Δραματικές ελλείψεις θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών και απογυμνώνουν κέντρα Υγείας και όμορα Νοσοκομεία

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

Σημαντικά προβλήματα υποστελέχωσης αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Σπάρτης, με την κορυφή του παγόβουνου να συντελείται στην εφημερία του Σαββάτου 17 Φεβρουαρίου, όπου οι εφημερεύοντες παθολόγοι παρέπεμπαν περιστατικά στο Παναρκαδικό και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπως έγραψε ο τοπικός τύπος.

Σύμφωνα με πληροφορίες και οι 8 παθολόγοι του Νοσοκομείου Καλαμάτας αρνήθηκαν, όταν τους ζητήθηκε να μετακινηθούν, προκειμένου να καλύψουν μια κλινική που δε γνωρίζουν και για άγνωστο χρονικό διάστημα, όπως είπαν. Μάλιστα ο τοπικός τύπος έγραψε ότι ανεστάλη η λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Λακωνίας – Ν.Μ. Σπάρτης, το οποίο και διέψευσε κατηγορηματικά με ανακοίνωση της η διοικήτρια του Νοσοκομείου Έφη Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες στο Νοσοκομείο καλούνται αγροτικοί γιατροί από τα 4 Κέντρα Υγείας του Νομού Λακωνίας (Νεάπολης, Γυθείου, Βλαχιώτη, Αρεόπολης) που έχουν πάρει πτυχίο μόλις λίγους μήνες, για να καλύψουν την παθολογική κλινική και τα επείγοντα, ή ακόμη και καθημερινό εργάσιμο ωράριοΜάλιστα τους τελευταίους μήνες οι αγροτικοί γιατροί δεν δέχονται να πάνε αυτοβούλως και έτσι αυτό γίνεται με εντέλλεσθε από την 6η ΥΠΕ. Κάτι που οδήγησε σε παραίτηση αρκετούς αγροτικούς γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας της περιοχής, ενώ κάποιοι άλλοι για να αποφύγουν την υποχρεωτική μετακίνηση προσφεύγουν στο τέχνασμα της αναρρωτικής άδειας.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πάντως το γεγονός ότι στην τελευταία προκήρυξη των αγροτικών γιατρών για το Νομό Λακωνίας από τις 25 κενές θέσεις καλύφθηκαν μόνο οι 7, γιατί οι νέοι γιατροί αρνούνται να κάνουν αγροτικό με υποχρεωτικές μετακινήσεις και παίρνοντας ευθύνες ειδικευμένων γιατρών, οι οποίες δεν τους αναλογούν.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο τα προβλήματα του Νοσοκομείου Σπάρτης

Τα προβλήματα του Νοσοκομείου Σπάρτης ετέθησαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (19/2/24), εκτός ημερησίας διατάξεως, όπου και αναφέρθηκαν, σύμφωνα με τον τοπικό τύπο, τα ακόλουθα:

-Το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου οι ειδικευόμενοι γιατροί στην εφημερεύουσα Παθολογική Κλινική της Νοσηλευτικής Μονάδας Σπάρτης παρέπεμπαν τα περιστατικά ,είτε στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο, είτε στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας.

-το Πνευμονολογικό Τμήμα υφίσταται εν λειτουργία μόνον στον ιστότοπο του Νοσοκομείου,

-στην Παιδιατρική Κλινική έχει απομείνει μόνον ένας παιδίατρος,

-οι αξονικές τομογραφίες αποστέλλονται για γνωμάτευση στην Αθήνα ή ακόμα και στη Θεσσαλονίκη.

-δεν μπορεί να εφημερεύσει Παθολογική Κλινική με μία διευθύντρια, έναν επιμελητή και έναν μεταφερόμενο παθολόγο από το Παναρκαδικό Νοσοκομείο. Όταν στο τελευταίο διάστημα έχουν παραιτηθεί – και δεν έχουν αντικατασταθεί – τρεις (3) παθολόγοι.

Αρνήθηκαν να μιλήσουν τόσο η διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας, όσο και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων

Το DailyPharmaNews προσπάθησε να επικοινωνήσει με την διοικήτρια του του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας, Έφη Παπαγεωργίου, προκειμένου εκείνη να διευκρινίσει αν όσα διημείφθησαν στο περιφερειακό συμβούλιο ισχύουν, έτσι όπως αναφέρθηκαν. Ωστόσο η απάντηση της ήταν αρνητική στο να φωτίσει τις απορίες μας. Αντίστοιχα και ο πρόεδρος των Εργαζομένων του Νοσοκομείου κύριος Κουλουβάκος άφησε αναπάντητες όλες τις κλήσεις μας, καθώς και τα γραπτά μηνύματα που του στείλαμε για το θέμα.

Ένας μοναδικός πνευμονολόγος υπό παραίτηση- Αποψιλώνεται το ακτινολογικό

Πηγές του Νοσοκομείου, (στις οποίες υποχρεωθήκαμε να απευθυνθούμε εφόσον οι πόρτες της διοίκησης, αλλά και του εκπροσώπου των εργαζομένων ήταν κλειστές), μας είπαν ότι:

  1. Δεν έγινε ποτέ παραπομπή στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου
  2. Υπάρχει ένας μοναδικός πνευμονολόγος, ο οποίος τελεί υπό παραίτηση
  3. Οι παιδίατροι είναι δύο, αλλά ο ένας είναι σε αναρρωτική μακράς διαρκείας, (σσ άρα επί του πρακτέου ένας υπηρετεί το Νοσοκομείο ).
  4. Γνωματεύσεις αξονικών γίνονται εξ αποστάσεως, όταν δεν εφημερεύει ακτινοδιαγνώστης. Το ακτινολογικό έχει τρία άτομα, εκ των οποίων το ένα σε αναρρωτική άδεια μακράς διαρκείας, και το δεύτερο με άδεια λοχείας που λήγει σύντομα.

Σύμφωνα με πληροφορείς το τρίτο άτομο που παραμένει, έχει αποδεχτεί διορισμό σε Νοσοκομείο της Αθήνας. Οι ελλείψεις του Νοσοκομείου Σπάρτης δεν έχουν αντίκτυπο μόνο στα 4 Κέντρα Υγείας της περιοχής, αλλά και σε κοντινά Νοσοκομεία, όπως αυτό των Μολάων, από το οποίο μετακινούνται συνεχώς γιατροί για να καλύψουν τα κενά σε ειδικότητες, όπως καρδιολογία, γυναικολογία, ορθοπεδική και αναισθησιολογία, με αποτέλεσμα κάποιες μέρες της εβδομάδας να μην έχει είτε το ένα, είτε το άλλο Νοσοκομείο, αυτές τις άκρως απαραίτητες για την ορθή λειτουργία ενός Νοσοκομείου, ειδικότητες.  

Το Νοσοκομείο Σπάρτης αποτελεί Κέντρο Εκπαίδευσης για τη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Το Νοσοκομείο της Σπάρτης σίγουρα δεν είναι το μοναδικό Νοσοκομείο της Περιφέρειας που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και όχι μόνο στην παρούσα φάση, αλλά διαχρονικά. Ενδεχομένως όμως θα πρέπει να του δοθεί μία παραπάνω φροντίδα από την Πολιτεία, καθότι αποτελεί και Κέντρο Εκπαίδευσης για την πρακτική εξάσκηση των φοιτητών της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Σε κάθε περίπτωση η δέσμη οικονομικών και μη κινήτρων που εξετάζεται από την Αριστοτέλους σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών για συγκεκριμένες ειδικότητες και συγκεκριμένες προβληματικές περιοχές είναι αναγκαίο να επισπευσθεί και προδήλως αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι σχετικές ανακοινώσεις. Να σημειωθεί ότι αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι προκηρύξεις των 6500 θέσεων που έχουν εξαγγελθεί για την υγεία μέσα στο έτος γίνονται τμηματικά, έτσι ώστε κάποιες θέσεις να προκηρυχθούν, αφού έχει ανακοινωθεί το πλαίσιο αυτών των κινήτρων. 

Share.
Exit mobile version