Ένα νέο κεφάλαιο στην πολύκροτη υπόθεση Novartis άνοιξε την Πέμπτη με την απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας να αρθεί το καθεστώς προστασίας των δύο «προστατευόμενων» μαρτύρων.

Μετά από την εισήγηση της Επίκουρης Οικονομικής Εισαγγελέως Ελένης Παπαδοπούλου που έγινε δεκτή από την αρμόδια Εισαγγελική λειτουργό, οι δύο μάρτυρες, με τις καταθέσεις των οποίων είχαν εμπλακεί πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση των πρακτικών της φαρμακοβιομηχανίας, παύουν να τελούν υπό το καθεστώς προστασίας που τους είχε χορηγηθεί από την τότε Εισαγγελία Διαφθοράς. Παράλληλα, ανακλήθηκε και η πράξη χαρακτηρισμού τους ως «μάρτυρες Δημοσίου Συμφέροντος».

Σύμφωνα με έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας και υπογράφεται από την κυρία Ελένη Γ. Παπαδοπούλου (και το οποίο έχει αποδέκτη την Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτα Φακού), τα πραγματικά στοιχεία των περίφημων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» είναι Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης και Μαρία Μαραγγέλη.

Όπως προκύπτει από το έγγραφο, η Μ. Μαραγγέλη εντάχθηκε στο καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα το 2017 ενώ ένα χρόνο αργότερα μπήκε στο ίδιο πρόγραμμα και ο Φ. Δεστεμπασίδης. Η Μαρία Μαραγγέλη ήταν γραμματέας του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Novartis Hellas Κωνσταντίνου Φρουζή, ενώ ο Φιλίστωρας Δεστεμπασίδης – που βρίσκεται στις φυλακές καθώς κατηγορείται ότι ήταν ο ιθύνων νους μεγάλης απάτης στα ΗΑΕ – ήταν στέλεχος της εταιρείας.

Την άρση του καθεστώτος προστασίας των δύο μαρτύρων είχαν ζητήσει τόσο ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και άλλα πολιτικά πρόσωπα όπως οι Άδωνις Γεωργιάδης και Ανδρέας Λοβέρδος αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας. Όπως είναι γνωστό, συνολικά δέκα πολιτικά πρόσωπα είχαν κατηγορηθεί από τους «προστατευόμενους μάρτυρες» για διακίνηση παράνομων χρημάτων της φαρμακοβιομηχανίας και ελέγχθηκαν από τότε Εισαγγελία Διαφθοράς χωρίς να αποδειχθεί τίποτα από τους ισχυρισμούς των μαρτύρων.

Μετά και τη χθεσινή εξέλιξη ανοίγει πλέον ο δρόμος ωστε τα πολιτικά πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση Novartis να στραφούν νομικά κατά των δύο «προστατευόμενων μαρτύρων». Όπως ήταν φυσικό, η απόφαση για τους προστατευόμενους μάρτυρες προκάλεσε την ικανοποίηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

«Η απόφαση της Δικαιοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντική. Διότι ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμο για την πλήρη κι επίσημη αποκάλυψη της σκευωρίας Novartis. Θα φανερωθούν τα αίτια και οι πρωταγωνιστές αυτής της αθλιότητας. Χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτήν την εξέλιξη. Έρχεται η ώρα της αλήθειας. Μέχρι τέλους. Για όλα- και για όλους!» ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο πρώην πρωθυπουργός.

«Η Δικαιοσύνη έλαμψε. Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας» σημείωσε και ο Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος υπογράμμισε πως η επιλογή του να εμπιστευτεί τη Δικαιοσύνη και να μην κρυφτεί πίσω από βουλευτικά προνόμια ήταν ακλόνητη. Πέρασα χίλιους κόπους βάσανα και θυσίες αλλά η Δικαιοσύνη έλαμψε σημείωσε.

«Είναι μία ημέρα δικαίωσης» σημείωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε ανάρτησή του στο  “Χ” για την απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας, με την οποία αίρεται το καθεστώς προστασίας των δύο προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis. Επισήμανε επίσης ότι «το μείζον είναι να αποκαλύψουν ποιοι τους έβαλαν» καθώς «η διαλεύκανση αυτής της πτυχής είναι ο μόνος τρόπος να μην επαναληφθεί ποτέ στο μέλλον η εργαλειοποίηση των θεσμών για πολιτικούς σκοπούς».

Για απόφαση σταθμό έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ο οποίος υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν αυτή που με την τροποποίηση του άρθρου 218 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας άνοιξε τον δρόμο για την άρση του καθεστώτος της προστασίας μαρτύρων όταν – κατά την κρίση του αρμόδιου εισαγγελέα – διαφοροποιούνται ή εκλείπουν οι λόγοι επιβολής του.

Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «ταφόπλακα για τον σημαντικό θεσμό της προστασίας μαρτύρων», την απόφαση της οικονομικής εισαγγελέως για άρση της προστασίας τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι ο θεσμός εφαρμόζεται παντού στην Ευρώπη, κι όχι μόνο, γιατί  προάγει την απονομή δικαιοσύνης, ειδικά σε υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος.

Χάρη στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων (και των μαρτύρων που συνεργάστηκαν με την αμερικανική δικαιοσύνη) η Novartis υποχρεώθηκε σε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό με το αμερικανικό δημόσιο ύψους 345 εκατ. δολαρίων. Από αυτά τα 310 εκατ. αφορούσαν τις πρακτικές της Novartis στην Ελλάδα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν στράφηκε ποτέ εναντίον της πολυεθνικής σημείωσε επίσης το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Share.
Exit mobile version