«Οι Έλληνες πολίτες θα μπορέσουν να δουν σε 18 μήνες μια εντελώς διαφορετική εικόνα του ΕΣΥ και των υποδομών του» υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στα Χανιά για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση ότι η ριζική αναμόρφωση του ΕΣΥ παραμένει πρώτη κυβερνητική προτεραιότητα υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι τα έργα που υλοποιούνται από την κυβέρνηση προφανώς δεν μπορούν να υλοποιηθούν από τη μια στιγμή στην άλλη.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον εκσυγχρονισμό των τμημάτων επειγόντων περιστατικών σε παραπάνω από 80 νοσοκομεία και την πλήρη αναμόρφωση 156 κέντρων υγείας που υλοποιείται ήδη με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης , την πολιτική για την πρόληψη που έχει αρχίσει να αποδίδει αποτελέσματα αλλά και στο μείζον πρόβλημα της υποστελέχωσης των νοσοκομειακών μονάδων.

Στο σημείο αυτό ο κ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους κινούνται οι σχετικές διαδικασίες. «Γίνονται προσλήψεις, όχι όμως με την ταχύτητα που θα θέλαμε. Αυτό είναι ένα δομικό ζήτημα το οποίο αφορά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ΑΣΕΠ, που πρέπει να μας απασχολήσει μετά τις εκλογές» τόνισε συγκεκριμένα.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη για την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας:

«Επανέρχομαι στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, για να επαναλάβω αυτό το οποίο είχα πει επανειλημμένως στη διάρκεια της διπλής προεκλογικής περιόδου του Ιουνίου: ότι η ριζική αναμόρφωση του ΕΣΥ είναι πρώτη κυβερνητική προτεραιότητα, με ορίζοντα προφανώς τετραετίας.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στάθηκε όρθιο στη διάρκεια της πανδημίας, με σημαντική υποστήριξη από το ελληνικό κράτος. Όμως, η πανδημία προκάλεσε πολλά προβλήματα σε πολλά εθνικά συστήματα υγείας. Αγωνιζόμαστε τώρα να καλύψουμε και το χαμένο έδαφος της πανδημίας και ταυτόχρονα να ξαναστήσουμε από την αρχή ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο προσέφερε πολλά στη χώρα, πλην όμως είναι σαφές ότι χρειάζεται έναν ριζικό εξορθολογισμό.

Επιτρέψτε μου να είμαι λίγο πιο αναλυτικός, γιατί τα θέματα της υγείας με απασχολούν προσωπικά πάρα πολύ. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας χρειάζεται βοήθεια και στήριξη και ως προς το ανθρώπινο δυναμικό, όπου ξέρετε ότι γίνονται προσλήψεις, όχι με την ταχύτητα που θα θέλαμε. Αυτό είναι ένα δομικό ζήτημα το οποίο αφορά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ΑΣΕΠ, που πρέπει να μας απασχολήσει μετά τις εκλογές.

Υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση από τη στιγμή που βγαίνει μία προκήρυξη μέχρι τη στιγμή που οι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται τελικά και αναλαμβάνουν δουλειά, και αυτό δεν αφορά μόνο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Προσλαμβάνουμε, όμως, και γιατρούς και νοσηλευτές, εξακολουθούμε να έχουμε ελλείψεις σε κάποιες ειδικότητες και αυτό είναι ένα δομικό πρόβλημα και του εκπαιδευτικού μας συστήματος: ότι δυστυχώς, παραδείγματος χάρη, δεν έχουμε αρκετούς αναισθησιολόγους αυτή τη στιγμή για να προσλάβουμε.

Δίνουμε πρόσθετα κίνητρα για να στελεχώσουμε νοσοκομεία τα οποία βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, αλλά επενδύουμε πολύ και στον πλήρη, θα έλεγα, εκσυγχρονισμό βασικών υποδομών των νοσοκομείων μας. Ταμείο Ανάκαμψης: τμήματα επειγόντων περιστατικών σε παραπάνω από 80 νοσοκομεία και πλήρης αναμόρφωση 156 κέντρων υγείας, διαγωνισμοί οι οποίοι τρέχουν αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Οι Έλληνες πολίτες θα δουν τα αποτελέσματα σε 18 μήνες από τώρα, γιατί τα έργα αυτά πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του επόμενου έτους, γιατί είναι έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όταν θα πάτε στο «Αττικό» Νοσοκομείο, σε ένα χρόνο από τώρα, θα δείτε μία τελείως διαφορετική εικόνα: υπερσύγχρονα τμήματα επειγόντων περιστατικών, τα οποία θα μπορούν να υποδέχονται και να περιθάλπουν ασθενείς και με τα πιο βαριά τραύματα. Αντίστοιχες παρεμβάσεις γίνονται σε πολλά άλλα νοσοκομεία.

Το Ταμείο Ανάκαμψης μαζί με το ΕΣΠΑ μάς δίνουν τη δυνατότητα να κάνουμε τη μεγαλύτερη επένδυση στον εκσυγχρονισμό -κτιριακό, μηχανολογικό, ιατροτεχνολογικό- των νοσοκομείων μας στην ιστορία του ΕΣΥ. Το βλέπουν οι πολίτες σήμερα; Όχι. Θα το δουν σε δύο χρόνια; Ναι. Διότι προφανώς τα έργα αυτά δεν μπορούν να υλοποιηθούν από τη μια στιγμή στην άλλη.

Η ψηφιακή διάσταση της υγείας, ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, πάλι έργο το οποίο αυτή τη στιγμή χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τεράστια σημασία για τον ασθενή και για τον ιατρό να υπάρχει η συνολική πληροφορία του ιστορικού του ασθενούς σε ένα ψηφιακό εργαλείο, στο οποίο πάντα, με όλες τις δικλείδες ασφαλείας για φύλαξη προσωπικών δεδομένων, θα μπορεί να έχει πρόσβαση ο θεράπων ιατρός, αλλά και ο ίδιος ο ασθενής.

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η οποία περαιτέρω εκσυγχρονίζεται, μας δίνει σημαντικές δυνατότητες να μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε πόρους από την φαρμακευτική δαπάνη, εντοπίζοντας περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης.

Και βέβαια, οι προληπτικές εξετάσεις. Επιτρέψτε μου να μιλήσω λίγο πιο πολύ γι΄ αυτό το ζήτημα, γιατί το πιστεύω βαθιά. Αν ρωτήσετε τους Έλληνες πολίτες την εντύπωσή τους για την υγεία, αυτόματα στο μυαλό τους έρχεται πάντα η εικόνα των νοσοκομείων.

Αλλά η υγεία δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία. Αυτό δεν είναι άλλοθι για να μην επενδύσουμε στα νοσοκομεία μας. Σας μίλησα για το τι κάνουμε για να εκσυγχρονίσουμε τα νοσοκομεία μας, αλλά για πρώτη φορά υπάρχει μία κυβέρνηση η οποία παίρνει στα σοβαρά και την πρωτοβάθμια φροντίδα αλλά και την πρόληψη και λέει στους πολίτες: «τι θα κάνουμε για να μη φτάσουμε να αρρωστήσουμε;».

Αυτή τη στιγμή έχουμε εντοπίσει 20.000 γυναίκες με καρκίνο του μαστού, τον οποίον δεν γνώριζαν, δεν είχε διαγνωστεί, επειδή το ελληνικό κράτος πήγε τους έστειλε ένα μήνυμα και τους είπε «πηγαίνετε κάντε μία δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία». Αυτό είναι Ευρώπη. Όχι απλά Ευρώπη, εδώ είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη, στον τρόπο με τον οποίον διεξάγουμε την προληπτική ιατρική.

Θα ακολουθήσουν και άλλα τέτοια προγράμματα: ήδη τρέχει για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, για τον καρκίνο του πνεύμονα. Και αυτά χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Έχω κουραστεί να ακούω αυτή τη συζήτηση ότι το Ταμείο Ανάκαμψης «αφορά λίγους». Πείτε το στις γυναίκες, στη γυναίκα την οποία συνάντησα που με ευχαρίστησε λέγοντάς μου ότι «μας σώσατε τη ζωή επειδή τώρα θα γίνω καλά, ενώ αν περίμενα έναν χρόνο ακόμα μπορεί να είχα μεγάλες περιπέτειες».

 Αυτό, λοιπόν, σημαίνει ολιστική προσέγγιση στην υγεία και αυτό σημαίνει ουσιαστικά ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ανθρωποκεντρικό, το οποίο «αγκαλιάζει» την τεχνολογία και τις δυνατότητες που μας δίνει και βάζει την υγεία των πολιτών σε πρώτη προτεραιότητα.

Θα μπορούσα να μιλάω επί ώρες για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά δεν θα κάνω κατάχρηση του χρόνου γιατί καταλαβαίνω ότι έχουμε μία ώρα μόνο στη διάθεσή μας, οπότε επιτρέψτε μου να σταματήσω εδώ».

Share.
Exit mobile version