες και τύποι θυρεοειδίτιδας
Πολλοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν πρήξιμο του θυρεοειδούς, καθώς μπορεί να έχετε μολυνθεί από ιό ή βακτήριο, να παίρνετε ένα φάρμακο όπως το λίθιο ή η ιντερφερόνη ή να έχετε άλλα προβλήματα με το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Επίσης, μία μορφή θυρεοειδίτιδας εμφανίζεται μετά τον τοκετό. Γενικά, η εγκυμοσύνη έχει μεγάλο αντίκτυπο στον θυρεοειδή.
Οι πιο συχνές αιτίες είναι:
Η νόσος του Hashimoto
Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος θυρεοειδίτιδας. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται στον θυρεοειδή σας, εξασθενώντας αργά τον αδένα έως ότου δεν μπορεί να παράγει αρκετές ορμόνες του θυρεοειδούς.
Υποξεία θυρεοειδίτιδα
Αυτός ο τύπος προκαλείται συχνά από λοίμωξη. Υπάρχει συνήθως ένα μοτίβο στον τρόπο λειτουργίας του θυρεοειδούς. Αρχικά, η περιοχή του θυρεοειδούς και του λαιμού γίνονται επώδυνες. Στη συνέχεια, ο θυρεοειδής παράγει πάρα πολλή ορμόνη, που ονομάζεται υπερθυρεοειδισμός. Στη συνέχεια, ο θυρεοειδής σας λειτουργεί κανονικά, ενώ αργότερα υπάρχει μια περίοδος κατά την οποία παράγει πολύ λίγη θυρεοειδή ορμόνη. Αυτό ονομάζεται υποθυρεοειδισμός. Μετά από περίπου 12 έως 18 μήνες, η λειτουργία του θυρεοειδούς επανέρχεται στο φυσιολογικό.
Θυρεοειδίτιδα μετά τον τοκετό
Αυτός ο τύπος ξεκινά μέσα σε ένα χρόνο μετά τον τοκετό, ιδιαίτερα σε γυναίκες με ιστορικό προβλημάτων θυρεοειδούς. Με τη θεραπεία, ο θυρεοειδής βελτιώνεται συνήθως εντός 18 μηνών.
Σιωπηλή θυρεοειδίτιδα
Όπως υποδηλώνει το όνομα της, αυτή η θυρεοειδίτιδα δεν εμφανίζει συμπτώματα. Μοιάζει με τη θυρεοειδίτιδα μετά τον τοκετό, οπότε συνήθως η βελτίωση έρχεται μετά από 18 μήνες. Ξεκινά με μια φάση υπερβολικής παραγωγής ορμονών, ακολουθούμενη από μια μεγαλύτερη περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας ο θυρεοειδής παράγει πολύ λίγες ορμόνες.
Διάγνωση θυρεοειδίτιδας
Ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει μία ή περισσότερες από αυτές τις εξετάσεις.
Εξέταση αίματος. Οι ορμόνες του θυρεοειδούς κυκλοφορούν στο αίμα σας και τα επίπεδά τους μπορούν να βοηθήσουν το γιατρό σας να καταλάβει το συγκεκριμένο τύπο θυρεοειδίτιδας που έχετε.
Πρόσληψη ραδιενεργού ιωδίου (RAIU). Επειδή το ιώδιο συλλέγεται στον θυρεοειδή αδένα σας, ο γιατρός θα σας δώσει ραδιενεργό ιώδιο με τη μορφή χαπιού ή υγρού. Τις επόμενες 24 ώρες, θα ελέγξει σε πολλά σημεία, ώστε να δει πόσο ιώδιο έχει απορροφήσει ο θυρεοειδής σας.
Σάρωση θυρεοειδούς. Λαμβάνετε ένα ραδιενεργό ιώδιο. Στη συνέχεια, ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει μια συσκευή για τη λήψη εικόνων του θυρεοειδούς σας.
Ταχύτητα καθίζησης ερυθροκυττάρων (ESR ή ρυθμός sed). Αυτή η μέθοδος μετράει το πρήξιμο με βάση το πόσο γρήγορα πέφτουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια σας. Η υψηλή ESR μπορεί να σημαίνει ότι έχετε υποξεία θυρεοειδίτιδα.
Υπέρηχος. Ένα ηχογράφημα του θυρεοειδούς σας μπορεί να δείξει ένα οζίδιο, μια αλλαγή στη ροή του αίματος και την υφή ή την πυκνότητα του αδένα.
Θεραπεία θυρεοειδίτιδας
Η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο της θυρεοειδίτιδας που έχετε.
Οι γιατροί συνήθως αντιμετωπίζουν τον υποθυρεοειδισμό με συνθετικές ορμόνες θυρεοειδούς με τη μορφή χαπιών. Καθώς ο μεταβολισμός σας επιστρέφει στο φυσιολογικό, ο γιατρός σας θα προσαρμόσει τη δοσολογία.
Η θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού εξαρτάται από τον τύπο της φλεγμονής και από τυχόν συμπτώματα που έχετε.
Τα αντιθυρεοειδικά φάρμακα μπορούν να μειώσουν την ποσότητα των ορμονών που παράγει ο θυρεοειδής σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει μια μορφή ραδιενεργού ιωδίου για τη βελτίωση του θυρεοειδούς και τη μείωση τυχόν συμπτωμάτων.
Εάν έχετε πόνο στον θυρεοειδή, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ασπιρίνη ή ιβουπροφαίνη, ενώ ο σοβαρός πόνος μπορεί να αντιμετωπιστεί με άλλους τρόπους.
Τέλος, ενδέχεται να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση εάν δεν λειτουργούν άλλες θεραπείες, ωστόσο αυτό είναι μια πιο σπάνια περίπτωση.