Σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων που φτάνουν το 3,9% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2024 καταγράφει το μηνιαίο δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του πληθωρισμού τον Αύγουστο.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο από 2,7% που ήταν τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Τα ίδια στοιχεία έδειξαν πως οι μεγαλύτερες  αυξήσεις καταγράφηκαν, μεταξύ άλλων,  σε ένδυση-υπόδηση, ξενοδοχεία-εστιατόρια και στην κατηγορία της στέγασης.

Οι τιμές στην Υγεία κινήθηκαν οριακά πάνω από το μέσο όρο (3,1%) λόγω της αύξησης των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, τις ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες και τη νοσοκομειακή περίθαλψη.

Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές στα φαρμακευτικά προϊόντα τον Αύγουστο αυξήθηκαν κατά 5,1% σε σχέση με τον Αυγουστο του 2023 με την επίπτωσή στον πληθωρισμό να υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ στο 0,13%. Την ίδια περίοδο οι ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 1,7%, η νοσοκομειακή περίθαλψη 3,5% ενώ οι τιμές στα ιατρικά προϊόντα καταγράφουν πτώση 2,0%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα κατά 3,9% τον τελευταίο μήνα (σύγκριση Αυγούστου 2024 με Ιούλιο 2024) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη επίδοση μετά τις τιμές στον ηλεκτρισμό που αυξήθηκαν κατά 10,9%.

Exit mobile version