Τα ψάρια είναι μια σημαντική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι, η κατανάλωση οποιασδήποτε ποσότητας ψαριού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνει τον κίνδυνο απόκτησης παιδιού με Διαταραχή στο Φάσμα του Αυτισμού (ΔΦΑ).

Ο αυτισμός είναι μια εκ γενετής και διά βίου νευροαναπτυξιακή διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από δυσκολίες στην κοινωνικοποίηση και την επικοινωνία, καθώς και από επαναλαμβανόμενες ή/και περιοριστικές συμπεριφορές.

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει μια σειρά από σπάνιες γονιδιακές αλλαγές ή μεταλλάξεις, που σχετίζονται με τον αυτισμό. Έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι ορισμένοι μη γενετικοί ή περιβαλλοντικοί παράγοντες φαίνεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο να αναπτύξει ένα παιδί αυτισμό. Τέτοιοι παράγοντες θεωρούνται η μεγάλη ηλικία και των δύο γονέων κατά τη σύλληψη, οι ελλείψεις σε ένζυμα, βιταμίνες και μέταλλα, ένας δύσκολος ή πρόωρος τοκετός, και η μη επαρκής οξυγόνωση του εγκεφάλου του μωρού. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτοί οι παράγοντες δεν προκαλούν αυτισμό από μόνοι τους, αλλά αυξάνουν τον κίνδυνο σε συνδυασμό με τους γενετικούς παράγοντες.

Νέα μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ, στα πλαίσια του προγράμματος “Environmental influences on Child Health Outcomes (ECHO)” αποκαλύπτει ότι, η κατανάλωση ψαριών από την μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνει κατά περίπου 20% τον κίνδυνο απόκτησης παιδιού με αυτισμό.

Τα ψάρια είναι μια σημαντική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την υποστήριξη της υγείας της μητέρας και της σωστής νευροανάπτυξης του παιδιού.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες, οι γυναίκες μπορούν να τρώνε δύο μερίδες ψάρια την ημέρα, κατά προτίμηση λιπαρά που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Οι ερευνητές διερεύνησαν  την πρόσληψη ψαριών στη διατροφή 10.800 εγκύων και συμπληρωμάτων ιχθυελαίου ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σε 12.646 έγκυες για συσχετίσεις με διαγνώσεις αυτισμού και χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τον αυτισμό τα οποία αναφέρθηκαν από τους γονείς.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η κατανάλωση ψαριών, σε οποιαδήποτε ποσότητα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με 20% μικρότερη πιθανότητα διάγνωσης αυτισμού. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν βρήκαν την ίδια σχέση με τα συμπληρώματα που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η μελέτη παρέχει σημαντικά ευρήματα τα οποία επιβεβαιώνουν τα οφέλη που προκύπτουν από την τακτική κατανάλωση ψαριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης Οι ειδικοί συνιστούν στις υποψήφιες μητέρες να συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή τους επιπλέον ποσότητες ψαριού, καθώς αποτελούν βασική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που είναι κρίσιμα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.

Πηγή: American Journal of Clinical Nutrition 

Exit mobile version