Στην ακριτική Τήλο η οποία έγινε το πρώτο νησί παγκοσμίως που μηδένισε την ταφή απορριμμάτων κι έλαβε την πιστοποίηση «Zero Waste Cities» βρέθηκε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τη δήμαρχο Μαρία Καμμά δήλωσε εντυπωσιασμένος από την ανάπτυξη του νησιού και τον αριθμό των νέων παιδιών που διαβιούν στο ακριτικό νησί υποσχόμενος ότι η Πολιτεία θα κάνει ότι μπορεί για να αποκτήσει η Τήλος ένα νέο σύγχρονο σχολικό κτίριο που θα πληροί τις σύγχρονες προδιαγραφές.  

Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης ήταν πιο φειδωλός στις αναφορές του για τα θέματα της υγειονομικής κάλυψης των κατοίκων της περιοχής παραδεχόμενος ότι η κυβέρνηση δεν έχει βρει ακόμα εκείνα τα κίνητρα που θα προσελκύσουν γιατρούς και θα βάλουν ένα τέλος στα προβλήματα που δημιουργεί η υποστελέχωση των κέντρων υγείας.

«Είναι μία πρόκληση μεγάλη για την κυβέρνησή μας και μία μεγάλη δυσκολία να βρούμε εκείνο το μείγμα κινήτρων έτσι ώστε να μπορούμε να εξασφαλίζουμε ότι η παρουσία γιατρών στα μικρά μας νησιά είναι τέτοια ώστε οι Έλληνες πολίτες που επιλέγουν αλλά και οι ξένοι -γιατί είδα ότι έχετε αρκετούς ξένους οι οποίοι έχουν επιλέξει την Τήλο ως μόνιμη κατοικία- να αισθάνονται ασφαλείς όσον αφορά στα ζητήματα της περίθαλψής τους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πάντως εντυπωσιασμένος από την εφαρμογή την οποία , όπως είπε χρησιμοποιεί ο γιατρός ο οποίος καλύπτει το νησί από την Ρόδο περιστασιακά, προκειμένου να έχει στη διάθεσή του τον ψηφιακό φάκελο των ασθενών του νησιού.

«Είναι μια πρακτική που βοηθά πάρα πολύ σε πολιτικές πρόληψης και διευκολύνει την τακτική παρακολούθηση ασθενών που έχουν χρόνια νοσήματα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για μια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία που ενδεχομένως θα μπορούσε να αποτελεί πιλότο για το τι μπορούμε να κάνουμε αντίστοιχα σε άλλα νησιά, μεγέθους Τήλου».

Σε πρόσφατη δημόσια παρέμβασή της για τις μεγάλες ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νησιά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) είχε καλέσει και τους τοπικούς φορείς να συμβάλλουν, στην παροχή κινήτρων (σ.σ. λόγω του προβλήματος στέγασης) ενώ σε ότι άφορα  την Πολιτεία είχε επισημάνει με έμφαση ότι «με 1.850 ευρώ μισθό στους γιατρούς και 800 ευρώ μισθό σε νοσηλευτές και διασώστες δεν καλύπτονται τα κενά στα νησιά»

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος είχε παρουσιάσει και την ακτινογραφία των ελλείψεων ακόμα και στα πιο μεγάλα νησιά όπως: Τήνος, Νάξος, Σαντορίνη, Σύρος και Λήμνος

Στην Τήνο, το κέντρο υγείας εξυπηρετεί 10.000 μόνιμους κατοίκους το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι το νησί «βουλιάζει» από κόσμο. Έχουν μείνει μόνο τρεις γιατροί στο κέντρο υγείας. Μόνο η μία εκ των τριών είναι κλινικός και μάλιστα παιδίατρος. Οι άλλοι δύο ένας οδοντίατρος και μία μικροβιολόγος.

Στο νοσοκομείο της Νάξου υπάρχει ένας αναισθησιολόγος και έναν χειρουργός. Ουσιαστικά δεν λειτουργεί ο χειρουργικός τομέας. Υπηρετεί μόνο ένας ακτινολόγος που τέλους Μαρτίου φεύγει, αφού παραιτήθηκε.

Στη Σαντορίνη δεν υπάρχει κανένας παθολόγος, κανένας Γενικός γιατρός, κανένας μικροβιολόγος.
Στο νοσοκομείο της Σύρου, που είναι νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες, χρειάζεται άμεσα η πρόσληψη 2 νεφρολόγων, 2 καρδιολόγων, νοσηλευτικού προσωπικού και γιατρών στα επείγοντα. Στις 4 οργανικές θέσεις υπηρετεί ένας. Υπηρετούν δύο αναισθησιολόγοι και παρ’ ότι υπηρετούν 4 χειρουργοί υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της χειρουργικής κλινικής.

Στο νοσοκομείο της Λήμνου υπηρετούν δύο αναισθησιολόγοι και ένας χειρουργός. Περιμένουν έναν ακόμη χειρουργό με μπλοκάκι. Ωστόσο, η κατάσταση είναι βελτιωμένη στις άλλες ειδικότητες γιατρών στη Λήμνο.

Share.
Exit mobile version