Σε πιλοτική εφαρμογή για ένα δίμηνο πρόκειται να τεθεί εντός των επόμενων ημερών σε «Ευαγγελισμό», «Ιπποκράτειο», «Κωνσταντοπούλειο» και «Ερυθρό Σταυρό» το πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης εφημεριών σε πραγματικό χρόνο, κάτι που γίνεται πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά και είχε προαναγγελθεί από τον Μάριο Θεμιστοκλέους τον περασμένο Δεκέμβριο.
Σκοπός μας η διαρκής παρακολούθηση και η καλύτερη διαχείριση των ροών των περιστατικών στα ΤΕΠ, δηλώνει στο DailyPharmaNews η ΓΓ Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη, η οποία εξηγεί πώς ακριβώς θα λειτουργεί: «Μέσω του συστήματος θα ιχνηλατείται η συνολική διαδρομή του ασθενή με σημείο εκκίνησης την άφιξή του στα Τ.Ε.Π. και ο συνολικός χρόνος κάθε βήματος αυτής, όπως ο χρόνος αναμονής πριν τη διάγνωση, ο χρόνος για την πραγματοποίηση εξετάσεων, ο χρόνος παραμονής του στο νοσοκομείο κ.ά. Θα μπαίνει δηλαδή το περιστατικό στο Νοσοκομείο και θα λαμβάνει στην υποδοχή ένα QR code.
Η διαλογή θα το κάνει in με σάρωση, θα επιλέγει τον τύπο εισαγωγής του περιστατικού και μετά την σοβαρότητα και την κατεύθυνση σε ιατρείο. Στην συνέχεια σε κάθε ιατρείο ο ιατρός με σάρωση του QR του θα του κάνει in και θα επιλέγει τύπο εξετάσεων.
Το QR code θα σκανάρεται σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, σε κάθε σημείο εισόδου-εξόδου του ασθενή, έτσι ώστε να γίνεται η real-time παρακολούθηση κάθε σημείου της διαδρομής». Σκοπός του νέου συστήματος τονίζει η Γ.Γ. είναι η λήψη ανατροφοδότησης και η πραγματοποίηση διορθωτικών ενεργειών. «Στη συνέχεια η εφαρμογή του θα επεκταθεί στα υπόλοιπα νοσοκομεία, κατόπιν της προσαρμογής του στο μοντέλο εφημεριών των νοσοκομείων της Αττικής».
Προσλαμβάνονται 500 τραυματιοφορείς για ένα χρόνο
Για να μειωθεί ο μέσος χρόνος αναμονής στις εφημερίες απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουμε περισσότερους τραυματιοφορείς έγραψε στις 2 Δεκεμβρίου στο Χ ο υπουργός Υγείας, ανακοινώνοντας μάλιστα ότι όλα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας αναμονής θα παρουσιαστούν αυτή τη βδομάδα σε συνέντευξη τύπου. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες η συνέντευξη τύπου δεν αποκλείεται να γίνει ακόμα και αύριο Τετάρτη.
Ο κ. Γεωργιάδης έγραψε ότι προσλαμβάνονται άμεσα 500+ τραυματιοφορείς, ανεβάζοντας την ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών, Υγείας και Εργασίας. Οι προσλήψεις αναμένεται να γίνουν άμεσα βάσει κατανομών που είχαν ανακοινωθεί. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τη ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) χρηματοδοτείται με 9,6 εκατ. ευρώ και αφορά 500 άνεργους εγγεγραμμένους στο Ψηφιακό Μητρώο της Δ.ΥΠ.Α. Οι συμμετέχοντες θα απασχοληθούν για 12 μήνες με μηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές 1.050 ευρώ.
Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι τι θα γίνει μετά την παρέλευση του δωδεκαμήνου και αν τέτοιου είδους πυροσβεστικές λύσεις θα μπορέσουν τελικά να διορθώσουν χρόνια προβλήματα του ΕΣΥ. Γιατί η γράφουσα έχει δει με τα ίδια της τα μάτια εν έτι 2015 στο μεγαλύτερο Νοσοκομείο του ΕΣΥ καρδιοχειρουργούς να μεταφέρουν οι ίδιοι τον ασθενή στο χειρουργείο, (και αφού εκείνος έχει υποστεί εκτός από το ανθρώπινο άγχος της επικείμενης επέμβασης και μία τεράστια αναμονή πάνω στο φορείο, η οποία και επέτεινε τα μέγιστα αυτό το άγχος, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για έναν οργανισμό που πρόκειται να κάνει σοβαρή καρδιοχειρουργική επέμβαση).