Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, σε εκδήλωση του υπουργείου Υγείας, το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, με θέμα: «Η μετάβαση του ΕΣΥ σε μια νέα εποχή, εκσυγχρονισμός υποδομών & αναβάθμιση υπηρεσιών», στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία είχε την ευκαιρία, όπως και άλλα μέλη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, να αναφερθεί στις μεταρρυθμίσεις του υπουργείου, τις ανάγκες του ΕΣΥ και τους στόχους της κυβέρνησης για τη δημόσια Υγεία στη χώρα. 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, παραβρέθηκαν στο περίπτερο του υπουργείου Υγείας, όλοι οι εποπτευόμενοι από το υπουργείο Υγείας Οργανισμοί, ενώ το παρών έδωσε και ο Επικεφαλής του Γραφείου του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)/Ευρώπης.

Ειδικότερα, στην εκδήλωση, μαζί με τον κ. Γεωργιάδη και την κα Αγαπηδάκη, συμμετείχαν επίσης, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Φωφώ Καλύβα, η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν Βιλδιρίδη, η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, οΠρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, οΠροέδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, ο Επικεφαλής του Γραφείου του ΠΟΥ/Ευρώπης, João Breda, ηΠροέδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, οΓενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ, Χρήστος Παπαναστάσης,καθώς και οι Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και νοσοκομείων της Βορείου Ελλάδος.

Πρόληψη και ΠΦΥ

Αναλυτικά, η κα Ειρήνη Αγαπηδάκη δήλωσε: «Η υγεία είναι ένας τομέας που όταν πας στο νοσοκομείο παίζονται όλα για εσένα, για τους ανθρώπους σου», ενώ επεσήμανε:

«Η χώρα έχει δυο βασικούς πυλώνες στον τομέα της πρόληψης και πρωτοβάθμιας, όπου καλείται να κάνει πάρα πολύ γρήγορα άλματα. Ο ένας έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή», υπενθυμίζοντας τις περσινές καταστροφικές πλημμύρες και την έκτακτη υγειονομική κατάσταση στη Θεσσαλία και τη μάχη για να μην υπάρξει επιδημία λεπτοσπείρωσης και άλλων νοσημάτων.

«Το δεύτερο είναι οι προληπτικές εξετάσεις. Έχουμε ταυτίσει την υγεία με το νοσοκομείο, έτσι έχουμε γαλουχηθεί στη χώρα μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Όμως η υγεία μας κερδίζεται πριν το νοσοκομείο», τόνισε η κα Αγαπηδάκη, καλώντας τους παρευρισκόμενους να περάσουν από το σταντ των προληπτικών εξετάσεων, να ενημερωθούν.

«Μιλάμε για την πρώτη οργανωμένη παρέμβαση πρόληψης, σε όλους τους πολίτες. Μπορούμε να κερδίσουμε τουλάχιστον 10 χρόνια ζωής, αν κάνουμε προληπτικές εξετάσεις έγκαιρα, να μην αμελούμε αυτό το sms που έρχεται και να φροντίζουμε να έχουμε ένα υγιές ξεκίνημα στη ζωή, για τα παιδιά μας, αλλά και για τον εαυτό μας», είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.  

«Έρχεται το πρόγραμμα πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας, και καταπολέμησης παχυσαρκίας ενηλίκων με μία σειρά από δωρεάν παροχές. Και, βέβαια, η μεγάλη μεταρρύθμιση που σχεδιάζουμε στην ΠΦΥ, με τη βοήθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που θα δώσει τη δυνατότητα στο προσωπικό να μπορέσει να έχει και περισσότερα εργαλεία, πιο αποτελεσματικές διαδικασίες για να κάνουμε τη δουλειά μας. Όλα αυτά τα κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά είναι κατακτήσεις της χώρας μας και γι΄ αυτό δεν επιτρέπεται να αμφισβητούνται», κατέληξε η κα Αγαπηδάκη.

Δημήτρης Βαρτζόπουλος: Να αλλάξει η φιλοσοφία λειτουργίας του ΕΣΥ

Από τη μεριά του, ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος επεσήμανε πως  

«Ουδείς αμφισβητεί τη δεινότητα, την επιστημονική ικανότητα, την επάρκεια και την αφοσίωση που έχουν όλοι οι λειτουργοί του ΕΣΥ, όλων των κλάδων και κατηγοριών στη δουλειά τους. Ουδείς. Αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ έχουν απόλυτη και καθοριστική σχέση με τον τρόπο δόμησης λειτουργίας και φιλοσοφίας αυτής της δόμησης και λειτουργίας. Είναι ένα σύστημα, το οποίο για μια συγκεκριμένη εποχή καθ΄ ομοίωση ενός υγειονομικού συστήματος μιας άλλης χώρας και το οποίο αυτή τη στιγμή έχει προβλήματα τα οποία είναι ίδια με τα προβλήματα που παρουσιάζουν αυτά τα υγειονομικά συστήματα αυτής της δομής και φιλοσοφίας και λειτουργίας σε όλο τον κόσμο και μάλιστα το δικό μας πάει καλύτερα απ΄ αυτά. Άρα, λοιπόν, εκείνο το οποίο γίνεται, αυτή τη στιγμή, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, είναι να αλλάξει η φιλοσοφία λειτουργίας του ΕΣΥ.

Παραδείγματα: Η ένταξη στο σύστημα του προσωπικού γιατρού και μάλιστα με τον πρωτοποριακό τρόπο της πληρωμής ανά κεφαλή, είναι ένα ουσιαστικότατο βήμα αλλαγής του τρόπου λειτουργίας του συστήματος. Η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, για πρώτη φορά στην ιστορία, δόθηκε από τη σημερινή πολιτική ηγεσία η δυνατότητα στους γιατρούς να έχουν ιδιωτικό έργο ορισμένων ειδικοτήτων μέσα στο νοσοκομείο, έξω από το νοσοκομείο και σε ιδιώτες γιατρούς να προσφέρουν ουσιαστικό έργο μέσα στο νοσοκομείο κατά παράδειγμα βελτίστων υγειονομικών συστημάτων στον κόσμο. Για πρώτη φορά, γίνεται μια ουσιαστική πρωτοποριακή μεταρρύθμιση, τα αποτελέσματα της οποίας θα φανούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι ο μοναδικός τρόπος να έρθουν νέοι γιατροί στο ΕΣΥ και θα έρθουν, όταν η μεταρρύθμιση ολοκληρωθεί. Στον τομέα ψυχικής υγείας εκκινεί μια καινούρια εποχή. Η μεταρρύθμιση είναι ουσιαστική και τα αποτελέσματα της θα συζητήσουμε τέτοια εποχή του χρόνου».

Μάριος Θεμιστοκλέους: Τα έργα δείχνουν πώς θα δημιουργήσουμε το νέο ΕΣΥ

Δηλώνοντας πως θα κάνει μια διαφορετική προσέγγιση, ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε πως «η απάντηση στην ερώτηση πώς θα δημιουργήσουμε το νέο ΕΣΥ, είναι μέσα από έργα και πράξεις», φέρνοντας ως πρώτο παράδειγμα τα απογευματινά χειρουργεία.
«Γιατί δεν έγιναν απογευματινά χειρουργεία τα προηγούμενα χρόνια; ​Η εύκολη απάντηση είναι, γιατί δεν υπήρχε η πολιτική βούληση. Όμως, η πραγματική απάντηση σε αυτό, είναι γιατί δεν μπορούσαν να το κάνουν. Τα απογευματινά χειρουργεία ψηφίστηκαν από αλλεπάλληλες Κυβερνήσεις. Στην Κυβέρνηση αυτή εφαρμόστηκαν. Δεν έμειναν στο επίπεδο των συζητήσεων, ούτε των πολιτικών αναλύσεων, ούτε του νόμου». Και απευθυνόμενος στα στελέχη του υπουργείου που βρίσκονταν στο κοινό της εκδήλωσης, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους: «Γιατί πέραν από τη δική μας την προσπάθεια στο Υπουργείο, είναι η προσπάθεια που γίνεται όπως λέω πάντα εγώ, από κάτω, εσείς είστε που υλοποιήσετε τα απογευματινά χειρουργεία και αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται. Πόσες φορές έγινε ανάλυση και συζητήσεις επί συζητήσεων για τα οικονομικά των νοσοκομείων. Είστε εσείς ο διοικητικός μηχανισμός που κατάφερε για πρώτη φορά τα νοσοκομεία να έχουν προϋπολογισμούς στην αρχή της χρονιάς. Γραμμένο σε νόμους και επιχειρησιακά σχέδια αλλά ποιος το κατάφερε; Αυτή η Κυβέρνηση».

«Τα DRGs για πρώτη φορά»

«Ο προϋπολογισμός στο νοσοκομείο θα δοθεί όχι όπως δινόταν τις άλλες φορές αλλά πάμε στο σύστημα να πληρώνονται οι δομές υγείας και οι υγειονομικοί ανάλογα με το παραγόμενο έργο.

Γίνεται πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση για το προσωπικό και γίνεται συζήτηση αν είμαστε λιγότεροι ή περισσότεροι. Να θυμίσουμε ότι το σύστημα υγείας όπως και ολόκληρη η χώρα βγήκε από 5 χρόνια μνημονίων που έχασε το 35% των πόρων και σημαντικό κομμάτι του επαγγελματικού δυναμικού που θα ερχόταν και μετά από μια δεύτερη κρίση πανδημίας. Αυτή τη στιγμή για να μιλάμε με αριθμούς και επειδή πολλές φορές με κατηγορούν ότι οι αριθμοί δεν μιλούν στους ανθρώπους, θα δώσω μιας και είμαστε στη Θεσσαλονίκη το παράδειγμα του ΕΚΑΒ της Χαλκιδικής. Η Χαλκιδική εδώ και 35-40 χρόνια έβγαζε, εδώ είναι ο κύριος Παπαευσταθίου, έβγαζε 7 με 8 ασθενοφόρα και στα τρία πόδια της Χαλκιδικής.

Είχαμε κάθε καλοκαίρι χρόνο απόκρισης στις παραλίες 1:30 ώρα. Φέτος, η Χαλκιδική έβγαλε 14 ασθενοφόρα, 4 μηχανές και χρόνο απόκρισης κάτω από 15 λεπτά και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Ο τίτλος της εκδήλωσης είναι «το ΕΣΥ αλλάζει». Για να αλλάξεις κάτι πρέπει να ξέρεις πού είσαι, πρέπει να ξέρεις πού θέλεις να πας και πρέπει να ξέρεις πώς θα πας. Στην Ελλάδα, το που είσαι ακόμη και αυτό το οποίο είναι μετρήσιμο πολλές φορές περιγράφεται λανθασμένα. Και αυτό είναι η πρώτη προσπάθεια, που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια το να ξέρουμε πού είμαστε, να μετριόμαστε και να μπορούμε να απαντάμε με αριθμούς. Το πού θέλουμε να πάμε θα το πω με μία λέξη, «στη φροντίδα του Έλληνα πολίτη, στη φροντίδα του Έλληνα ασθενή», η διαφορά η δική μας είναι ότι ξέρουμε πώς θα πάμε».

Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή: Το ΕΣΥ μου έσωσε τη ζωή

ΗΠροέδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, δήλωσε: «Η θεσμική αναγνώριση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας ξεκίνησε το 2022. Σήμερα, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας είναι πιο έτοιμη από ποτέ να συμβάλλει ουσιαστικά και με τεκμηριωμένες προτάσεις σε μία μεταρρύθμιση για το ΕΣΥ, για το σύστημα υγείας εν γένει, για τις πολιτικές υγείας. Θέλω να πω δύο πράγματα για το ΕΣΥ, γιατί πάρα πολύ στεκόμαστε στα αρνητικά του. Είμαι λήπτρια υπηρεσιών υγείας συνειδητά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το ΕΣΥ μου έσωσε τη ζωή, μου έδωσε δεύτερη ευκαιρία για ζωή στη μητέρα μου που μεταμοσχεύθηκε πριν κάποια χρόνια και θα πρέπει να δούμε εν γένει το σύστημα υγείας και πέρα από το ΕΣΥ τι μας προσφέρει. Κάποια πράγματα δεν είναι καθόλου δεδομένα, ενώ στην Ελλάδα τα έχουμε. Όταν το 2020, χρειάστηκε να λάβω μία θεραπεία που δεν υπήρχε στην Ελλάδα, άμεσα με συντονισμένες προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων την έλαβα κι είμαι αυτή τη στιγμή μαζί σας. Αν δεν την είχα λάβει, δε θα ήμουν εδώ αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν προβλήματα στο ΕΣΥ και στο σύστημα υγείας; Αναμφίβολα. Υπάρχει κάποιο σύστημα υγείας πανευρωπαϊκά και παγκοσμίως θα έλεγα που δεν έχει πρόβλημα; Μάλλον κανένα. Θα πρέπει λοιπόν συντονισμένα όλοι να αφήσουμε πίσω τα ταμπού, να μπορούμε να μιλήσουμε για τη μεταρρύθμιση στο ΕΣΥ, να μπορούμε να μιλήσουμε για το γεωγραφικό χάρτη, χωρίς κομματικές αγκυλώσεις, χωρίς πολιτικές μικροσκοπιμότητες, χωρίς όλα αυτά που μας κρατάνε πίσω. Θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να συνεργαστούμε και να θέσουμε τις βάσεις για μία μεταρρύθμιση στο ΕΣΥ, για ένα σύγχρονο και βιώσιμο εθνικό σύστημα υγείας που θα συμπεριλαμβάνει τα πάντα μέσα σε αυτό και θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των ασθενών».

Exit mobile version