Σκέψεις για 24ωρη εφημέρευση μέρα παρά μέρα. Τι προτείνει η ΕΙΝΑΠ

Μπορεί στη χθεσινή συνέντευξη τύπου στην Αριστοτέλους να προαναγγέλθηκε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί το σχέδιο για την αλλαγή του πλάνου εφημέρευσης στα Νοσοκομεία της Αττικής, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του DailyPharmaNews κανένα από τα μοντέλα που συζητώνται δε είναι οριστικό και το μόνο σίγουρο είναι ότι απομακρύνεται το σενάριο για 24ωρη εφημέρευση όλων μαζί, λόγω του ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει το ιατρονοσηλευτικό  προσωπικό που χρειάζεται για να στηρίξει το εγχείρημα. Πρωινή εφημερία για όλα τα νοσοκομεία της πρώτης και δεύτερης ΥΠΕ και κάθε 4 μέρες 24ωρη εφημερία για συγκεκριμένη ομάδα Νοσοκομείων που θα εμπλουτιστεί σε σχέση με παλαιότερα, είναι το σενάριο που συζητείται περισσότερο μέχρι στιγμής, κατόπιν συλλογής στοιχείων όπως π.χ. προσελεύσεις, ειδικότητες, γεωγραφική περιοχή κ.λπ. από τις ΥΠΕ.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνδράμουν τρία κέντρα υγείας

Επίσης στο κάδρο μπαίνουν και 3 Κέντρα Υγείας που υπολογίζεται να βάλουν πλάτη για πιο ήπια περιστατικά και αυτά είναι του Αμαρουσίου, της  Λ. Αλεξάνδρας και της Καλλιθέας. Ωστόσο όμως και αυτό το σενάριο εγείρει προβληματισμούς για το αν είναι βιώσιμο. Γεννιούνται ερωτηματικά αν αυτό το σχήμα θα αποδώσει ως προς την αποσυμφόρηση των ΤΕΠ και τη μείωση του χρόνου αναμονής που αυτή τη στιγμή φθάνει κατά μέσον όρο τις 8 ώρες και ο στόχος των κυβερνώντων είναι να μειωθεί στη 1,5 ώρα, όπως έχει αναφέρει και ο υπουργός Υγείας.

Φόβοι ότι η πρωινή εφημέρευση μπορεί να καταργήσει τα εξωτερικά ιατρεία

Την ίδια στιγμή εκφράζονται φόβοι ότι η πρωινή εφημέρευση σε όλα τα Νοσοκομεία, μπορεί να συνεπάγεται επί της ουσίας κατάργηση των εξωτερικών ιατρείων και μετατροπή των ΤΕΠ σε εσωτερικά Κέντρα Υγείας. Και η αλήθεια είναι ότι το πρωί που ο περισσότερος κόσμος βρίσκεται στη δουλειά του δεν είναι το peak της εφημερίας με τη μεγάλη προσέλευση και αναμονή, όπως είναι από τις 16:00 το μεσημέρι έως τις 22:00 το βράδυ, σύμφωνα και με διεθνείς μελέτες . Κάτι άλλωστε που αποτυπώνεται ευκρινώς και στις εφημερίες των μεγάλων Νοσοκομείων του κέντρου, τα οποία συνεπικουρούνται από άλλα.

Επίσης δεν είναι λίγες οι φορές που τα ΤΕΠ τις πρωινές ώρες εξυπηρετούν κλινικές. Πχ μπορεί να κάνουν ακόμη και προ εγχειρητικό έλεγχο σε κάποιον που είναι να μπει για επέμβαση. Ως εκ τούτου είναι πολλές οι παράμετροι που τίθενται προς ανάλυση πριν ληφθούν τελικές αποφάσεις.

Τι πρότεινε η ΕΙΝΑΠ στον υπουργό Υγείας

Ο υπουργός Υγείας πάντως εμφανίστηκε ανοιχτός στις προτάσεις που του παρέδωσε η ΕΙΝΑΠ την Τρίτη, όπως ανέφερε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου: «Λαμβάνω σοβαρά υπόψιν τις απόψεις της ΕΙΝΑΠ, δεν τις θεωρώ πρόχειρες, έχουν μέσα κάποιες καλές ιδέες, κάποια απ’ αυτά μπορούμε να τα υλοποιήσουμε, κάποια άλλα όχι». 

Σύμφωνα με πληροφορίες στο έγγραφο με την  εισήγηση της Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ για τις εφημερίες των Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά, που του παραδόθηκε,  κρίνεται πως με τις υπάρχουσες συνθήκες είναι ανέφικτη η 24ωρη εφημέρευση καθώς επίσης το εν λόγω μοντέλο χαρακτηρίζεται αμιγώς νοσοκομειοκεντρικό. Αντί αυτού η ΕΙΝΑΠ προτείνει:

«-Τα μεγάλα Νοσοκομεία (κορμού)  να εφημερεύουν ανά 4 ημέρες σε όλο το Λεκανοπέδιο και να παρέχουν τέτοιου τύπου υπηρεσίες ώστε να καλύπτονται  τα περιστατικά τραύματος σε όλη την έκταση που μπορεί να έχουν (Νευροχειρουργική, Θωρακοχειρουργική, Επεμβατική Καρδιολογία, Αγγειοχειρουργική, ΜΑΦ, ΜΕΘ). Θα πρέπει να υπάρχουν στελεχωμένα πνευμονολογικά τμήματα σε όλα τα Νοσοκομεία κορμού τουλάχιστον. Άμεσα, και εν όψει της περιόδου των αυξημένων περιστατικών λοιμώξεων αναπνευστικού θα πρέπει να εφημερεύει καθημερινά τουλάχιστον μια κλινική του Νοσοκομείου Σωτηρία. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ενισχυθεί η 4η ομάδα εφημέρευσης που συμπεριλαμβάνει Νοσοκομεία που βρίσκονται πολύ μακριά (Θριάσιο, Ασκληπιείο). Επίσης θα πρέπει να ενισχυθεί και η ομάδα Α στην 1η ΔΥΠΕ δηλαδή τα νοσοκομεία ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ, ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, γιατί το νοσοκομείο ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, που προστέθηκε το τελευταίο διάστημα δεν έχει άλλες χειρουργικές ειδικότητες, ούτε Πνευμονολόγους.

πρωινή εφημερία (8πμ-14:30μμ) στα νοσοκομεία της 1ης ΥΠε να καταργηθεί γιατί, πρώτον αυτή την στιγμή προσφέρει κατακερματισμένες υπηρεσίες λόγω τμημάτων που δεν εφημερεύουν για διάφορους λόγους, κυρίως υποστελέχωσης, και δεύτερον είναι η κυριότερη παράμετρος μη διαθέσιμων κρεββατιών στις Γενικές εφημερίες. Προτείνουμε, να αντικατασταθεί από 24ωρη εφημέρευση ανά 4 ημέρες, όπως στα Νοσοκομεία της  2ης  ΥΠε.

-Να υπάρχει σε καθημερινή βάση ένα τουλάχιστον εξειδικευμένο κέντρο που να υποδέχεται καρδιοχειρουργικά και αγγειοχειρουργικά περιστατικά, περιστατικά επεμβατικής ακτινολογίας και επεμβατικής νευροακτινολογίας.

-Να ενισχυθεί το ΕΚΑΒ ώστε να μπορούν να συγκροτηθούν εκπαιδευμένες ομάδες με συμμετοχή ιατρών ώστε να γίνεται η πρώτη διαλογή στο σημείο του εκάστοτε συμβάντος και να κατευθύνεται αναλόγως ο ασθενής,

-Να δημιουργηθεί δίκτυο αστικού τύπου κέντρων υγείας σε όλο το λεκανοπέδιο με χρησιμοποίηση, επέκταση, στελέχωση των υπαρχόντων δομών, ώστε να μπορούν να καλύπτουν επείγοντα περιστατικά πρωτοβάθμιας σε 24ωρη βάση – εφημερία.

-Είναι ορατό τοις πάσι πως ο υπάρχων αριθμός κλινών στην Αττική δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών. Κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία ενός νέου Δημόσιου Νοσοκομείου για την κάλυψη της Ανατολικής Αττικής και ενός νέου Δημόσιου Παιδιατρικού Νοσοκομείου για την κάλυψη της Δυτικής Αττικής.

-Κανένας σχεδιασμός εφημέρευσης δεν μπορεί να γίνει εάν δεν καθοριστούν με σαφήνεια και ακρίβεια τα όρια ευθύνης κάθε μικρού και μεγάλου Νοσοκομείου, καθώς επίσης τις περιοχές εκτός Αττικής που θα καλύπτει κάθε Νοσοκομείο για παραπομπές.

-Τα ανωτέρω δεν μπορούν να σχεδιαστούν ούτε να υλοποιηθούν χωρίς μεγάλο αριθμό προσλήψεων (γιατρών, νοσηλευτών, τεχνολόγων, διοικητικών, τραυματιοφορέων, καθαριστών, κ.λπ. ειδικοτήτων) απαραίτητων για την στοιχειώδη αξιοπρέπεια και ασφάλεια των ασθενών».

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν σκέψεις και για ένα τρίτο σενάριο που αφορά την μέρα παρά μέρα 24ωρη εφημερία, ωστόσο και για αυτό χρειάζονται στοιχεία που ακόμη δεν έχουν συλλεχθεί . Όλα προς το παρόν είναι ανοιχτά. Από πλευράς χρονικού πλαισίου πάντως φαίνεται δύσκολο να είναι έτοιμο το νέο πλάνο τον επόμενο μήνα, αν σκεφτεί κανείς ότι ακόμη δεν έχουν τοποθετηθεί οι νέοι διοικητές, οι οποίοι θα κληθούν να παίξουν κομβικό ρόλο στην υλοποίηση του όπου μοντέλου αποφασιστεί. Η τοποθέτηση τους, σύμφωνα με τα όσα μέχρι τώρα έχουν γίνει γνωστά, υπολογίζεται από το Νοέμβριο και μετά.

Share.
Exit mobile version