Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας: «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας». Στο νομοσχέδιο έχει ενταχθεί και η ρύθμιση για το έκτακτο οικονομικό πριμ που θα δοθεί το 2025 σε όσους γιατρούς επιλέξουν την προσωπική ιατρική ή την παθολογία. Πρόκειται για ένα οικονομικό κίνητρο προκειμένου να ενισχυθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αλλά και να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε παθολόγους που είναι ιδιαίτερα έντονες στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας με το εν λόγω σχέδιο νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι  την 8η Οκτωβρίου και ώρα 21:50. επιδιώκεται:

α) η βελτίωση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Δημόσιας Υγείας μέσω της ενίσχυσης και αναμόρφωσης του θεσμού του προσωπικού ιατρού

β) η αναβάθμιση του θεσμού του προσωπικού ιατρού ως πυλώνα ενός οργανωμένου συστήματος προληπτικής ιατρικής,

γ) η αύξηση του πληθυσμού των Προσωπικών Ιατρών, ώστε να μπορεί κάθε πολίτης να εγγραφεί και να έχει τη δυνατότητα να λάβει δωρεάν τις υπηρεσίες πρόληψης και υποστήριξης, που προβλέπονται στον ρόλο του Προσωπικού Ιατρού και

δ) η ρύθμιση επειγόντων ζητημάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου.

Βασικά σημεία των διατάξεων του σχεδίου νόμου είναι τα ακόλουθα:

– Η διεύρυνση των κατηγοριών των ιατρών που παρέχουν υπηρεσίες προσωπικού ιατρού,
– Η δυνατότητα εγγραφής του ανήλικου πληθυσμού ηλικίας 0-16 ετών σε προσωπικό παιδίατρο,

– Η ίδρυση επτά Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας, ένα σε κάθε Ιατρική Σχολή/Τμήμα της χώρας,

– Η χορήγηση εφάπαξ οικονομικού κινήτρου προσέλκυσης για τους ειδικευόμενους που θα επιλέξουν να εκπαιδευτούν στις ειδικότητες της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Εσωτερικής Παθολογίας το έτος 2025

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ.2 στους ιατρούς που, κατά τη διάρκεια του έτους 2025, υποβάλλουν αίτηση για εκπαίδευση στις ειδικότητες της γενικής/οικογενειακής ιατρικής και της εσωτερικής παθολογίας, με σκοπό την απόκτηση του τίτλου των συγκεκριμένων ειδικοτήτων, πέραν των αποδοχών που προβλέπει το μισθολόγιο των ιατρών ΕΣΥ, καταβάλλεται εφάπαξ οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης, το οποίο,  δεν δύναται να υπερβαίνει, σε επίπεδο μεικτών απολαβών, τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ.

Οι ιατροί που θα λάβουν το οικονομικό κίνητρο οφείλουν, εντός ενός έτους από τη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου εκπαίδευσης στις ειδικότητες της γενικής/οικογενειακής ιατρικής και της εσωτερικής παθολογίας, να συμμετάσχουν στις εξετάσεις για την απόκτηση του τίτλου των συγκεκριμένων ειδικοτήτων.

Δηλώσεις για το νομοσχέδιο

Τι δήλωσε για το νομοσχέδιο ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης :

«Η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι στο επίκεντρο του μεταρρυθμιστικού μας έργου. Με το νέο μας νομοσχέδιο που ανέβηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση ενισχύουμε το κομμάτι της πρόληψης και της προληπτικής ιατρικής στη χώρα μας μέσω του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού για όλους τους πολίτες, ενώ επεκτείνουμε ταυτόχρονα το μέτρο και στους παιδιάτρους με στόχο να καλύψουμε δωρεάν επισκέψεις για 530.000 παιδιά 0-16 ετών. Επιπλέον, από 1/1/2025 με στόχο να εντάξουμε περισσότερους παθολόγους στο σύστημα από τους ήδη υπάρχοντες, θα παρέχουμε στους γιατρούς που επιλέγουν ως ειδικότητα την Παθολογία ή τη Γενική Ιατρική, οικονομικό κίνητρο 40.000 ευρώ άπαξ, επιπλέον του μισθού τους. Εκτός όμως από το μέτρο του Προσωπικού γιατρού, το νέο νομοσχέδιο εισάγει μία πολύ καινοτόμα ιδέα που πιστεύω ότι θα αλλάξει εντελώς τον υγειονομικό χάρτη. Σκοπεύουμε να ιδρύσουμε επτά (7) Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, τα οποία θα λειτουργούν ως Σταθμοί Τηλεϊατρικής με στόχο την αποτελεσματική παρακολούθηση και αντιμετώπιση των ιατρικών περιστατικών για τους κατοίκους νησιών και απομακρυσμένων περιοχών. Του χρόνου το καλοκαίρι, στα νησιά όλα της Ελλάδος οι πολίτες θα έχουν την επιλογή, όπου και να βρίσκονται, να έχουν πρόσβαση στην Τηλεσυμβουλευτική από το κινητό τους. Αυτό για μένα είναι μια επανάσταση στον τομέα της Υγείας  που θα δώσει λύσει στο αιώνιο πρόβλημα της πρόσβασης στην Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, ασθενών που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές όπως τα νησιά μας και ταυτόχρονα θα οδηγήσει στο σωθούν χιλιάδες ζωές συνανθρώπων μας».

Τι είπε σχετικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη:

«Κάθε πολίτης πρέπει να έχει πρόσβαση σε υγειονομική φροντίδα χωρίς διακρίσεις, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα για τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο Υπουργείο Υγείας εργαζόμαστε διαρκώς προς αυτήν την κατεύθυνση. Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θέλουμε το σύστημα να λειτουργεί πιο δίκαια και πιο αποτελεσματικά. Κάθε πολίτης να έχει τον Προσωπικό του Ιατρό ο οποίος θα τον καθοδηγεί και θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τη φροντίδα και την πρόληψη της υγείας του. Για πρώτη φορά, δίνουμε κίνητρα για να επιλέξουν νέοι ιατροί ειδικότητα που θα τους οδηγήσει να γίνουν Προσωπικοί Ιατροί, ενώ φροντίζουμε 530.000 παιδιά να έχουν Προσωπικό Παιδίατρο δωρεάν. Παράλληλα, η ίδρυση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και η εισαγωγή της τηλεϊατρικής αποτελούν σημαντικό πρώτο βήμα ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επιδιώκοντας να φτάνει η ιατρική φροντίδα σε κάθε πολίτη, ακόμα και αν κατοικεί στην πιο απομακρυσμένη γωνιά της χώρας μας. Συνεχίζουμε σταθερά και αποτελεσματικά με το Εθνικό Πρόγραμμα Προλαμβάνω με δωρεάν προληπτικές εξετάσεις και τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, να ενισχύουμε την Υγεία του πληθυσμού ώστε να αποφεύγουμε την αρρώστια, να κερδίζουμε περισσότερα χρόνια υγιούς ζωής και να μειώνουμε τις ανισότητες στην Υγεία. Η δέσμευση μας για κοινωνική δικαιοσύνη, γίνεται πράξη μέσα από απτά αποτελέσματα».

Δείτε ΕΔΩ το Σχέδιο Νόμου

Share.
Exit mobile version