«Crash test» για την πορεία των κινητοποιήσεων στον χώρο της Υγείας τους επόμενους μήνες, είναι η Πανυγειονομική απεργία της Πέμπτης στην οποία συμμετέχουν τα σωματεία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, η ΕΙΝΑΠ, η ΟΕΝΓΕ, η ΠΟΕΔΗΝ και δεκάδες σύλλογοι απ’ όλη τη χώρα. Οι εργαζόμενοι έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία στην Περιφέρεια και στάση εργασίας 8-3 στην Αττική.

Συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη σε όλες τις μεγάλες πόλεις, με βασικά αιτήματα τον διπλασιασμό των μισθών και της ωριαίας αποζημίωσης της εφημερίας, τη χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων. Οι νοσοκομειακοί αντιδρούν και με την υπουργική απόφαση για τα επιδόματα στις άγονες περιοχές καθώς όπως επισημαίνουν ο υπολογισμός του γίνεται με τον βασικό μισθό του 1984, δεν φορολογούνται αυτοτελώς και δεν αφορούν τους επικουρικούς ειδικευμένους γιατρούς.

Στην Αθήνα, τα σωματεία των υγειονομικών καλούν σε απεργιακή συγκέντρωση στις 8.30 π.μ. στον «Ευαγγελισμό» και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας. Στη Θεσσαλονίκη, συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, ενώ συγκεντρώσεις οργανώνονται και σε άλλες πόλεις.

Συγκεκριμένα, συγκεντρώσεις και πορείες έχουν προγραμματιστεί σε Πάτρα, Αγ. Νικόλαος, Αγρίνιο, Γιαννιτσά, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Ηράκλειο, Ιεράπετρα, Καρδίτσα, Λάρισα, Λευκάδα, Λιβαδειά, Μεσολόγγι, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Σάμο, Σητεία, Χαλκίδα. Μαζί με τους υγειονομικούς θα διαδηλώσουν σε όλη τη χώρα σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων, φορείς αναπήρων και χρονίως πασχόντων.

Η ΠΟΕΔΗΝ στο κάλεσμά της για την απεργιακή κινητοποίηση σημειώνει ότι εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού στο ΕΣΥ, οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες φτάνουν στο 40% των συνολικά διαθέσιμων χειρουργικών αιθουσών. Παράλληλα, τα απογευματινά χειρουργεία δεν έχουν επιλύσει το πρόβλημα με τις λίστες αναμονής, καθώς σε επτά μήνες εφαρμογής του μέτρου έχουν γίνει 5.500 απογευματινά χειρουργεία με πληρωμή, κυρίως για ασθενείς εκτός λίστας αναμονής.

Παπαθανάσης: Αυξάνονται οι δαπάνες για την Υγεία

Στον αντίποδα των ισχυρισμών από τους συνδικαλιστικούς φορείς, η κυβέρνηση διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση πως έχει εξαντλήσει τα δημοσιονομικά περιθώρια για τη στήριξη των  εισοδημάτων των γιατρών και ότι με τον προϋπολογισμό που θα καταθέσει για το 2025 θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο το δημόσιο σύστημα υγείας. Στη Βουλή όπου συζητείται το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης υπογράμμισε ότι «ο προϋπολογισμός του 2025 έχει διπλάσιες δαπάνες, καλύπτοντας το δημοσιονομικό κενό του 2019 και αυξάνει σημαντικά τις δαπάνες σε Υγεία, Παιδεία, ασφάλεια και Πολιτική Προστασία».

Ο κ. Παπαθανάσης προανήγγειλε ότι «αύριο ή μεθαύριο θα εισέλθουν στα ταμεία του κράτους περίπου 1 δισ. ευρώ, αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης του τέταρτου αιτήματος της επίτευξης των οροσήμων και των στόχων του Ταμείου Ανάκαμψης» σημειώνοντας ότι «το συνολικό ποσό που έχουμε λάβει ως χώρα είναι στα 18,2 δισ. ευρώ, ήτοι πάνω από το 50%». Κάτι που τοποθετεί την Ελλάδα, όπως είπε, σε μια πολύ υψηλή θέση, μέσα στις πρώτες χώρες της Ευρώπης.

Η ειδική εισηγήτρια της ΝΔ, Ασημίνα Σκόνδρα, απέρριψε την κριτική της Αντιπολίτευσης ως «ισοπεδωτική και μηδενισμού, διαβάζοντας ανάποδα τους αριθμούς».

Για τα νοσοκομεία επίσης προβλέπονται 220 εκατ. ευρώ επιπλέον το νέο έτος», υπογράμμισε η κ. Σκόνδρα.

Στο «Γ. Γεννηματάς» ο Φάμελλος

Η κυβέρνηση κατά την περίοδο 2015-19, κάτω υπό δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες στήριξε το ΕΣΥ και τον δημόσιο χαρακτήρα του και εξασφάλισε την πρόσβαση όλων στην Υγεία απάντησε κατά την επίσκεψή του στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το περιβάλλον του, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα ζητήματα της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης που ταλανίζουν συνολικά το σύστημα Υγείας, με ξεκάθαρη ευθύνη της κυβέρνησης. Συζητήθηκαν επίσης τα προβλήματα των επικουρικών και συμβασιούχων εργαζόμενων, οι ανεξόφλητες οφειλές των νοσοκομείων καθώς και οι λίστες χειρουργείων που καθυστερούν, σε αντίθεση με τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία, που προωθεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Share.
Exit mobile version