Μείζονα προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η ανάταξη του ΕΣΥ υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος στην εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου κάνει εκτενείς αναφορές στην επίσκεψη που πραγματοποίησε την Πέμπτη στο υπουργείο Υγείας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις δύο υπουργικές αποφάσεις που υπεγράφησαν αμέσως μετά την επίσκεψή του στην Αριστοτέλους κάνει λόγο για δύο σημαντικές παρεμβάσεις που αφορούν την άσκηση ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς του ΕΣΥ αλλά και την παροχή νέων κινήτρων για την προσέλκυση γιατρών στις λεγόμενες άγονες περιοχές.

«Η πολιτική αυξήσεων που εφαρμόζουμε ήδη στους μισθούς και τα επιδόματα του υγειονομικού προσωπικού αποδίδει αλλά δεν αρκεί» αναφέρει μεταξύ άλλων για να υπογραμμίσει ότι η απόφαση για την άσκηση ιδιωτικού έργου στους γιατρούς του ΕΣΥ εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης για την αύξηση των εισοδημάτων τους. Ο Κ. Μητσοτάκης σπεύδει μάλιστα να σημειώσει ότι επί διακυβέρνησης ΝΔ το προσωπικό στα νοσηλευτικά ιδρύματα αυξήθηκε κατά 10% καθώς όπως αναφέρει τον Ιούνιο του 2019 υπηρετούσαν 78.272 γιατροί και νοσηλευτές και τον Ιούνιο του 2024 έφτασαν τους 86.138.

Αναλυτικά στην ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει:

«Η ανάταξη του ΕΣΥ αποτελεί μια από τις μείζονες προτεραιότητές μας, το στηρίζουμε και το ενισχύουμε με κάθε τρόπο, όχι μόνο ως προς τις υποδομές αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό. Την Πέμπτη, λοιπόν, υπογράφηκαν δύο σημαντικές κυβερνητικές αποφάσεις. Η πρώτη δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να μπορούν να παρέχουν και ιδιωτικό έργο, αφού συμπληρώσουν τον προβλεπόμενο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας τους. Τι θέλουμε να πετύχουμε με αυτό; Να αντιμετωπίσουμε τις διαρροές που έχουμε σε κρίσιμες ειδικότητες προς τον ιδιωτικό τομέα. Η πολιτική αυξήσεων που εφαρμόζουμε ήδη στους μισθούς και τα επιδόματα του υγειονομικού προσωπικού στο όριο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων αποδίδει αλλά δεν αρκεί, καθώς ένας ιδιώτης γιατρός μπορεί σήμερα να εξασφαλίσει πολύ υψηλότερα εισοδήματα. Ταυτόχρονα δίνουμε τη δυνατότητα και σε ιδιώτες γιατρούς να μπορούν να παρέχουν, εφόσον το επιθυμούν, έργο στο ΕΣΥ, ώστε να καλύψουμε τις υπαρκτές ελλείψεις.

Και για να έχετε μια εικόνα του τι έχει γίνει ως προς την ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό την τελευταία πενταετία, τον Ιούνιο του 2019 υπηρετούσαν 78.272 γιατροί και νοσηλευτές και τον Ιούνιο του 2024 έφτασαν τους 86.138, μια αύξηση της τάξης του 10%.
Η δεύτερη απόφαση αφορά τη νέα μορφή κινήτρων για να καλυφθούν τα κενά σε γιατρούς στα απομακρυσμένα νησιά της Ελλάδας, στη λεγόμενη άγονη γραμμή και σε ορεινές περιοχές. Θα επικαλεστώ μόνο το παράδειγμα της Κω: έχουν γίνει 11 φορές προκηρύξεις για 4 θέσεις παθολόγων στο νοσοκομείο του νησιού χωρίς να υπάρξει ενδιαφέρον, ενώ υπάρχουν εκεί πολλοί ιδιώτες παθολόγοι. Ποια είναι αυτά τα νέα κίνητρα; Τριπλασιάζεται το καθαρό μηνιαίο επίδομα για τις άγονες περιοχές και θεσμοθετείται επιπλέον επίδομα για συγκεκριμένες ειδικότητες στις περιοχές αυτές. Σε περίπτωση μετακίνησης για κάλυψη αναγκών, επιπρόσθετα του μισθού τους θα αμείβονται με επιπλέον 2.100 ευρώ και θα μπορούν να έχουν δωρεάν κατοικία με έξοδα του κάθε Δήμου. Επομένως, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα να ασκούν και ιδιωτικό έργο στο νησί, δημιουργείται μια ελκυστική δέσμη κινήτρων για να στελεχωθούν τα νοσοκομεία των απομακρυσμένων περιοχών». 

Share.
Exit mobile version