Το ότι «Βιωσιμότητα δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς την παγκόσμια υγεία», υπογράμμισε, από το βήμα του Economist, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία σημείωσε ότι μετά την πανδημία η πρόνοια έχει αναχθεί σε προτεραιότητα.

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Ειδικότερα, η ομιλία της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας έγινε στο πλαίσιο του 8ου Συνεδρίου του Economist, για τη Βιωσιμότητα για τη Ν.Α. Ευρώπη και τη Μεσόγειο, που διεξάγεται το διήμερο 14 και 15 Οκτωβρίου 2024, στο Ξενοδοχείο Divani Apollon Palace, Καβούρι και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Re-Inventing Green Leadership: Collectivity VS Fragmentation?

Με αυτό ως κεντρικό θέμα του 8th Sustainability Summit for South East Europe and the Mediterranea», η κα Αγαπηδάκη συμμετείχε στη θεματική Sustainability and Public Health: The way forward, επισημαίνοντας πως: «Τα δεδομένα για την κλιματική κρίση και ο τρόπος με τον οποίο επιδρούν στην υγεία αναδεικνύουν την ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προστασίας», και αναφέρθηκε στη στρατηγική του υπουργείου Υγείας, η οποία δεν σταματά στις προληπτικές εξετάσεις, αλλά εστιάζει και στους περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου. Η υπουργός αναφέρθηκε ακόμα σε μια σειρά από δράσεις αναφορικά με την προστασία της δημόσιας υγείας και οι οποίες αφορούν τον συνδυασμό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τη δημόσια υγεία. Για τους νέους ανθρώπους, η κ. Αγαπηδάκη τόνισε ότι δεν θα πρέπει να απελπίζονται εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, αλλά να πιστεύουν στην ανθρώπινη θέληση και ευφυία. «Πρέπει να συναντηθούμε εκεί έξω και να δράσουμε όλοι μαζί», υπογράμμισε η υπουργός, μεταξύ άλλων.

Οι αναδυόμενες απειλές για τη Δημόσια Υγεία

«Η μεταβολή των οικοσυστημάτων φέρνει και μία σειρά από νέες ή αναδυόμενες απειλές για τη Δημόσια Υγεία. Γι’ αυτό και η στρατηγική μας στο υπουργείο Υγείας δεν σταματά στις προληπτικές εξετάσεις, με το πρώτο οργανωμένο σύστημα πρόληψης στη χώρα για τα χρόνια νοσήματα, αλλά έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που λαμβάνει υπόψη και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου. Η εντολή που έχουμε από τον Πρωθυπουργό είναι, όχι απλώς να προλάβουμε τη νόσο, αλλά να προάγουμε και να προστατεύσουμε την υγεία. Σχεδιάζουμε μακροπρόθεσμα, για τη συνεχή βελτίωση των δεικτών υγείας», δήλωσε η κα Αγαπηδάκη.

Το νέο μοντέλο στην πρόληψη και τη δημόσια υγεία

«Η χώρα αλλάζει μοντέλο, όχι μόνο στην πρόληψη, αλλά γενικά σε αυτό που λέμε δημόσια υγεία. Και κάτι το οποίο έλειπε πάρα πολλά χρόνια από τη χώρα μας είναι ο συνδυασμός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τη Δημόσια Υγεία. Έχουμε ήδη σε τροχιά υλοποίησης μια σειρά από δράσεις που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας. Ετοιμάζουμε ένα Κέντρο Αντιμετώπισης Απειλών Δημόσιας Υγείας στον ΕΟΔΥ, με τη χρήση και της τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να μπορούμε να εντοπίζουμε τις απειλές δημόσιας υγείας άμεσα, οπουδήποτε και αν εμφανιστούν στη χώρα και να παρέμβουμε. Ενώ παράλληλα, αναβαθμίζουμε τα Κέντρα Υγείας, κάνοντάς τα λιγότερο ενεργοβόρα. Έτσι, τελικά, συμβάλλουμε στη βιωσιμότητα», εξήγησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας. 

Share.
Exit mobile version