Στην ικανοποίηση ακόμα ενός βασικού αιτήματος των γιατρών του ΕΣΥ για την αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων με 22% από τις εφημερίες προχώρησε η κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, ανακοίνωσε πως το μέτρο θα σημάνει μηνιαία αύξηση στις αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ ακόμη και κατά 130 ευρώ μεσοσταθμικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, απέρριψε την κριτική σε ότι αφορά τους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ λέγοντας ότι έχουν ήδη αυξηθεί – και όχι ευκαταφρόνητα – τα τελευταία τρία χρόνια και ότι αυτή η κυβέρνηση φρόντισε να τους δώσει τη δυνατότητα να ασκούν ιδιωτικό έργο προκειμένου να αυξήσουν τα εισοδήματα τους.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα πρόσθετα κίνητρα που δόθηκαν με την ΚΥΑ για την προσέλκυση γιατρών στις άγονες και παραμεθόριες περιοχές, αλλά και στο θέμα της επίταξης των γιατρών υπενθυμίζοντας ότι η συγκεκριμένη διάταξη δεν χρειάστηκε να εφαρμοστεί.

Από τις εξαγγελίες αλλά και τις δηλώσεις Μητσοτάκη είναι σαφές ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκαταστήσει πλήρως τις σχέσεις της με τον ιατρικό κόσμο οι οποίες «δοκιμάστηκαν» από τη διάταξη για την επίταξη ιδιωτών γιατρών στις εφημερίες των δημοσίων νοσοκομείων. Όμως η απουσία από το κυβερνητικό πακέτο της ΔΕΘ οποιασδήποτε αναφοράς στους άλλους δύο πυλώνες του ΕΣΥ (νοσηλευτές και εργαζόμενους) προκαλεί ήδη αναταράξεις…

Η «μεγάλη επανάσταση» και τα… προβλήματα  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αρνήθηκε ότι το ΕΣΥ παρουσιάζει σήμερα συσσωρευμένες παθογένειες ωστόσο ζήτησε από τα μέσα ενημέρωσης και τους πολίτες να μην απαξιώνουν τις κυβερνητικές παρεμβάσεις που είναι σε εξέλιξη για να καταστεί πιο θελκτικό το ΕΣΥ αλλά και για να εκσυγχρονιστούν οι υποδομές του. Υποσχέθηκε μάλιστα ότι με τις μεταρρυθμίσεις και τις παρεμβάσεις που έχει ήδη δρομολογήσει η κυβέρνηση, το δημόσιο σύστημα υγείας θα παρουσιάζει μια νέα εικόνα το 2027.

«Υπάρχουν πολλά προβλήματα ακόμα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Υπάρχει ζήτημα, παραδείγματος χάρη, στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα τμήματα επειγόντων περιστατικών και μεγάλη γκρίνια, εν πολλοίς δικαιολογημένη, από τους πολίτες, ειδικά στις δύσκολες εφημερίες κάποιων νοσοκομείων της Αθήνας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης και υποσχέθηκε ότι τους επόμενους μήνες θα σημειωθεί μεγάλη πρόοδος με την πρόσληψη τραυματιοφορέων αλλά και την υλοποίηση επενδύσεων στα ΤΕΠ. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα έργα που υλοποιούνται στο νοσοκομείο «Αττικό λέγοντας» ότι όποιος τα δει από κοντά θα αντιληφθεί τη «μεγάλη επανάσταση» που θα επέλθει σε ότι αφορά την περίθαλψη των ασθενών στα ΤΕΠ.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε επίσης στο νέο παιδιατρικό νοσοκομείο που κατασκευάζεται στη Θεσσαλονίκη αλλά και το νέο αντικαρκινικό στο «Θεαγένειο» το οποίο θα είναι το πιο σύγχρονο των Βαλκανίων.

Στο πλαίσιο των κυβερνητικών εξαγγελιών για την Υγεία ο πρωθυπουργός ενέταξε και τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία τα οποία όπως είπε θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες. «Θα πάρουμε 51 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα τα διοχετεύσουμε σε δωρεάν -επαναλαμβάνω, δωρεάν- απογευματινά χειρουργεία, ανακουφίζοντας 37.000 συμπολίτες μας. Αυτούς που περιμένουν τον περισσότερο χρόνο για να έχουν μια επέμβαση» αποφεύγοντας να προσδιορίσει χρονικά τη συγκεκριμένη δράση που η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί την υλοποίησή της πριν από το Πάσχα.

Περιφρονεί τους νοσηλευτές – υγειονομικούς

Περιφρόνηση προς τους νοσηλευτές και άλλους υγειονομικούς, χαρακτήρισε η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος δήλωσε  πως στις εξαγγελίες του ο πρωθυπουργός περιφρόνησε εντελώς τους νοσηλευτές και τους υπόλοιπους υγειονομικούς, πλην των γιατρών, καθώς δεν ανακοίνωσε ούτε ένα ευρώ αύξηση.

«Δεν τους συμπεριέλαβε στα κίνητρα των άγονων περιοχών που εξήγγειλε, ούτε αναφορά δεν έκανε», σχολίασε ο κ. Γιαννάκος, κΑΙ επεσήμανε: «Και όμως, το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές, επειδή δεν έχουμε νοσηλευτικό προσωπικό. Για αυτό περιμένουν 100.000 ασθενείς να χειρουργηθούν. Οι 250 κλίνες ΜΕΘ που έκλεισαν μετά την πανδημία είναι κυρίως λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού».

ΣΥΡΙΖΑ: «Χρύσωσε» το χάπι της ιδιωτικοποίησης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να βαφτίσει ως «μεγάλη επιτυχία» την ανακαίνιση κάποιων κτιρίων που στεγάζονται μονάδες Υγείας, τη στιγμή που το ΕΣΥ βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ για όσα είπε είπε τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ακόμα ότι «σαν να μην έφτανε αυτό, επιχείρησε να χρυσώσει το χάπι της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, υποσχόμενος κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για την κάλυψη του κόστους των απογευματινών χειρουργείων για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. Με άλλα λόγια, το καθολικό δικαίωμα της πρόσβασης στη δημόσια Υγεία, την οποία έχουν χτίσει οι ίδιοι οι πολίτες με τις εισφορές τους, πλέον θα εξαρτάται από ευκαιριακά κονδύλια, αλλά και από τη δήθεν γενναιοδωρία του κ. Μητσοτάκη».

ΠΑΣΟΚ: Αναποτελεσματικά τα μέτρα

«Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για το δημόσιο σύστημα υγείας σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν τη δραματική κατάσταση που έχει περιέλθει το ΕΣΥ, καθώς η κυβέρνηση δεν πιστεύει στον δημόσιο χαρακτήρα που οφείλει να έχει το αγαθό της υγείας» σχολίασε το ΠΑΣΟΚ.

Ο Παύλος Γερουλάνος υπενθύμισε με δήλωσή του ότι στις 25 Φεβρουαρίου, ο Πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί πως θα αξιοποιηθούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 60 εκατ. ευρώ, για τα «δωρεάν» απογευματινά χειρουργεία «προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με το κόστος των επεμβάσεων».

«Τελικά, αποδείχτηκε ότι δεν υπήρχε έγκριση από το Ταμείο Ανάκαμψης, για όσα έχει τάξει η Κυβέρνηση δια στόματος Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.8 μήνες μετά από εκείνες τις δηλώσεις, φυσικά δεν έχει γίνει κανένα δωρεάν απογευματινό χειρουργείο και ο κ. Μητσοτάκης τα ανακοίνωσε ξανά σήμερα από τη ΔΕΘ» ανέφερε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Δηλώσεις για το ίδιο θέμα έκανε και η κα Άννα Διαμαντοπούλου η οποία αναφερόμενη στις δηλώσεις Μητσοτάκης είπε ότι οι κτιριακές παρεμβάσεις στο ΕΣΥ δεν συνιστούν ουσιαστική μεταρρύθμιση και πολιτικό σχέδιο.

Exit mobile version