Τι προτείνουν οι ίδιοι

Θετικά κρίνει ο ιατρικός κόσμος στην πλειοψηφία του τη θέσπιση του οικονομικού βοηθήματος των €40.000 για την προσέλκυση νέων γιατρών στους κλάδους της παθολογίας και της οικογενειακής ιατρικής που προωθεί η κυβέρνηση. Αυτό προκύπτει από νέα μεγάλη έρευνα του DailyPharmaNews που έγινε με το ερευνητικό εργαλείο WebRating Health.

Οι γιατροί που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν για μια σειρά από καυτά ζητήματα του κλάδου. Μεταξύ άλλων εξέφρασαν την άποψή τους για τον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού, έκριναν τις προωθούμενες κυβερνητικές ρυθμίσεις για την ένταξη και νέων ειδικοτήτων και απάντησαν σε σειρά ερωτημάτων για το μείζον ζήτημα της υποστελέχωσης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Στα αξιοσημείωτα των απαντήσεων τους είναι η εκτίμηση της συντριπτικής πλειοψηφίας ότι οικονομικό μέτρο με την εφάπαξ εισφορά των €40.000 (σε επίπεδο μεικτών απολαβών) δεν είναι από μόνο του ικανό για να επιλύσει το πρόβλημα με τις μεγάλες ελλείψεις στους παθολόγους και τους γενικούς γιατρούς στο ΕΣΥ.

Θετικό το μέτρο για τον Προσωπικό Γιατρό αλλά δεν… φτάνει

Ειδικότερα, στην ερώτηση αν το νέο οικονομικό κίνητρο που προωθεί η κυβέρνηση θα προσελκύσει νέους γιατρούς στις ειδικότητες της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και της Εσωτερικής Παθολογίας, το 55,97% εκφράζεται θετικά (Ναι: 17,91%, Μάλλον Ναι: 38,06%) έναντι 38,8% που εκφράζεται αρνητικά  (Μάλλον Όχι: 21,64%, Όχι: 17,16%).

Το ποσοστό των θετικών γνωμών σκαρφαλώνει στο 73,08% (Ναι: 48,46%, Μάλλον Ναι: 24,62%)  όταν τίθεται το ερώτημα αν πρέπει το συγκεκριμένο κίνητρο να επεκταθεί χρονικά, να ισχύσει δηλαδή και μετά το 2025.  

Αντίθετα, οι γιατροί εμφανίζονται αβέβαιοι έως επιφυλακτικοί όταν καλούνται να απαντήσουν αν το μέτρο αυτό είναι ικανό από μόνο του να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των δημοσίων νοσοκομείων.

Μόλις το 2,31% απαντά «Ναι», και το 19,23% απαντά «Μάλλον Ναι». Αντίθετα το 77,69% (Μάλλον Όχι: 32,31%, Όχι 45,38%) κρίνει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνο του το πρόβλημα της υποστελέχωσης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.   

Όπως προκύπτει και από τις αυθόρμητες απαντήσεις των γιατρών η συντριπτική τους πλειοψηφία υποστηρίζει ότι εκτός από την επιλεκτική παροχή επιπρόσθετης οικονομικής αμοιβής αποκλειστικά σε νέους συναδέλφους τους, ουσιαστικό κίνητρο θα αποτελούσε η καθολική αύξηση των αμοιβών των γιατρών της ΠΦΥ και φυσικά οι προσλήψεις προσωπικού.

«Ναι» στο θεσμό του προσωπικού γιατρού

Συντριπτική είναι η αποδοχή στον θεσμό του προσωπικού γιατρού. Στην ερώτηση αν τον χρειαζόμαστε, το 75% απαντά κατηγορηματικά «Ναι» έναντι 21,21% που απαντά «Όχι» ενώ το 3,79% δεν εκφράζει γνώμη.

Ωστόσο οι απόψεις είναι σχεδόν μοιρασμένες όταν οι ερωτηθέντες καλούνται να απαντήσουν αν η ένταξη περισσότερων ειδικοτήτων που προωθεί η κυβέρνηση θα συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών. Το 27,61% απαντά «Ναι», το 17,16% «Μάλλον Ναι», το 19,40% «Μάλλον Όχι» και το 33,58% σίγουρα «Όχι».

Θετικά κρίνουν οι γιατροί την ίδρυση επτά Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και την εισαγωγή σταθμών τηλεϊατρικής σε αυτά. Το 52,63% θεωρεί ότι η ρύθμιση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ενώ το 33,83% απαντά αρνητικά και το 13,53% δεν εκφράζει γνώμη.

Στην ερώτηση αν το χρηματικό κίνητρο για τον Προσωπικό Γιατρό, δημιουργεί κλίμα μισθολογικής ανισότητας μεταξύ των γιατρών, το 46,62% απαντά θετικά, το 39,10% αρνητικά και το 14,29% αποφεύγει να τοποθετηθεί.

Οι αυθόρμητες απαντήσεις…

Οι γιατροί στην συντριπτική πλειοψηφία – μεγαλύτερη του 80% απάντησαν ότι το αποτελεσματικότερο μέτρο για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων είναι η  σημαντική αύξηση των αποδοχών.  Δεύτερο μέτρο ιεραρχούν με βάση τις δικές τους αυθόρμητες απαντήσεις με ποσοστό άνω του 70% η απάντηση τις προσλήψεις επαρκούς προσωπικού.

Ακολουθούν κατά σειρά:

–       η καλύτερη διαμόρφωση των εφημεριών με λιγότερες εφημερίες από περισσότερους ιατρούς και η τήρηση του ωραρίου

–       η αξιολόγηση και η αξιοκρατία

–       η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και του περιβάλλοντος

–       η αύξηση των ειδικευομένων ιατρών και η μείωση αναμονής για την ειδικότητα

–       η καλύτερη κατανομή των ιατρών στα τμήματα

–       η εκπαίδευση και η επιστημονική εξέλιξη

–       οι καλύτερα εκπαιδευμένοι νοσηλευτές

–       η ασφάλεια του προσωπικού

–       η διοίκηση των νοσοκομείων από εξειδικευμένους στη διοίκηση μονάδων υγείας και

–       τα οικονομικά κίνητρα για δυσπρόσιτες περιοχές που θα περιλαμβάνουν και τη διαμονή

Η ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα του DailyPharmaNews διεξήχθη στις 2 Οκτωβρίου 2024  με την αποστολή ερωτηματολογίου μέσω email σε συνδρομητές ιατρούς όλων των ειδικοτήτων που λαμβάνουν καθημερινά το DailyPharmaNews.gr/newsletter.

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 380 γιατροί οι οποίοι εκτός των δομημένων ερωτήσεων είχαν τη δυνατότητα να κάνουν και δύο προτάσεις μέτρων που κατά τη γνώμη τους θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των δημοσίων νοσηλευτικών ιδρυμάτων που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του εθνικού συστήματος Υγείας. 

Share.
Exit mobile version