Τα παιδιά που τρώνε πολλά φρούτα και προϊόντα βρώμης και σίκαλης έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 1.

Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε βρώμη, σίκαλη και ορισμένα φρούτα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά με προδιάθεση στην νόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα που πρόκειται να παρουσιαστεί στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) στην Ισπανία.

Άλλα φρούτα, όπως τα μούρα και οι φράουλες, καθώς και ορισμένα λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το λάχανο, βρέθηκαν να σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Ο διαβήτης τύπου 1 χαρακτηρίζεται από αδυναμία του οργανισμού να παράγει ινσουλίνη. Τα άτομα με διαβήτη αυτού του τύπου πρέπει να λαμβάνουν εξωγενώς ινσουλίνη για να επιβιώσουν. Ο τύπος 1 είναι η πιο κοινή μορφή διαβήτη στα παιδιά και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα μάτια, την καρδιά, τα νεύρα και τα νεφρά. Εκτιμάται ότι, περίπου 1 στα 300 παιδιά & έφηβοι έχουν διαβήτη τύπου 1.

Ερευνητές από το Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Ευημερίας ανέλυσαν τη διατροφή περίπου 5.600 παιδιών που είχαν γενετική προδιάθεση για διαβήτη. Η μελέτη επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο η καθημερινή διατροφή των παιδιών θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 1.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους γονείς των παιδιών να συμπληρώσουν ημερολόγια διατροφής από την ηλικία των 3 μηνών έως 6 ετών. Κατά την ολοκλήρωση της μελέτης, τα ευρήματα έδειξαν ότι 94 παιδιά είχαν αναπτύξει διαβήτη τύπου 1 και άλλα 206 παιδιά διέτρεχαν σημαντικό κίνδυνο να νοσήσουν καθώς είχαν αναπτύξει αλλαγές στα β-κύτταρα των παγκρεατικών νησίδων.

Αναλύοντας τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών, οι οποίες κάλυπταν 34 ομάδες τροφίμων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που έτρωγαν περισσότερα φρούτα και περισσότερα προϊόντα βρώμης και σίκαλης είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την νόσο.

Ειδικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν οι μπανάνες, η βρώμη, τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση και τα προϊόντα που προέρχονται από σιτάρι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά με γενετική προδιάθεση, καθώς συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο καταστροφής των β-κυττάρων των παγκρεατικών νησίδων.

Αντίθετα, τα μούρα, τα μύρτιλα, οι φράουλες, τα φραγκοστάφυλα, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο. Ιδιαίτερα τα μούρα, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, φάνηκε ότι έχουν προστατευτικές ιδιότητες, καθώς τα παιδιά που έτρωγαν συχνά και μεγάλες ποσότητες μούρων εμφάνισαν μικρότερο κίνδυνο νόσησης.

«Τα μούρα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πολυφαινόλες, φυτικές ενώσεις που μπορεί να μετριάσουν τη φλεγμονή που σχετίζεται με την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 1. Επίσης, τα μούρα μπορεί να είναι απαλλαγμένα από επιβλαβείς ουσίες, όπως τα φυτοφάρμακα, που εντοπίζονται συχνά σε άλλα φρούτα», τόνισε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr Suvi Virtanen.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης είναι σημαντικά, ωστόσο, επειδή πολλές από τις τροφές που συνδέθηκαν με τον διαβήτη τύπου 1 είναι υγιεινές και προσφέρουν πολλά οφέλη, απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

«Επειδή πολλά από τα τρόφιμα που διαπιστώθηκε ότι σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 1 θεωρούνται μέρος μιας υγιεινής διατροφής, είναι σημαντικό τα αποτελέσματα που προέκυψαν να επιβεβαιωθούν και σε άλλες μελέτες μας προτού κάποιος σκεφτεί να κάνει αλλαγές στη διατροφή του παιδιού του », υπογραμμίζει η Dr Virtanen.

Πηγή:  European Association for the Study of Diabetes (EASD)

Exit mobile version