Τι λέει ο ειδικός σε θέματα εγκλημάτων κυβερνοχώρου Γ. Παπαπροδρόμου   

Την ανάγκη επικύρωσης από την χώρα μας, της Διεθνούς σύμβασης για τα φάρμακα (Medicrime Convention) που διακινούνται στο διαδίκτυο, επισημαίνει σε συνέντευξη του στο DailyPharmaNews, ο Πρώην Διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος , ειδικός σε θέματα αντιμετώπισης εγκλημάτων στον Κυβερνοχώρο, Αντιστράτηγος ε.α., Γιώργος Παπαπροδρόμου, με αφορμή τον ευρωπαϊκό μήνα κυβερνοασφάλειας, που είναι ο Οκτώβριος. Όπως εξηγεί ο ειδικός, το Συμβούλιο της Ευρώπης, αντιλαμβανόμενο έγκαιρα τις αλλαγές που επέφερε το διαδίκτυο τις τελευταίες δεκαετίες, αφού έχει ανατρέψει τα μοντέλα διακίνησης των φαρμάκων, πήρε την πρωτοβουλία να ενισχύσει το θεσμικό πλαίσιο. «Οι διάφορες τρωτότητες και τα κενά, τα οποία εκμεταλλεύονται διάφοροι εγκληματίες του Κυβερνοχώρου, έπρεπε να βρουν απάντηση και για το λόγο αυτό το Συμβούλιο της Ευρώπης ήδη από το 2011 έχει πάρει σχετική πρωτοβουλία, καρπό της οποίας αποτελεί η Σύμβαση για τα Φάρμακα που διακινούνται στο διαδίκτυο (Medicrime Convention). Συγκεκριμένες εγκληματικές ομάδες διακινούν τόσο στο εμφανές όσο και στο μη εμφανές διαδίκτυο (σ.σ. το μέρος του διαδικτύου που μπαίνουν με ειδικό πρόγραμμα εγκληματικές ομάδες darknet), τεράστιες ποσότητες ψευδεπίγραφων φαρμάκων, επικίνδυνων για την δημόσια υγεία, προκαλώντας τόσο φυσική όσο και οικονομική αφαίμαξη. 

Άμεση επικύρωση της σύμβασης για τα παράνομα φάρμακα

Σύμφωνα με τον κ. Παπαπροδρόμου, η σύμβαση του συμβουλίου της Ευρώπης προβλέπει 1. την  ποινικοποίηση της παραποίησης φαρμάκων και των ιατροτεχνολογικών προϊόντων 2. Τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των θυμάτων και 3. Την προώθηση της συνεργασίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

«Η χώρα μας προχώρησε στο πρώτο βήμα της διαδικασίας που είναι η υπογραφή της Σύμβασης για τα Φάρμακα, στις 18-05-2022. Ωστόσο δεν έχει γίνει το επόμενο βήμα που είναι η επικύρωση της από τη βουλή, οπότε και στη συνέχεια θα ορισθεί η ημερομηνία εφαρμογής της. Ακολούθως θα υπάρξει πρόβλεψη για τη δημιουργία μηχανισμών παρακολούθησης και ανάπτυξης  της διεθνούς συνεργασίας για τα θέματα που περιλαμβάνει η Σύμβαση». 

Σε τι θα βοηθήσει όμως  η θεσμική θωράκιση για τα φάρμακα που διακινούνται στο διαδίκτυο, ερωτάται ο ειδικός σε θέματα εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο. «Θα έχει θετικές επιπτώσεις πρώτα από όλα στους ίδιους τους πολίτες που δεν θα είναι εκτεθειμένοι στον βαθμό που είναι σήμερα και ταυτόχρονα θα δοθεί μια άμεση απάντηση της οργανωμένης Πολιτείας  στο οργανωμένο έγκλημα και την γκρίζα οικονομία. Επίσης θα αναβαθμίσει την διεθνή εικόνα της χώρας, αφού άλλη μία κομβικής σημασίας διεθνής σύμβαση θα έχει ενσωματωθεί και θα έχει γίνει πράξη, δείγμα ωριμότητας και προοπτικής ευημερίας».

Πώς αντιμετωπίζεται σε άλλες χώρες η παράνομη διακίνηση φαρμάκων

Οι άλλες χώρες της Ευρώπης τι κάνουν στο θέμα της παράνομης διακίνησης φαρμάκων στο διαδίκτυο, είναι ένα ακόμη ερώτημα που θέτουμε στον Πρώην Διευθυντή Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. «Πολλές χώρες  έχουν προσχωρήσει εδώ και καιρό ή και σχετικά πρόσφατα, στην Σύμβαση, υπογράφοντας την καταρχήν  και επικυρώνοντάς την στη συνέχεια, μέσα από το εσωτερικό συνταγματικό πλαίσιο της κάθε μίας  (ενδεικτικά αναφέρω χώρες όπως η Τουρκία, η Κύπρος, η Νιγηρία, το Μαρόκο, η Πορτογαλία.

Η ολιγωρία και γραφειοκρατική αγκυλωτική προσέγγιση ενός τόσο σοβαρού θέματος όπως τα φάρμακα που διακινούνται στο διαδίκτυο, εγείρει ερωτήματα, αναφορικά με την θωράκιση κι ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν οι μηχανισμοί  ΕΟΦ, αστυνομικές υπηρεσίες, και τελεωνειακές αρχές για την καταπολέμηση του φαινομένου της παράνομης διακίνησης φαρμάκων. Η ανάγκη προσαρμογής στις νέες απαιτήσεις επιβάλλει προτεραιοποίηση και ανάληψη πρωτοβουλιών για να «κερδηθεί» ο χαμένος χρόνος, κάτι που έχω επισημάνει τα τελευταία επτά χρόνια. Επιπλέον θα πρέπει να ενισχυθεί το θεσμικό πλαίσιο με την εξειδίκευση των μηχανισμών (απονομής της δικαιοσύνης, των εποπτικών αρχών στο χώρο του Φαρμάκου όπως είναι ο ΕΟΦ) και να αναπτυχθεί μέσω της εκπαίδευσης μια κουλτούρα πρόληψης για μορφή εγκλημάτων στον Κυβερνοχώρο. Το συγκεκριμένο θέμα αφορά την υγεία και με την υγεία δεν παίζουμε».

Share.
Exit mobile version