Οι αλλαγές σε μισθούς, εφημερίες και υποδομές

Σε προσπάθεια που γίνεται για απαξίωση του Εθνικού συστήματος Υγείας αναφέρθηκε σε έντονο ύφος ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στην εισαγωγική του τοποθέτηση σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας.

«Για καθαρά πολιτικούς σκοπούς υπάρχει μια προσπάθεια κυρίως από συνδικαλιστές της αριστεράς και πολιτικούς αντιπάλους μας να περάσει η εικόνα ότι το ΕΣΥ έχει αφεθεί στη μοίρα του», τόνισε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος ανέφερε πως προβλήματα υπάρχουν όταν το σύστημα εξυπηρετεί καθημερινά 80.000 ανθρώπους- 25 εκατ. επισκέπτες το χρόνο. «Είναι λάθος μια αστοχία που υπερπροβάλλεται να αδικεί το σύστημα και την προσπάθεια που γίνεται. Κανείς δεν μένει αβοήθητος στο ΕΣΥ» είπε με έμφαση.

Η κριτική για να έχει αξία πρέπει να είναι καλόπιστη και να βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα, τόνισε στη συνέχεια και πρόσθεσε «Δεν μπορούμε συνεχώς να αποδεικνύουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Η προπαγάνδα είναι ψευδής. Ο πρωθυπουργός και εμείς έχουμε αγωνία για τη δημόσια υγεία και το ΕΣΥ».

Ο Α.Γεωργιάδης επισήμανε χαρακτηριστικά πως: «Πρέπει να αντισταθούμε στην απαξίωση του Συστήματος όχι για πολιτικούς λόγους αλλά για να να μην κλονιστεί η εμπιστοσύνη του κόσμου σε αυτό. Δεν μπορούμε να ακούμε ότι είμαστε αδιάφοροι ότι θελουμε να διαλύσουμε το ΕΣΥ και να το ιδιωτικοποιήσουμε».

Τον Οκτώβριο το σχέδιο για τις εφημερίες

Ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε αλλαγή στο σύστημα εφημέρευσης των νοσοκομείων της Αττικής προκειμένου να μειωθούν οι αναμονές των ασθενών στα ΤΕΠ που φθάνουν κατά μέσο όρο τις 8 ώρες. Σημείωσε πως η αλλαγή γίνεται σε συνεργασία με γιατρούς που εργάζονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, υπάρχει πρόβλημα με την αναμονή σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής. Το χαρακτήρισε δομικό πρόβλημα και είπε πως ο στόχος είναι να μειωθεί στη 1,5 ώρα. Για την 24ωρη εφημερία, επισήμανε πως πρόκειται για «σενάριο», το οποίο δεν φαίνεται να μπορεί να προχωρήσει. Το οριστικό σχέδιο αναμένεται να έχει παρουσιαστεί έως τον Οκτώβριο.

Σε διαβούλευση το σχέδιο για τον προσωπικό γιατρό

Στη συνέντευξη τύπου η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό, το οποίο όπως είπε θα περιλαμβάνει και άλλες διατάξεις αλλά και τις δράσεις που αφορούν την πρόληψη, τομέα που αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. «Στόχος μας είναι να προστεθούν επιπλέον παιδίατροι για να καλύψουν δωρεάν περισσότερα από μισό εκατ. παιδιά», επισήμανε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε νέες συνθήκες και να χτίσουμε το σύστημα με νέα υλικά».

Η κ. Αγαπηδάκη επανέλαβε τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, όπως τα οικονομικά κίνητρα σε νέους γιατρούς που θα επιλέξουν τη γενική ιατρική ή την παθολογία (30.000 ευρώ), τη στελέχωση του συστήματος του προσωπικού γιατρού με 2.500 γιατρούς ακόμη, ώστε όπως είπε όλοι οι πολίτες να έχουν τον προσωπικό τους γιατρό και την ίδρυση επτά πανεπιστημιακών κέντρων υγείας που θα αναλάβουν και το κομμάτι της τηλεϊατρικής στα νησιά.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά ενισχύεται και το κομμάτι της περίθαλψης των παιδιών. Σε πρώτη φάση θα υπάρξει δωρεάν κάλυψη για περισσότερα από 500.000 παιδιά.

Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, ανακοινώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες ξεκινά το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, και κάλεσε τους πολίτες να μην αγνοούν τα sms για τις απλές προληπτικές εξετάσεις.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας σημείωσε ότι τα προβλήματα του ΕΣΥ οφείλονται στη διαρροή ανθρώπινου δυναμικού και στις διαχρονικές παθογένειες με κοινό παρανομαστή την έλλειψη οργάνωσης. «Μέχρι τώρα δεν υπήρχε οργανωμένο σύστημα πρόληψης και σήμερα έρχεται το κράτος και οργανώνει αυτό το σύστημα. Αυτό θα συμβεί σε κάθε τομέα του ΕΣΥ», τόνισε.

«Το νέο ΕΣΥ θέλει νέα υλικά και αν θέλουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας χρειάζονται νέες δεξιότητες και νέες ειδικότητες. Ανθρώπους που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις σύγχρονες ανάγκες. Σε αυτό επενδύουμε», κατέληξε η κ. Αγαπηδάκη.

Το ΕΣΥ σε… αριθμούς

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους έδωσε στη δημοσιότητα τους πίνακες προσωπικού που υπηρετεί σήμερα στο ΕΣΥ και πρόσθεσε: «Κάθε μέρα χειρουργούνται 3.500 χιλιάδες άνθρωποι στο ΕΣΥ , 60.000 περνούν από τα εξωτερικά ιατρεία και 6.500 χιλιάδες νοσηλεύονται. Αν δεν λειτουργούσε το ΕΣΥ θα κατέρρεε και η κοινωνία. ‘Αλλο να λέμε έχει προβλήματα το ΕΣΥ, άλλο να λέμε καταρρέει». Το ΕΣΥ ποτέ δεν είχε στηριχθεί όσο τώρα, ανέφερε και έδωσε στη δημοσιότητα συγκριτικά στοιχεία για το τι παρέλαβε η κυβέρνηση την 7η Ιουλίου 2019 και τι συμβαίνει σήμερα.

Συγκεκριμένα σημείωσε ότι φέτος 280.000 ασθενείς έχουν χειρουργηθεί, σημειώνοντας αύξηση 4% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 7,5%.

Αναφορικά με το ανθρώπινο δυναμικό, ο Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε πως το 2019 το ΕΣΥ διέθετε 78.272 υπαλλήλους, ενώ σήμερα αριθμεί 86.138, σημειώνοντας αύξηση κατά 10%. Οι καθυστερήσεις στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αποδίδονται στις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, με τον υφυπουργό να παρουσιάζει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι 12.500 θέσεις έχουν παραμείνει άγονες.

Οι απολαβές των γιατρών

Αναφερόμενος στις απολαβές των γιατρών, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι τον Δεκέμβριο του 2022 υπήρξε μεσοσταθμική αύξηση στους μισθούς, ενώ τον Αύγουστο του 2022 δόθηκαν επιπλέον 800 ευρώ στους γιατρούς. Αυξήσεις υπήρξαν και στα επιδόματα και τις εφημερίες, με τα ποσά να κυμαίνονται από 20 έως και 600 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή και τη δυσκολία της. Από τον Ιανουάριο, οι εφημερίες θα υπόκεινται σε αυτοτελή φορολόγηση. Οι μισθολογικές αυξήσεις κυμαίνονται από 19% έως 22% για γιατρούς, με το ύψος των αποδοχών να εξαρτάται από τη θέση και την περιοχή υπηρεσίας.

Ειδικότερα όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη τύπου, υπήρξε αύξηση σε 5 επιδόματα, με μεσοσταθμική αύξηση να φτάνει στο 19%.

Επιμελητής β’ είχε το 2019 καθαρές αποδοχές 1.938 το 2019, από το 2025 θα έχει 2.364 καθαρά (αύξηση 22%).  Ο αναισθησιολόγος θα λαμβάνει 2.480 ευρώ.

Αν υπηρετεί στην Κω, λάμβανε το 2019 το ποσό των 1.924 ευρώ και θα παίρνει 2.629 ευρώ.

Επιμελητής α’ σε μεγάλο νοσοκομείο έπαιρνε 2.039 καθαρά και το 2025 θα λαμβάνει 2.483 ευρώ (αύξηση 21,78%).

Συντονιστής διευθυντής λάμβανε 2.085 ευρώ και θα λαμβάνει 2.483 ευρώ (αύξηση 19%).

Η χρηματοδότηση των νοσοκομείων

Τόνισε ότι το 2023-2024 τα νοσοκομεία χρηματοδοτήθηκαν με επιπλέον 480 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο συνολικός τομέας της Υγείας έλαβε επιπλέον 980 εκατομμύρια. Από το 2025, τα νοσοκομεία θα χρηματοδοτούνται με βάση τις υπηρεσίες που παράγουν, όπως οι νοσηλείες και τα χειρουργεία.

Σχετικά με τη λίστα αναμονής για χειρουργεία, ο υφυπουργός ανέφερε ότι το σύστημα που θεσπίστηκε το 2017 λειτουργούσε άναρχα, όμως από το 2024 έχει καθαριστεί και αναπτυχθεί ένα νέο πληροφοριακό σύστημα που επιτρέπει στα νοσοκομεία να παρακολουθούν τις αναμονές. Σταδιακά, θα εφαρμοστεί ένα σύστημα όπου οι ασθενείς δεν θα μπορούν να παρακάμπτουν τη σειρά αναμονής.

Για τα έργα του Ταμείου Ανθεκτικότητας, τόνισε πως συντελείται μια σημαντική αναβάθμιση των υποδομών.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, πολλά νοσοκομεία έχουν ηλικία 20 έως 45 ετών και από το 2009 δεν έχει γίνει καμία ανακαίνιση.

Ανακοίνωσε πως 1,5 δισ. ευρώ διατίθενται μόνο για αναβάθμιση των κτιρίων.

Exit mobile version