Από το «ΕΣΥ καταρρέει» των διαδηλώσεων, στο «το ΕΣΥ βελτιώνεται καθημερινά» του  Χρ. Παπαναστάση στη ΔΕΘ.

Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), σε τακτική βάση, με τις ανακοινώσεις τους, επισημαίνουν τις ελλείψεις (σε προσωπικό και πόρους) που υπονομεύουν την καλή λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και υποδεικνύουν και αιτούνται τις λύσεις στα διάφορα ζητήματα που αντιμετωπίζουν. Αυτό είναι το λογικό και αναμενόμενο, χωρίς να λείπουν και οι δηλώσεις επιδοκιμασίας όταν οι πολιτικές της εκάστοτε κυβέρνησης είναι προς όφελος ασθενών και υγειονομικών.
Οι πρόσφατες δηλώσεις, όμως, του Γεν. Γραμματέα της ΠΟΕΔΗΝ, Χρήστου Παπαναστάση, στη ΔΕΘ προκαλούν εύλογα ερωτήματα και σύγχυση, καθώς άλλα υπογράφει σε ανακοινώσεις και διαμαρτυρίες της Ομοσπονδίας ο κ. ΓΓ και άλλα δήλωσε, παρευρισκόμενος σε εκδήλωση του υπουργείου Υγείας, το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, με θέμα: «Η μετάβαση του ΕΣΥ σε μια νέα εποχή, εκσυγχρονισμός υποδομών & αναβάθμιση υπηρεσιών», στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν καταρρέει(!)

Χρειάστηκε να ξαναακούσουμε και να ξαναδιαβάσουμε τις δηλώσεις του κ. Παπαναστάση (όχι επειδή δεν ήταν σαφώς διατυπωμένες) για να βεβαιωθούμε ότι καταλάβαμε σωστά.
Συγκεκριμένα, οΓενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ, Χρήστος Παπαναστάσης, στις δηλώσεις του, στο τέλος της εκδήλωσης του υπουργείου Υγείας στη ΔΕΘ, ξεκίνησε με γενικές και γνώριμες αναφορές: «Εμείς ως εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, στα νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας, στα περιφερειακά ιατρεία, σε όλη τη χώρα, είμαστε 24 ώρες το 24ωρο εκεί, φρουροί για τους ασθενείς. Προσφέρουμε αγόγγυστα τις υπηρεσίες μας. Προσπαθούμε για το καλύτερο χωρίς πολλές φορές να έχουμε και το ανάλογο αντίκρισμα. Θεωρούμε όμως ότι η υγεία πρέπει να είναι στην προτεραιότητά μας». Ως εδώ καλά και γνωστά. Η συνέχεια όμως φέρνει τη μεγάλη ανατροπή…

Χρ. Παπαναστάσης: Το ΕΣΥ αλλάζει, βελτιώνεται καθημερινά(;)

«Αυτή τη στιγμή φαίνεται στα έργα, φαίνεται στην πράξη. Το ΕΣΥ αλλάζει, όπως είπε και ο υπουργός. Βελτιώνεται καθημερινά. Αναβαθμίζεται καθημερινά. Γίνονται αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα έργα ανακαίνισης στα ΤΕΠ των νοσοκομείων. Σε κλινικές πολλές, σε όλα τα νοσοκομεία. Το εθνικό σύστημα υγείας δεν καταρρέει. Και εμείς ως εργαζόμενοι, η πλειοψηφία τουλάχιστον των εργαζομένων, το βροντοφωνάζουμε αυτό όπου βρεθούμε και όπου σταθούμε, σε γενικές συνελεύσεις, στα διοικητικά συμβούλια των ομοσπονδιών, στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ το βροντοφωνάζουμε ότι το Εθνικό Σύστημα δεν καταρρέει(;)».

Κάπου εδώ, αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε εάν ο κ. Παπαναστάσης πηγαίνει σε άλλα συμβούλια… αλλά ούτε αυτό είναι δυνατόν αφού τις διαμαρτυρίες της ομοσπονδίας τις υπογράφει (ένα γρήγορο τσεκ το επιβεβαιώνει). Πώς δηλαδή, βροντοφωνάζει υπέρ των κυβερνητικών πολιτικών και μετά τις αποδοκιμάζει γραπτώς;

Και συνεχίζει ο ΓΓ της ΠΟΕΔΗΝ:

«Έχει προβλήματα (το ΕΣΥ);  Βεβαίως, και έχει προβλήματα. Είχε και πριν; Και πριν είχε προβλήματα και θα συνεχίσει να έχει προβλήματα. Γιατί κανένα σύστημα δεν είναι τέλειο και δεν μπορεί με μια υπογραφή ή με κάτι άλλο να λύσουμε όλα τα προβλήματα. Όμως, πρέπει να αναγνωρίζουμε την προσπάθεια που γίνεται από όλους για να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας μέσα στα νοσοκομεία τόσο με τις προσλήψεις (;) και με τη μονιμοποίηση των επικουρικών συναδέλφων νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού (;), που να σας θυμίσω σε όλους ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήρθαν χιλιάδες νοσηλευτές, 8.500 περίπου, στα νοσοκομεία και ανταποκρίθηκαν άμεσα στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Έρχονται γιατροί συνέχεια (;). Εγώ βλέπω σε αναρτήσεις των διοικητών των νοσοκομείων κάθε μέρα και έρχονται και ορκίζονται γιατροί σε όλες τις ειδικότητες (;). Υπάρχουν ελλείψεις;  Βεβαίως. Δεν μπορούμε να τις αποκρύψουμε αυτές τις ελλείψεις ούτε να τα βάλουμε κάτω από το χαλάκι».  

Ποιο χαλάκι; Ο ίδιος υπέγραψε στη δημοσίευση πρόσφατης, μεγάλης έρευνας της ΠΟΕΔΗΝ σε 29 Νοσοκομεία και 14 Κ.Υ. της Βορείου Ελλάδας με τα προβλήματα σε προσωπικό και υποδομές! Με ποια στοιχεία βεβαιώνει τον καθημερινό διορισμό γιατρών στο ΕΣΥ; (μακάρι να συνέβαινε)…

 Και καταλήγει ο κ. Παπαναστάσης: «Το σημαντικό είναι ότι γίνονται οι προσπάθειες και με τα οικονομικά κίνητρα που ανακοίνωσε ο υπουργός για τα νησιά και για τις άλλες περιοχές με τις άγονες περιοχές».

Συνεπής στη σύγχυση που μας προκαλεί, ο κ. Παπαναστάσης, μετά από τη βεβαιότητα που διατύπωσε ότι τα κίνητρα στους υγειονομικούς κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, υπογράφει την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024, νεότερη ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, με τίτλο: «Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν θα ανακόψουν το κύμα μαζικών αποχωρήσεων», και με περιεχόμενο που αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των εξαγγελιών στη ΔΕΘ, χαρακτηρίζει «απόλυτη κοροϊδία» τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και διαμαρτυρία που δεν δόθηκε στον κλάδο των νοσηλευτών ούτε ένα ευρώ.

Τι εξυπηρετεί η ανακολουθία λόγων και γραπτών

 Το DailyPharmaNews ζήτησε διευκρινίσεις από τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μ. Γιαννάκο, για τις δηλώσειςτου ΓΓ της Ομοσπονδίας, ο οποίος περιορίστηκε να σχολιάσει τα εξής:

«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι όλα τα επίσημα κείμενα της ΠΟΕΔΗΝ, που εκφράζουν την επίσημη τοποθέτηση της Ομοσπονδίας τα υπογράφει ο κ. Παπαναστάσης ως Γεν. Γραμματέας και το περιεχόμενό τους το γνωρίζετε και δεν έχει καμία σχέση με τις δηλώσεις του. Στην ΠΟΕΔΗΝ, υπάρχουν μέλη από όλες τις παρατάξεις. Αυτά, όμως, που ανακοινώνουμε, η επίσημη τοποθέτηση, αφορούν την κατάσταση του ΕΣΥ και τις συνθήκες εργασίας των υγειονομικών. Και η πρόσφατη έρευνα και οι 2 ανακοινώσεις μας μετά τη ΔΕΘ, τις οποίες τις υπογράφει όλες ο κ. Παπαναστάσης εκφράζουν τη ζοφερή πραγματικότητα του ΕΣΥ σήμερα».

Exit mobile version