Μετέχοντας στη Διυπουργική Συνέντευξη Τύπου, την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, για τα μέτρα που στοχεύουν στην επίλυση του δημογραφικού ζητήματος, όπως τα εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, μίλησε για τη «μικρή» (όπως τη χαρακτήρισε) «συμβολή από την πλευρά του υπουργείου Υγείας», στην προσπάθεια επίλυσης του δημογραφικού. Η συμβολή αυτή αφορά κυρίως στον δωρεάν έλεγχο γονιμότητας (εξέτασης της Αντιμυλλέριου Ορμόνης – ΑΜΗ), σε γυναίκες από 30 έως και 35 ετών και στην απλοποίηση των καλύψεων του ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Στη Διυπουργική Συνέντευξη Τύπου, συμμετείχαν, επίσης, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς. Τον συντονισμό είχε ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Δωρεάν ο προληπτικός έλεγχος ΑΜΗ

«Η μέτρηση της Αντιμυλλέριου Ορμόνης είναι μια νέα αξιόπιστη εξέταση, η οποία θέλουμε να αποζημιώνεται για τις γυναίκες προκειμένου να μπορεί να εκτιμηθεί το ποσοστό υπογονιμότητας και να μπουν έγκαιρα, ευκολότερα και πιο στοχευμένα στη διαδικασία που αφορά στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή», επεσήμανε η κυρία Αγαπηδάκη.

Ανακοίνωσε, επίσης, πως το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει σε αίτηση προς το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), το οποίο καλείται να γνωμοδοτήσει για τα κριτήρια, προκειμένου να μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να αποζημιώνει αυτή την εξέταση (η ΑΜΗ κοστίζει περίπου 35 ευρώ χωρίς κάλυψη του ταμείου) και διευκρίνισε ότι μεγάλο μέρος των αιματολογικών και απεικονιστικών εξετάσεων που αφορά την αναπαραγωγική υγεία αποζημιώνονται κατά 85% και η συμμετοχή του ασφαλισμένου είναι στο 15%.

«Στην Ελλάδα, οι καινοτόμες θεραπείες και εξετάσεις είναι άμεσα προσβάσιμες στον πληθυσμό που τις χρειάζεται», είπε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Η δωρεάν παροχής της εξέτασης AMH αφορά γυναίκες ηλικίας 30-35 ετών όπως ανέφερε στο πλαίσιο της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κυρία Αγαπηδάκη κατέληξε ότι το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν από πλευράς ΕΟΠΥΥ τα κριτήρια και η διαδικασία της Κοινής Υπουργική Απόφασης, έτσι ώστε «οι γυναίκες να γνωρίζουν το μονοπάτι για τη διενέργεια αυτής της εξέτασης».

Share.
Exit mobile version