«Τέτοιες πρακτικές, που φυσικά δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο του ιατρικού κόσμου, δεν γίνονται ανεκτές. Από κανέναν και για κανέναν». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγες μόνον ώρες μετά τις αποκαλύψεις που έκανε ο υπουργός Υγείας για τις απάτες με τις υπερσυνταγογραφήσεις των 100 γιατρών που εντόπισε ο ΕΟΠΥΥ.

«Είναι υποχρέωσή μας να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας. Έχουμε τη βούληση και πλέον υπάρχουν και οι μηχανισμοί για να το κάνουμε. Και αυτό ακριβώς πράττουμε» ανέφερε επίσης  ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας έτσι τη δέσμευσή του για νομιμότητα σε κάθε πεδίο της ασκούμενης πολιτικής.

Η δέσμευση Μητσοτάκη για την πάταξη των φαινομένων διαφθοράς στο τομέα της Υγείας δεν σχετίζεται μόνο με τις αποκαλύψεις που έκανε χθες ο Άδωνις Γεωργιάδης για τις κομπίνες των 100 γιατρών. Σχετίζεται και με μια σειρά άλλων εκτενών ελέγχων που πραγματοποιεί ο ΕΟΠΥΥ, μακριά από τα ραντάρ της επικαιρότητας, στις συνταγές για ιατροτεχνολογικά προϊόντα, διαγνωστικές εξετάσεις και συμπληρώματα διατροφής.

Μιλώντας στη συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Υγείας, η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει πολύ μεγάλος έλεγχος για τα συμπληρώματα διατροφής κυρίως για περιπτώσεις, που αφορούν σε βιταμίνες, μαγνήσιο και σίδηρο. Αποκάλυψε μάλιστα ότι ήδη έχουν γίνει πολλοί καταλογισμοί ενώ πληροφορίες του DailyPharmaNews αναφέρουν ότι «λαβράκια» βγάζουν οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ  και από τους ελέγχους που γίνονται για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, και τις διαγνωστικές.

Η επέκταση των ελέγχων σε αυτούς τους τομείς ήταν αναμενόμενη καθώς τα τελευταία χρόνια η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τα συμπληρώματα διατροφής έχει εκτοξευθεί στα ύψη ειδικά για τα σκευάσματα  Βιταμίνης D, Μαγνησίου και Σιδήρου για τα οποία ο Οργανισμός πληρώνει δεκάδες εκατομμύρια. Αυτή τη στιγμή ο έλεγχος για τα σκευάσματα αφορά περίπου 15 γιατρούς που έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις στον ΕΟΠΥΥ αλλά θεωρείται ότι ο κύκλος αυτός θα διευρυνθεί το προσεχές διάστημα.

Σε ότι αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις το υπουργείο Υγείας έχει ξεκινήσει ήδη τις πρώτες στοχευμένες παρεμβάσεις προκειμένου να περιοριστούν, καθώς με εντολή του Υπουργού Υγείας επισπεύστηκε η εισαγωγή αυτόματα στη συνταγογράφηση των διαγνωστικών εξετάσεων. Αυτό σημαίνει ότι ο γιατρός δεν θα βάζει μόνος του χειρόγραφα ό,τι νούμερα θέλει, για να δικαιολογήσει νέες διαγνωστικές εξετάσεις ή να περάσει σε μία νέα, πιο ακριβή θεραπεία.

Στις παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας εντάσσεται πλέον ένας σαρωτικός έλεγχος για τους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών, οι οποίοι λαμβάνουν καθημερινά πάνω από πέντε φάρμακα. Οι θεράποντες γιατροί τους θα λαμβάνουν μήνυμα, ώστε να επανεξετάζουν αν οι πάσχοντες πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν αυτά τα σκευάσματα εφ’ όρου ζωής. Οι τρεις πιο μεγάλες κατηγορίες φαρμάκων, στα οποία παρατηρείται υπερσυνταγογράφηση το τελευταίο διάστημα, είναι τα αντιψυχωσικά, τα αντιδιαβητικά και τα καρδιολογικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προβλεπόμενες δαπάνες του ΕΟΠΥΥ το 2024 λόγω της εκτίναξης της φαρμακευτικής δαπάνης αναπροσαρμόστηκαν  στα 9,5 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από την τελευταία τροποποίηση του «Προϋπολογισμού Οικονομικού Έτους 2024», από 7,7 δισ ευρώ που είχαν προβλεφθεί αρχικά.

Share.
Exit mobile version