Η χοληστερόλη αποτελεί βασικό συστατικό της κυτταρικής μεμβράνης και, σε φυσιολογικά επίπεδα, είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και τη δημιουργία νέων κυττάρων.

Αντίθετα, η αυξημένη χοληστερόλη μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργίες στον οργανισμό και σοβαρά προβλήματα υγείας. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορεί να προκαλέσουν μακροπρόθεσμα, μεταξύ άλλων, στεφανιαία νόσο, έμφραγμα του μυοκαρδίου, νόσο των καρωτίδων, εγκεφαλικό επεισόδιο, περιφερική αρτηριοπάθεια.

Επομένως, η διατήρηση ή η επαναφορά της χοληστερόληςσε φυσιολογικά επίπεδα είναι αναγκαία για την πρόληψη των σοβαρών προβλημάτων υγείας που προκαλεί.

Μικρές αλλαγές για να μειώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης

Κινηθείτε και χάστε βάρος. Ακόμα και μισή ώρα περπάτημα την ημέρα είναι αρκετό για να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά και να ελαττώσετε την LDL χοληστερόλη.

Σταματήστε το κάπνισμα! Το κάπνισμα σχετίζεται με ελαττωμένα επίπεδα HDL(καλής) χοληστερόλης, προκαλεί αγγειόσπασμοκαι σας στερεί την απαραίτητη αντοχή για αθλητικές δραστηριότητες και άσκηση.

Εντάξτε τα ω-3 λιπαρά στην διατροφή σας. Τροφές όπως τόνος, σολομός, καρύδια, αμύγδαλα, πράσινα λαχανικά θεωρείται ότι βελτιώνουν την λειτουργία της καρδιάς και τονώνουν τον εγκέφαλο μειώνοντας τον κίνδυνο θρομβώσεων, αγγειακών εγκεφαλικών και εμφράγματος.

Τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά γιατί είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αποδεδειγμένα βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της «κακής» χοληστερόλης. Οι συστάσεις μιλούν για κατανάλωση 4-5 μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά.

Αποφύγετε τα τηγανητά, τα γλυκά, τα αναψυκτικά, τις επεξεργασμένες τροφές, το αλκοόλ καθώς ανεβάζουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης.

Περιορίστε το άγχος σας! Το στρες πυροδοτεί την απελευθέρωση κορτιζόλης, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο συνδυασμός αυτός πυροδοτεί την αύξηση των επίπεδων της χοληστερόλης.

Ξεκινήστε φαρμακευτική αγωγή με στατίνες, αν το συστήσει ο γιατρός σας, σε συνδυασμό πάντα με όλα τα παραπάνω και με τελικό στόχο την διατήρηση χαμηλών επιπέδων χοληστερόλης, ώστε να αποφύγετε όλες τις πιθανές επιπλοκές που προκαλούν τα αυξημένα επίπεδα της.

Share.
Exit mobile version