Κυρώθηκε, σήμερα, Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, από την Ολομέλεια της Βουλής, η συμφωνία με τίτλο «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Υγείας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Υγείας και Πληθυσμού της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου για τη συνεργασία στον τομέα της υγείας και της φαρμακευτικής περίθαλψης».
Πιο συγκεκριμένα, το Μνημόνιο Κατανόησης αφορά στην εδραίωση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της δημόσιας υγείας, με τρόπο που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δύο χωρών.
Οι τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών
Ειδικότερα, οι τομείς που θα συνεργαστούν οι δύο χώρες είναι:
• Ανάπτυξη συστημάτων υγείας και εφαρμογή νέων τεχνολογιών
• Ανάπτυξη μεθοδολογιών σχεδιασμού, υλοποίησης και παρακολούθησης των υπηρεσιών υγείας
• Ανταλλαγή ειδικών, ειδίκευση ιατρών και επαγγελματιών υγείας σε διάφορες ιατρικές, νοσηλευτικές και παραϊατρικές ειδικότητες, σύμφωνα με τα νεότερα επιστημονικά πρωτόκολλα, τεκμηριωμένες κατευθυντήριες γραμμές και τεχνολογίες υγείας
• Ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας στους τομείς των πληροφοριακών συστημάτων και της ψηφιοποίησης στον τομέα της υγείας
• Ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης στους τομείς της επιστημονικής έρευνας στην υγεία
• Ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης και εκπαίδευση εμπειρογνωμόνων για την υποστήριξη και ανάπτυξη της βιομηχανίας φαρμακευτικών προϊόντων, ιατρικού εξοπλισμού και προμηθειών, σε συντονισμό με τις αρμόδιες αρχές της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ ψήφισε κατά, «παρών» δήλωσαν η Νέα Αριστερά και οι Σπαρτιάτες, ενώ η Ελληνική Λύση, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.
Ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Χριστόδουλος Στεφανάδης, έκανε λόγο για ένα πολύ σημαντικό σχέδιο νόμου, που στόχο έχει την εδραίωση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, αφενός, την ανταλλαγή εμπειριών στους τομείς της υγείας, της φαρμακευτικής και επιστημονικής έρευνας, αφετέρου. Όπως τόνισε, όλα αυτά στόχο έχουν την καλυτέρευση των υπηρεσιών υγείας και των υποδομών περίθαλψης σε ιατρικό και φαρμακευτικό επίπεδο για τους συμπολίτες μας, ενώ ενθαρρύνεται και η ανταλλαγή γνώσεων, η αγαστή συνεργασία και δημιουργείται ένας ακόμα δίαυλος επικοινωνίας με στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων και των δύο συμβαλλόμενων χωρών σε αυτόν τον πολύ θεμελιώδη τομέα. Ακόμη ενθαρρύνονται οι διεθνείς σχέσεις της Ελλάδος και ισχυροποιείται η μακρά ιστορία μας, σχέσεων, με την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου και γενικότερα της περιοχής η οποία βρίσκεται αυτή την εποχή σε μια αστάθεια.
Ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, επισήμανε ότι δεν είναι ανάγκη να είναι κανείς ειδικός στις δημόσιες και διεθνείς σχέσεις για να αντιλαμβάνεται τη σημασία που έχει η συναντίληψη που έχουμε με την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Δεδομένου ότι το επισήμαναν και πολλοί από τους εκπροσώπους των κομμάτων, ο αρμόδιος υφυπουργός τόνισε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο έχει βαρύνουσα εθνική σημασία για τη χώρα μας, ωστόσο αναρωτήθηκε για ποιον λόγο, όταν υπάρχει η δυνατότητα μιας καλής συνύπαρξης, να μην το αποκτήσει κανείς; Σχετικώς με τις παρατηρήσεις σε επιμέρους νομικά ζητήματα εξήγησε ότι υπάρχει ετερόπιστο διεθνές δίκαιο συγκεκριμένο για τη λύση των διαφωνιών και για την καταγγελία οποιονδήποτε συμβάσεων. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάει κανείς στα δικαστήρια για μια σύμβαση η οποία προβλέπει μόνο συνεργασία και μέσω της οποίας δεν προβλέπεται εξυπηρέτηση συμφερόντων» είπε και προσέθεσε ότι, μέσω αυτών των συμφωνιών, δεν προβλέπεται εξυπηρέτηση συμφερόντων και ως εκ τούτου, δεν μπορεί εξ ορισμού να υπάρξει διαφωνία επί συγκεκριμένων ζητημάτων. «Αν κάποιος θέλει να λύσει αυτή τη σύμβαση, υπάρχει η διεθνής διαδικασία λύσεως τέτοιων συμβάσεων» εξήγησε.